ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Αυθαιρεσίας το ανάγνωσμα άδεται στη Σαντορίνη!




Διακρίνονται οι μπετόβεργες που εξέχουν από το καλούπωμα.



Υπόσκαφο ξενοδοχείο για κροίσους, με «μπαλκόνι» στο Αιγαίο, κατασκευάζεται φάτσα στη θάλασσα και ξεμυτίζει 50 μ. κάτω από το έδαφος, με ταχύτητα που ξεπερνά τον μετροπόντικα της συμπρωτεύουσας!


Το πρώτο ...μπαλκόνι  είναι γεγονός.
Η αυθαιρεσία στον τρόπο αντιμετώπισης του Περιβάλλοντος παίρνει διαστάσεις, στην Σαντορίνη, με δεδομένη την έλλειψη στεγαστικών χώρων, λόγω της μεγάλης προσέλευσης τουριστών.

Έτσι δεν λείπει το χιούμορ από τους αντιδρώντες που χαρακτηριστικά μιλούν για μετρό της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενοι σε υπόσκαφη  υπερπολυτελή κατασκευή για κροίσους, που ξεκίνησε τον φετινό Μάιο.

Χώροι υπόσκαφοι σε άθλια κατάσταση από την έλλειψη ενδιαφέροντος επί πολλά χρόνια, σήμερα γίνονται in και ενοικιάζονται έναντι αδρού τιμήματος, οικίες ολίγων τετραγωνικών, δύο δωματίων,  που σε άλλες εποχές είναι ζήτημα εάν θα ενοικιάζοντο 250 έως 300 ευρώ, τώρα με την έλλειψη κατοικιών, φθάνει το τίμημά τους στο διπλάσιο του αρχικού.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την αύξηση του τουριστικού ρεύματος έχουν γίνει περιζήτητοι οι ξενοδοχιακοί χώροι υπερπολυτελούς διαβίωσης. Αυτό είναι προφανώς και το κίνητρο για κατασκευή υπόσκαφου ξενοδοχείου υπερπολυτελείας, στην περιοχή Βλυχάδα της νότιας Θήρας, η οποία κατασκευή εκτείνεται σε μαγευτική περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περίπου 150  μέτρα ύψους από την επιφάνεια της θαλάσσης του Αιγαίου.



Με δεδομένο  τον πρόσφατο Νόμο του Υπ. Περιβάλλοντος του κ. Νικ. Σηφουνάκη, (ΦΕΚ 114-30-4-2012, σελ. 1456) που απαγορεύει το κτίσιμο σε ζώνη πλάτους μικρότερη των 150 μ. από την ακτή και τον Νόμο 3937/του 2011 περί προστασίας της Βιοποικιλότητας, τίθεται ερώτημα ποιος εξέδωσε εάν εξέδωσε τέτοια άδεια.

Το θέμα είναι γνωστό στους παροικούντες την… Ιερουσαλήμ, αλλά όλοι καμώνονται τον ανήξερο και ή κρύβονται αποφεύγοντες να λάβουν θέση ή ενεργούν υπό τον φόβο της δημοσιοποίησης, που πάντως δεν θέλουν να τους αγγίξει.

«Τα κάστανα από τη φωτιά» τα βγάζει συλλογικότητα ενεργών πολιτών του νησιού, που επιμένει: «Έχουμε ενημερώσει τους πάντες, από τον Δήμαρχο κ. Ζώρζο Αναστάσιο-Νικόλαο έως την Πολεοδομία και θέλουμε  να παρέμβουν και ελπίζουμε στην συμβολή του συμπολίτη μας βουλευτή Συρμαλένιου, του ΣΥΡΙΖΑ».    

Έτσι με τον υπαρκτό κίνδυνο να καταρρεύσει η άσπα, ειδική σύσταση ηφαιστιακών υλικών που αποτελούν τον αμμώδη γκρεμό, με την ιδιαίτερη ομορφιά, αλλά και την κακοποίηση της πρόσοψής του, από την διάνοιξη τούνελ, προκειμένου ο κατασκευαστής να αποκτήσει πρόσβαση στην ακτή, 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και άλλα εκατό άνω της επιφάνειας θαλάσσης, ενεργοί πολίτες της Σαντορίνης, ευαισθητοποιούμενοι  απευθύνουν έκκληση να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες  της Θήρας και του Υπουργείου με πρώτο τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κύριο Συρμαλένιο και να δοθεί η δέουσα λύση.

Αν και κατά το παρελθόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου των Σαμαρά-Βενιζέλου, διαρρήγνυε τα ιμάτιά της υποστηρίζοντας ότι στόχος της είναι η προστασία του νησιού, στην πράξη ευνόησε όσους θέλησαν να συνεχίσουν στην «αναπτυξιακή» λογική του τσιμέντου, όπως προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε στις 15 Φεβρουαρίου 2012, στο Τμήμα Πολεοδομίας Θήρας, αναφέρεται στο tovima.gr.

Μία ακόμη άποψη του πρώτου μπαλκονιού που ξεμύτισε από το πολυτελές υπόσκαφο ξενοδοχείο για κροίσους, στη νότιο Θήρα!


Σε επιστολή τους που έφθασε στο Istologio G. Mosxou, οι ευαισθητοποιημένοι φιλοπεριβαλλοντικοί πολίτες της Θήρας αναφέρουν τα παρακάτω:

«Προς κάθε ενδιαφερόμενο                                                                Θήρα 14/10/2016

Στις 12/10/2016 έγινε ενημέρωση για οικοδομικές εργασίες που γίνονται στην ευαίσθητη περιοχή της Βλυχάδας, εντός αιγιαλού, στη νότιο Θήρα. Κλήθηκε ο ίδιο ο Δήμαρχος στο τηλέφωνο προκειμένου να γίνει άμεση διακοπή των εργασιών.

Πράγματι ο κ. Δήμαρχος κάλεσε το αστυνομικό τμήμα, αλλά όταν έφτασε το περιπολικό στο σημείο δεν γινόταν κάποιες εργασίες. Παρόλο αυτά βρέθηκε κάποιος ο οποίο παρέδωσε στον αστυνομικό μια οικοδομική άδεια. Μετά από αυτό η αστυνομία θα διαβίβαζε τα σχετικά προς έλεγχο στην Υπηρεσία Δόμησης Θήρας.

Την επομένη ημέρα στις 15/10/2016 μεταβήκαμε εκ νέου στο ακίνητο και διαπιστώσαμε ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά ενώ διαπιστώθηκε ότι το υπόσκαφο που έχει διανοιχτεί προκειμένου να ξεπροβάλει πάνω από την παραλία της Βλυχάδας έχει ήδη προκαλέσει ζημιά στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς και είναι θέμα ημερών πλέον να διανοιχτεί πλήρως.

Το ακίνητο βρίσκεται εντός αιγιαλού και σε καμία περίπτωση η οικοδομική άδεια που δόθηκε στον αστυνομικό δεν μπορεί να αφορά στην αυθαίρετη αυτή κατασκευή. Επίσης κρίνεται εξαιρετικά επείγον να σταματήσουν οι εργασίες καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατολίσθησης ολόκληρου του βράχου επάνω στην παραλία.

Επειδή φοβόμαστε ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού στην Υπηρεσία Δόμησης θα καθυστερήσει ο έλεγχος ζητούμε για την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων και της Εισαγγελίας προκειμένου να σταματήσει αυτή η ασυδοσία στο περιβάλλον της Θήρας.
                                                                                                            Πολίτες της Θήρας»

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ομορφότερο νησί στον κόσμο σύμφωνα με το Conde Nast Traveller και το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC «λαβώνεται» καθημερινά από αυθαιρεσίες.

Όπως έχει τονίσει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Θήρας κ. Νικ. Ζώρζος:

«Υπάρχει πράγματι οικοδομική δραστηριότητα, αν και μειωμένη λόγω κρίσης, σε περιοχές υψηλού οικοδομικού ενδιαφέροντας. Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα και ό,τι υποπίπτει στην αντίληψή μας ή όσες καταγγελίες έχουμε τις διαβιβάζουμε στην Πολεοδομία για διακοπή εργασιών και στο Αστυνομικό Τμήμα το οποίο έχει καθήκον να παρακολουθεί ώστε να μην υπάρχει συνέχιση της παρανομίας».

Το ίδιο ενδιαφέρον έδειξε και για την περίπτωση της Βλυχάδας, αλλά ωστόσο οι υπηρεσίες του νησιού για άγνωστο λόγο έχουν… βραχυκυκλώσει.

Το εάν θα ξεβραχυκυκλώσουν, θα εξαρτηθεί και από τον κύριο υπουργό Παναγιώτη Σκουρλέτη, που σε ζητήματα περιβαλλοντικά έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία!

Η κατασκευή ανιχνεύεται στο Google Earth.

Άλλη μία φωτογραφία του ιδίου σημείου τραβηγμένη από απόσταση.

Γενικότερη άποψη του σημείου που ξεπρόβαλε το μπαλκόνι.

Η τρύπα στην άσπα του λόφου!

Μία ακόμη άποψη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: