ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Β. Αποστόλου: Το ταχύτερο δυνατό οι αποζημιώσεις


Έχουμε μπροστά μας κι ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που προβλέπει συγκεκριμένο μέτρο που έχει ως αντικείμενο την αποκατάσταση ζημιών σε πάγια, που φθάνει μέχρι σημείου κάλυψης 100% των δαπανών, είπε ο υπουργός κ. Βαγγγ. Αποστόλου.


Ο λόγος για τους αγρότες της  Αιτωλοακαρνανίας - Τι είπε για την απόφαση του ΣτΕ

 
Την επιτάχυνση των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
 
 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε χθες τις πληγείσες περιοχές σε Μεσολόγγι, Λεσίνι και Γαλατά Ναυπακτίας.


Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για μεγάλες καταστροφές που στην φυτική παραγωγή ξεπερνούν τα 20.000 στρέμματα, κυρίως βαμβακοκαλλιέργειας, αλλά και ελαιόδεντρα, ροδιές κ.α., σημαντικές απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, σε αιγοπρόβατα και μελισσοσμήνη, σε πάγιες εγκαταστάσεις-εξοπλισμό και στο κομμάτι που αφορά τις έγγειες βελτιώσεις (τα εγγειοβελτιωτικά έργα έχουν σκοπό την εξασφάλιση και εξοικονόμηση νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών).


Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί επιτόπου τις πληγείσες περιοχές, να μιλήσει με τους αγρότες-κτηνοτρόφους και τους τοπικούς φορείς ενώ είχε ήδη μια πρώτη εικόνα από το ενημερωτικό σημείωμα του ΕΛΓΑ που είχε συνταχθεί μετά την προεκτίμηση που έκαναν άμεσα κλιμάκια που βρέθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία.

 
«Είμαστε στη διαδικασία σύνταξης ενός φακέλου που θα περιλαμβάνει το σύνολο αυτών των ζημιών και από εκεί πέρα, ανάλογα με το που καλύπτονται ασφαλιστικά οι συγκεκριμένες ζημιές, και με τις δυνατότητες που έχουμε να αντλήσουμε πόρους πέρα του ΕΛΓΑ, από κρατικούς πόρους όπως τα ΠΣΕΑ, θα κινηθούμε. Έχουμε μπροστά μας κι ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που προβλέπει συγκεκριμένο μέτρο που έχει ως αντικείμενο την αποκατάσταση ζημιών σε πάγια, που φθάνει μέχρι σημείου κάλυψης 100% των δαπανών. Θέλουμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες από πλευράς διαθέσιμων πόρων. Πιστεύω θα φθάσουμε πολύ σύντομα, ξεκινώντας από τον ΕΛΓΑ, κι όταν εξατομικευτούν οι ζημιές, θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποζημιώσεις.
 
Από εκεί και πέρα για τις υπόλοιπες ζημιές που αφορούν τα ΠΣΕΑ ή το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης χρειάζεται κάποιος χρόνος για να έχουμε και την συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε γρήγορα για να επουλώσουμε όσο γίνεται καλύτερα τις πληγές», δήλωσε ο κ. Αποστόλου.
 
Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα των διαδικασιών αυτών δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες δεσμεύτηκε όμως ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα πάντα να τρέξουν με τους γρηγορότερους δυνατούς ρυθμούς.
 
«Μια πρώτη προσέγγιση είναι ότι θα προσπαθήσουμε όσους είχαν απώλειες ζώων και ζωοτροφών, να τους στηρίξουμε άμεσα. Η  άλλη πλευρά που αφορά την ασφάλεια της παραγωγής από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει γρήγορα, αλλά προϋποθέτει ορισμένες εξατομικεύσεις, τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να διασταυρωθούν με εκείνα που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε αυτό το κομμάτι του αγροτικού χώρου, επειδή διέπεται και από ευρωπαϊκούς κανονισμούς, όλες μας οι κινήσεις θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε καταλογισμούς επειδή πάμε και δίνουμε χρήματα που δεν καλύπτονται αντίστοιχα από ασφάλιστρα ή δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε..
 
Αλλιώς θα θεωρηθεί ότι ενισχύουμε τον αγροτικό χώρο ενώ η ενίσχυση του αγροτικού χώρου με επιδοτήσεις είναι αρμοδιότητα της κοινής αγροτικής πολιτικής. Θέλουν λίγη προσοχή, όμως αυτά θα προχωρήσουν γρήγορα. Η σύνταξη του φακέλου για πάγιες εγκαταστάσεις, εξοπλισμούς κ.α. είναι μια διαδικασία που θα έχει κάποιο χρόνο καθυστέρησης. Επειδή πάρα πολλά θέματα που αφορούν τις ζημιές έχουν απλοποιηθεί, π.χ. δεν απαιτείται από την πλευρά της Ε.Ε. διπλός έλεγχος, άρα λοιπόν συντομεύεται ο χρόνο για να διεκπεραιωθεί όλη αυτή η διαδικασία», επισήμανε ο κ. Αποστόλου. 
 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ 
 
Μιλώντας τώρα για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχολίασε:

«Αυτό που θα έχει ως συνέπεια θα είναι να παραταθεί για λίγο αυτό το καθεστώς ανομίας με τις παρατάσεις των αδειών προσωρινής νόμιμης λειτουργίας γιατί, όντως, σύμφωνα με την απόφαση και τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, προβλέπεται ότι οι σχετικές αποφάσεις παίρνονται από το ΕΣΡ. Όμως κάτι που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι τι εξής: Εδώ κι ένα χρόνο έχουν γίνει αλλεπάλληλες διασκέψεις των προέδρων της Βουλής και δεν κατέστη δυνατή η συγκρότηση του ΕΣΡ, με ευθύνη κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η ΝΔ δεν ανταποκρινόταν στον συνταγματικό της ρόλο για να συγκροτηθεί το συγκεκριμένο Συμβούλιο, άρα λοιπόν δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς της ανομίας. Η κυβέρνηση άμεσα θα προχωρήσει στη θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος γιατί αυτή την εξουσιοδότηση έχει από τον λαό...

Δεν ήταν ντρίπλα, ήταν η αναγκαιότητα για τον απλούστατο λόγο ότι, τουλάχιστον 3-4 διασκέψεις των προέδρων της Βουλής, από την αρχή της χρονιάς, έχουν γίνει για την συγκρότηση του ΕΣΡ αλλά η άρνηση και η απουσία της ΝΔ είχαν ως αποτέλεσμα την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: