ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Στο ΔΟΝΤΙ: Παιχνίδια πολιτικής και ποδοσφαίρου απόψε

Του ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΔΑ, συγγραφέα

Το βιβλίο αυτό είναι μια τοιχογραφία ανθρώπων και συμβάντων της λαϊκής Αθήνας στη δεκαετία του 1960 κυρίως. Ο αφηγητής γράφει ως παντεπόπτης της περιόδου εκείνης που ζούσε έφηβος στη συνοικία Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου οι αρχαιότητες και οι αλάνες ήσαν ένα.

 
Γράφει κοιτώντας την εποχή εκείνη από το σήμερα της ηττημένης Ελλάδας, απογοητευμένος από τα όνειρα και τις ελπίδες που βγήκαν πλάνες. Τι μπορεί λοιπόν να τον θεραπεύσει από την κατάθλιψη; 

Από τι μπορεί να κρατηθεί; Απ’ τις λαμπρές ημέρες της εφηβείας του όπως έχουν διυλιστεί στη μνήμη και από την υπέρτατη αγάπη για τον Ολυμπιακό Πειραιώς, την ομάδα που πίστεψε σαν θεότητα. Αυτή τουλάχιστον δεν τον απογοήτευσε ποτέ με τις απανωτές νίκες της. Έχει δίκιο;

Ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι έγραψε πως «το ποδόσφαιρο είναι η τελευταία ιεροτελεστία που έχει μείνει επί της γης». Μια τελετουργία με τη δική της γλώσσα για τη συλλογικότητα και την ευγονία. Τη συλλογικότητα των λαϊκών συνοικιών αναδεικνύει ο Κρεμμύδας.

Μόνος ο καθένας δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα, λέει, είχε την ανάγκη τον άλλον στις χαρές, στις λύπες, στα πένθη. Μόνος σου δεν μπορείς να κρατάς την μπάλα, όσες ντρίπλες και να κάνεις, κάποιος θα σου την πάρει. Η ευγονία, πάλι, όταν έμπαινε η μπάλα στα δίχτυα τα μεσημέρια με ήλιο και τον μαΐστρο του Σαρωνικού στο γήπεδο Καραϊσκάκη, είναι διάχυτη στο βιβλίο.

Η «Ερυθρόλευκη τρέλα» έρχεται να προστεθεί στα πεζογραφήματα και στα ποιήματα επώνυμων αλλά και ανώνυμων ποιητών που έχουν γράψει για την ομάδα του Ολυμπιακού. Θα μπορούσε να σχηματισθεί μια ολόκληρη ανθολογία. Όμως στον πάτο του το βιβλίο είναι ένα πολιτικό βιβλίο με συναρπαστική αφήγηση, με κρίσεις για την κοινωνία και λίβελλους για τους πολιτικούς. Άλλωστε τα παιχνίδια της πολιτικής είναι περισσότερο στημένα και ψεύτικα από τα παιχνίδια του ποδοσφαίρου. 

Και ο λίβελλος είναι κι αυτός ένα λογοτεχνικό είδος - ας θυμηθούμε Λασκαράτο, Ροΐδη κ.λπ.
Ο Κώστας Κρεμμύδας είναι ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας. Εκδίδει το μακρόβιο λογοτεχνικό περιοδικό «Μανδραγόρας» και διευθύνει τις ομώνυμες εκδόσεις.

Το βιβλίο του Κώστα Κρεμμύδα «Ερυθρόλευκη τρέλα» (εκδ. Μανδραγόρας) παρουσιάζεται απόψε (8.30 μ.μ.) στο αίθριο του βιβλιοπωλείου «Το Δόντι» από τους Σπ. Καραχάλιο, Β. Λαδά και τον συγγραφέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: