ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Συμβασιούχοι: Εξέταση νομικών δυνατοτήτων παράτασης

Από την απεργία των δημοτικών υπαλλήλων Πάτρας για την παραμονή των συμβασιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι παρατάσεις των 8μηνων συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων είχαν νομοθετηθεί τον Μάιο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016
 
Κύκλοι του Μαξίμου, σχετικά με τους παρατασιούχους της καθαριότητας των δήμων, εφιστούσαν σήμερα  την προσοχή στην εκμετάλλευση του θέματος από την ΝΔ και τόνιζαν τα παρακάτω:


Την Παρασκευή 16 Ιουνίου αναρτήθηκαν τα πρακτικά από τη συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η κρίση του περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων των συμβάσεων εξάντλησε κάθε αυστηρότητα, περιορίζοντας καταλυτικά τις νομικές επιλογές στην κατεύθυνση της εκφρασμένης πολιτικής βούλησης για συνέχιση της εργασίας των 6.183 συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων έως το τέλος του 2017. 


Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες δεν έχει εγκαταλειφθεί η εξέταση των νομικών δυνατοτήτων για συνέχιση της εργασίας των συγκεκριμένων συμβασιούχων. Υπενθυμίζεται ότι παρατάσεις των 8μηνων συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων είχαν νομοθετηθεί τον Μάιο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016. 


Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έδωσε το πρόσχημα για μια νέα πολιτική επίθεση από την πλευρά του «γαλάζιου» Πατούλη, με τη γνωστή του αμετροέπεια, προκλητικότητα και προσωποποίηση της πολεμικής. Από την έκφραση κριτικής για την παράταση των συμβάσεων, έφθασε τώρα να ζητά μόνιμη λύση! Στην πραγματικότητα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να δημιουργηθεί αδιέξοδο που θα διευκολύνει την είσοδο ιδιωτικών εταιριών στην καθαριότητα των δήμων. 


Στο μεταξύ: 

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ενέκρινε τα αιτήματα δήμων για την πρόσληψη συνολικά 2.576 μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Τα αιτήματα βρίσκονται στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Οι προσλήψεις δεν προσκρούουν στον κανόνα 1:4 επειδή εξαιρούνται από αυτόν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες (άρθρο 7 Ν.4368/16). 

Εκτιμάται ότι η κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ωθήσει κι άλλους δήμους να αιτηθούν μόνιμο προσωπικό. Αυτή την περίοδο καταρτίζονται και τα νέα οργανογράμματα των δήμων, οπότε μπορούν να εντάξουν σε αυτά το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό που εκτιμούν ότι χρειάζονται. 

Το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων μετά την πρόωρη διακοπή των συμβάσεων των εργαζομένων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους (δίμηνες συμβάσεις, οκτάμηνες συμβάσεις, κ.α.) οι οποίοι εξετάζονται αυτή τη στιγμή. 

Εάν υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των δεδουλευμένων, μετά την απόφαση που θα εκδώσει το Κλιμάκιο του ΕΣ, (το οποίο και παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια), τότε θα παρέμβει η κυβέρνηση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αξιοποιώντας σχετικές διατάξεις. Εκτιμάται ωστόσο, ότι θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής των δεδουλευμένων. 

Δεν πρέπει να συγχέεται η πρόθεση της κυβέρνησης για συνολική και οριστική αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της πολιτικής «ομηρείας» των συμβασιούχων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, με τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Αυτό το ζήτημα αφορά άλλες κατηγορίες συμβασιούχων και έχει άλλες παραμέτρους, δυσκολίες και απαιτήσεις. Όταν διαμορφωθεί η πρόταση και έχει γίνει η αποτύπωση των πραγματικών συνθηκών εργασίας και η καταγραφή των συμβάσεων, θα ακολουθήσει μια συντεταγμένη συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις και τους φορείς, προκειμένου να δοθεί μια κοινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: