ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ολόκληρη η επερώτηση Ριζούλη για τους καρδιοπαθείς



Παύλος Πολάκης: Η προσπάθειά μας είναι όλοι οι πραγματικά χρόνιοι και βαριά άρρωστοι, σαν ένα μέτρο κοινωνικού αντισταθμίσματος και όλου αυτού που τραβάει ο πληθυσμός αυτήν την περίοδο, να μπορούν να έχουν όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Δεν ξέρω αν θα είναι μηδέν σε όλους ή εάν θα είναι 10%.
 
Π. Πολάκης: Σκεφτόμαστε σαφώς να είναι δωρεάν τα φάρμακα σε αυτούς, που έχουν εμφυτευθεί συσκευές υποβοήθησης και ό,τι άλλο τους χρειάζεται 


Για τους ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα με την μυοκαρδιοπάθεια στους οποίους έχουν εμφυτευθεί συσκευές υποβοήθησης αριστεράς κοιλίας ή κάποιες άλλες τεχνικές σκεφτόμαστε σαφώς να μην πληρώνουν τα αναλώσιμα και ό,τι άλλο τους χρειάζεται».
Τα παραπάνω απάντησε ο Παύλος Πολάκης αναφερόμενος στην επερώτηση Ριζούλη για τους καρδιοπαθείς, ο οποίος ζήτησε να δίδονται δωρεάν τα φάρμακα.
Αναλυτικά όλη συζήτηση στη Βουλή, έχει ως εξής:
Προχωρούμε στην επόμενη επίκαιρη ερώτηση. Θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 1067/20-6-2017 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Αχαΐας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ανδρέα Ριζούλη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Συμπλήρωση της ΚΥΑ ΔΥΓ 3(α)/ΟΙΚ 104747/26-10-2012 για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα και στα αναλώσιμα στους πάσχοντες με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ποσοστό αναπηρίας ίσου ή άνω του 80%».
Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης.
Παρακαλώ, κύριε Ριζούλη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΖΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η ερώτησή μου έχει δύο σκέλη και κυρίως αφορά τον κατάλογο των ασθενειών, οι οποίες, λόγω του βαθμού αναπηρίας, θα έπρεπε να έχουν δωρεάν αναλώσιμα και φαρμακευτική αγωγή.
Το πρώτο σκέλος αφορά τους ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, στους οποίους ήδη έχουν εμφυτευθεί συσκευές υποβοήθησης ή και συσκευές μόνιμου βηματοδότη και απινιδιστή. Κυρίως για την πρώτη περίπτωση, το κόστος των ασθενών αυτών είναι πολύ σοβαρό, με την έννοια ότι έχουν και αναλώσιμα με τη συσκευή υποβοήθησης και δεν ξέρω για ποιόν λόγο το 2012 εξαιρέθηκαν από τη λίστα.
Όμως, η ερώτηση έχει να κάνει με το αν προτίθεστε να πάτε σε τροποποιητική συμπλήρωση της ΚΥΑ του 2012, ώστε και αυτοί οι ασθενείς, και κυρίως, όπως σας είπα, το πρώτο κομμάτι των ασθενών που έχουν την εξωτερική συσκευή υποβοήθησης, να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν δωρεάν και τα αναλώσιμα και τη φαρμακευτική τους αγωγή. Ούτως ή άλλως, μιλάμε για πάνω από 80% αναπηρία και δεν πρέπει να έχουν αυτό το υπέρογκο, θα έλεγα, βάρος.
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την πρόθεσή σας και πότε να κηρύξετε τον Ενιαίο Κανονισμό Υγείας του ΕΟΠΠΥ που θα συμπεριλαμβάνει ενδεχομένως και ασθενείς, τους οποίους δεν αναφέρω τώρα, και παθήσεις, τις οποίες δεν τις γνωρίζω, αλλά δεν προέβλεπε η προηγούμενη ΚΥΑ του 2012 και έχουν μείνει εκτός της δυνατότητας να παίρνουν δωρεάν τα πράγματά τους και τα αναλώσιμα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Και εγώ ευχαριστώ.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Ριζούλη, ευχαριστώ για την ερώτηση.
Όντως, είμαστε σε φάση τελικής επεξεργασίας του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ, όπου αλλάζουμε τη λογική. Η λογική είναι: ασθένεια και τι δικαιούται. Η λογική δεν είναι αυτό που υπήρχε μέχρι τώρα, που ήταν: ασθένεια και τόσα δίνω. Αυτό πηγαίνει μαζί. Γι’ αυτό κάναμε και το μεγάλο βήμα φέτος για την υπογραφή συμβάσεων ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και σε όλες τις εταιρείες που προμηθεύουν αυτό το υγειονομικό υλικό στους ασθενείς και οι οποίοι μέχρι τώρα το επιβαρύνονταν, κατέθεταν τα χαρτιά και έπαιρναν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Τώρα κόβεται αυτό. Υπήρξε μία έντονη και σθεναρή αντίσταση από πολλές πλευρές για αυτό το πράγμα.
Όμως, θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα. Για τις ταινίες και τους σκαρφιστήρες σακχάρου πέρσι δώσαμε περίπου 92 εκατομμύρια σε αυτά ως καταβολές στους ασφαλισμένους που κατέθεταν τα τιμολόγια στον ΕΟΠΥΥ. Κάνοντας μια προβολή, βλέποντας πόσο αγοράζει το νοσοκομεία και πόσο πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, θα έπρεπε αντί για 92 εκατομμύρια να δώσουμε 45 εκατομμύρια. Δηλαδή, αν αγοράζαμε τον ίδιο αριθμό από αυτά τα αναλώσιμα με τις τιμές που τα πληρώνουμε στα νοσοκομεία -και που και εκεί δεν έχουμε ελέγξει πλήρως ακόμη τις τιμές- δεν θα έπρεπε να δώσουμε 92 εκατομμύρια, θα έπρεπε να δώσουμε 45 εκατομμύρια. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρήσαμε φέτος στη μείωση -όχι σε αυτό το ύψος, βέβαια, γιατί θέλουμε να καλύψουμε και ανασφάλιστους- του ποσού που υπάρχει ως δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ σε αυτό το πράγμα.
Το ίδιο συμβαίνει σε πάρα πολλές κατηγορίες, διότι ο τρόπος με τον οποίο φτιαχνόταν ο ΕΚΠΥ παλαιότερα είναι ποιος έχει το πιο μεγάλο δόντι, το πιο μεγάλο «βύσμα» να περάσει μια διάταξη μέσα που να τον καλύπτει.
Εμείς έχουμε βάλει επιστημονικές επιτροπές, επιτροπές του ΕΟΠΥΥ, έχουμε βάλει ανθρώπους να επεξεργαστούν και είμαστε στην τελική φάση. Για την ακρίβεια σε πολύ λίγες ημέρες μας το στέλνει ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για να το δούμε και εμείς πριν αυτό μεταφραστεί σε υπουργική απόφαση. Η λογική είναι αυτή που σας είπα.
Ως προς το πρώτο ερώτημα που λέτε, το οποίο δεν αφορά και πολλούς ασθενείς στην Ελλάδα και που έχουν σοβαρό πρόβλημα με την μυοκαρδιοπάθεια, που έχουν εμφυτευθεί συσκευές υποβοήθησης αριστεράς κοιλίας ή κάποιες άλλες τεχνικές κ.λπ., σκεφτόμαστε σαφώς να είναι σε αυτούς, οι οποίοι δεν θα πληρώνουν τα αναλώσιμα και ό,τι άλλο τους χρειάζεται.
Για το δεύτερο ερώτημα που ρωτάτε, για το πάνω από 80% αναπηρία, για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, αυτό ισχύει σε κάποιους, δεν ισχύει σε όλες τις κατηγορίες. Θα συμπληρωθούν αυτοί οι κατάλογοι με βάση τις εγγυήσεις τις οποίες θα δεχθούμε. Πάντως, η προσπάθειά μας είναι όλοι οι πραγματικά χρόνιοι και βαριά άρρωστοι, σαν ένα μέτρο κοινωνικού αντισταθμίσματος και όλου αυτού που τραβάει ο πληθυσμός αυτήν την περίοδο, να μπορούν να έχουν όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Δεν ξέρω αν θα είναι μηδέν σε όλους ή εάν θα είναι 10%. Αυτό θα έρθει στην τελική μορφή που θα πάρει ο ΕΚΠΚΕ και θα υπάρξει και ένα χρονικό διάστημα διαβούλευσης. Αλλά κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση.
Στο πρώτο σας απαντάω σίγουρα θετικά, στο δεύτερο, αναλόγως την κατηγορία και το είδος των υλικών.
Για τους ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα με την μυοκαρδιοπάθεια στους οποίους έχουν εμφυτευθεί συσκευές υποβοήθησης αριστεράς κοιλίας ή κάποιες άλλες τεχνικές σκεφτόμαστε σαφώς να μην πληρώνουν τα αναλώσιμα και ό,τι άλλο τους χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: