ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Προσχηματική άρνηση για Συμβασιούχους - απορρίμματα



Φωτογραφία αρχείου από τα παλιά για να μην ξεχνάμε ποιοι υποκινούν την απεργία για τα απορρίμματα...



Ένα άρθρο για να γνωρίζουν ότι «ρίχνουν νερό στο μύλο» της ΝΔ και τελικά «βγάζουν τα μάτια τους» αυτοί που συμπαρασύρονται από τον αντιπολιτευτικό οίστρο της Δεξιάς και του ΠΑΜΕ


Η προχθεσινή παρέμβαση Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτική. Απορρίπτει το μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα και το κάνει επειδή προτάσσει συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο με τους δήμους να παρέχουν τα μέσα και τους ιδιώτες να απασχολούν για τρεις κι εξήντα τους σημερινούς συμβασιούχους, για όσο διάστημα κρατήσει το «ξεκάρφωμα».

Αυτά για να γνωρίζουν όσοι άκριτα επιτίθενται στην σημερινή κυβέρνηση, που προσπαθεί να λύση ένα πρόβλημα ομηρείας συμβασιούχων που ελκει την καταγωγή από παλιά και με σφραγίδα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Και για να γνωρίζουν ότι ρίχνουν νερό στο μύλο της ΝΔ και τελικά «βγάζουν τα μάτια τους» αυτοί που συμπαρασύρονται από τον αντιπολιτευτικό οίστρο και κάποια ΜΜΕ που σπεκουλάρουν εις βάρος των εργαζομένων της Καθαριότητας, ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Και ας λάβουμε υπόψη ότι:

Με δεδομένη τη συνολική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για λύση του προβλήματος των συμβασιούχων η μέχρι αυτήν την ώρα στάση της πλειοψηφίας της μιας εκ των δύο Ομοσπονδιών των ΟΤΑ (της ΠΟΕ-ΟΤΑ) αποτελεί ένδειξη μη-υπεύθυνης στάσης. Το αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου μόνο προσχηματικό μπορεί να χαρακτηριστεί!

Οι συμβασιούχοι στην Καθαριότητα των δήμων, των οποίων οι 8μηνες συμβάσεις παρατάθηκαν την περίοδο 2015 – 2016, είναι 6.183 σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει των στοιχείων που έχουν υποβάλει οι Δήμοι. Έχει ζητηθεί από την ΠΟΕ – ΟΤΑ να δώσει στοιχεία για τους 10.000 που επικαλείται, αλλά δεν το έχει κάνει.

Για τον δε Δήμο Πατρέων κατά καιρούς έχουν ακουστεί αριθμοί που πετάγονται στον αέρα από 580 άτομα, 1000 άτομα η πρόσφατη εκτίμηση του Δημάρχου Πελετίδη κια μόλις χθες 700 άτομα κατά τον πρόεδρο της Καθαριότητας. Ας αποφασίσουν οι ίδιοι τι ισχύει απ' όλα για να ξέρει και ο Πατρινός πολίτης που πληρώνει. Διότι τα τέλη μην ξεχνούμε, είναι ανταποδοτικά! Δηλαδή τα πληρώνουν οι δημότες!

Οι 2.576 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που αιτήθηκαν οι δήμοι και εγκρίθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών, είναι ένα σημείο εκκίνησης. Οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού των Οργανισμών προσωπικού τους, προκειμένου να καθορίσουν τον αριθμό των εργαζομένων στην καθαριότητα και να γίνουν ανάλογα νέα αιτήματα, αυξάνοντας τον σχετικό αριθμό.  Η ίδια η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα αιτήματα. 

Για την αποκομιδή πληρώνουν  οι πολίτες. Είναι υπηρεσία ανταποδοτικού χαρακτήρα και οι προσλήψεις  δεν προσκρούουν στον κανόνα αποχωρήσεων – προσλήψεων 1:4 επειδή εξαιρούνται από αυτόν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες (άρθρο 7 Ν.4368/16).

Ουδέποτε δεσμεύθηκε ο υπουργός, δημόσια ή μιλώντας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για μονιμοποίηση των συγκεκριμένων συμβασιούχων στην καθαριότητα. Το ισχυρίζονται τα στελέχη της ΝΔ, ο Πατούλης και αρθρογράφοι οι δικοί τους, για να δείξουν ότι, τάχα, ο υπουργός είναι ανακόλουθος  και κατ’ επέκταση όλη η κυβέρνηση.

Όλες οι δημόσιες δηλώσεις για το ζήτημα της απασχόλησης στην καθαριότητα αφορούν στην γενικότερη πολιτική θέση για την πρόσληψη μόνιμου, τακτικού προσωπικού εκεί που υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.  Η θέση αυτή υποστηρίζεται με την ρύθμιση που προωθείται. 

Εσχάτως, η ΠΟΕ – ΟΤΑ υιοθετεί τα περί «υποσχέσεων» επικαλούμενη δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Η ίδια διεκδικούσε μονάχα την πληρωμή των συμβασιούχων και την εξασφάλιση της απασχόλησής τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Η στάση της άρχισε να μεταβάλλεται σταδιακά μετά τη διαρροή της κρίσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Η συνολικότερη συζήτηση, από την κυβέρνηση, για την αναγνώριση της πραγματικής σχέσης εργασίας των συμβασιούχων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, αφορά εργαζόμενους που εργάζονται επί χρόνια στην ίδια θέση σε προγράμματα όπως, π.χ. το βοήθεια στο σπίτι. Αυτό που έχει ειπωθεί είναι ότι θα επιδιωχθεί διάλογος και με την αντιπολίτευση γύρω από αυτό το θέμα για να υποστηριχθεί ευρύτερα η προσπάθεια, στη βάση του Συντάγματος και του Κοινοτικού δικαίου.   

Η ΝΔ βλέπει ως «λύση» την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων. Στη βάση αυτή επιθυμεί να βγουν από το κάδρο οι συμβασιούχοι. Να πληρωθούν και να φύγουν. Αυτοί πρώτοι απ’ όλους «κουνάνε το δάχτυλο» στους συμβασιούχους, όταν λένε ότι δικαιώθηκαν για την αντισυνταγματικότητα των παρατάσεων.   

Η προχθεσινή παρέμβαση Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτική. Απορρίπτει το μόνιμο προσωπικό στην Καθαριότητα και το κάνει επειδή προτάσσει συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο με τους δήμους να παρέχουν τα μέσα και τους ιδιώτες να απασχολούν για τρεις κι εξήντα τους σημερινούς συμβασιούχους, για όσο διάστημα κρατήσει το «ξεκάρφωμα». 

Η στάση της ΝΔ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  είναι συνειδητά αντιφατική. Τα στελέχη της που είναι αιρετοί ή προαλείφονται ως υποψήφιοι στους δήμους και τις περιφέρειες, ασκούσαν έντονη κριτική για τις παρατάσεις των συμβάσεων. Τώρα ζητούν την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. 

Παράλληλα, ενώ αξιώνουν οι ίδιοι οι δήμοι να καθορίσουν  τον αριθμό του προσωπικού καθαριότητας,  όταν τους ζητείται προς τούτο να επικαιροποιήσουν τους Οργανισμούς προσωπικού υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση τους «πετά το μπαλάκι». Ο Πατούλης δηλώνει υπέρ του μόνιμου προσωπικού «αλλά θα πάρει κάθε μέτρο για να καθαρίσει τις πόλεις». Η ένταση του προβλήματος και η καθαρότητα της κυβερνητικής πρότασης για μόνιμη λύση τους πιέζει σε ηπιότερες θέσεις.    

Όλοι γνωρίζουν ότι δεν γίνεται να μετατραπούν οι συμβάσεις στην καθαριότητα σε αορίστου χρόνου, πολύ περισσότερο μετά και τα αυστηρά πλαίσια που έθεσε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ωστόσο, παραλυτικές ισορροπίες στη διοίκηση της ΠΟΕ–ΟΤΑ, ένας συναγωνισμός με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έσπευσαν τελευταία να οργανώσουν τους συμβασιούχους και πολιτικές σκοπιμότητες, οδήγησαν σε μια ομοφωνία εναντίον της κυβέρνησης.  

Η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι «φωτογραφική» και αγνοεί την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών δέχτηκε να συζητήσει για βελτιώσεις της πρότασής του, αντιμετώπισε όμως μια τεχνητή ένταση για την πρόκληση αδιεξόδου.   

Τα περί «πέντε λεπτών» εξέτασης της πρότασης της ΠΟΕ – ΟΤΑ που υποστηρίζει ο πρόεδρός της, Ν. Τράκας, δεν ισχύουν. Τα ζητήματα που περιείχε η πρόταση της ΠΟΕ ήταν γνωστά και είχαν μελετηθεί ενδελεχώς στο πλαίσιο διαμόρφωσης της κυβερνητικής ρύθμισης.

Η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής ευνοείται όσο δεν μαζεύονται τα σκουπίδια, οπότε και συντρέχει λόγος παρέμβασης τρίτων. Είναι η στάση της ΠΟΕ – ΟΤΑ που ευνοεί χωρίς – προφανώς – να το θέλει, αυτή την επιλογή. Η κυβερνητική πρόταση εξαλείφει τον λόγο κλήσης ιδιωτών, τόσο άμεσα, όσο και αργότερα, αφού θα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό.
Με την ΠΟΕ – ΟΤΑ έχουν γίνει 6 συναντήσεις, κυρίως με τον Π. Σκουρλέτη, αλλά και τον Κ. Πουλάκη, από τις 10 Μαΐου, οπότε και υπήρξε η πρώτη διαρροή για την κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Οι πρώτες οχλήσεις προς δημάρχους για τη διακοπή των συμβάσεων βάσει της κρίσης της Ολομέλειας του ΕΣ έχουν αρχίσει. Είναι επιτακτικό να δοθεί άμεση λύση, κάτι που εξασφαλίζει η πρόταση της κυβέρνησης, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κενό στην αποκομιδή. Σε λίγες μέρες θα αρχίσει η διακοπή των συμβάσεων. 

Δεν είναι ακριβές ότι οι δήμοι μπορούν να κάνουν χρήση διμήνων και να υπονομεύσουν τη ρύθμιση, όπως λέει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι ανάγκες είναι μακρόχρονες, πάγιες και διαρκείς, τα δίμηνα έχουν όριο.  Εάν δεν υποβάλλουν αιτήματα προσλήψεων, οι δήμοι θα χάσουν την ευκαιρία κάλυψης των αναγκών με μόνιμο προσωπικό. Αν επιχειρήσουν να πάρουν ιδιώτη, θα ελεγχθούν επειδή δεν φρόντισαν να ζητήσουν μόνιμους.  

Για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης

1. Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών περιγράφει συνολική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων Καθαριότητας των Δήμων. 

Η πρόταση έχει τα εξής σημεία: 

α) δημιουργεί νέες συμβάσεις εργασίας για όσους εργαζόμενους δούλευαν μέχρι τις 7/6/2017, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο των έκτακτων και επειγουσών αναγκών. 

β) με βάση τις ανάγκες των Δήμων σε θέσεις Καθαριότητας προκηρύσσεται άμεσα μέσω ΑΣΕΠ Διαδικασία Πρόσληψης Τακτικού Προσωπικού των Δήμων. Ετσι, οι ανάγκες των Δήμων σε θέσεις Καθαριότητας λύνονται με θέσεις εργασίας πλήρους και μόνιμης απασχόλησης. 

γ) οι σημερινοί εργαζόμενοι (πρώην «παρατασιούχοι» και νυν εργαζόμενοι με τις νέες συμβάσεις) θα έχουν  λελογισμένη μοριοδότηση προϋπηρεσίας που θα αναγνωρίζει την εμπειρία τους στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, (αλλά ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός, σε αντίθεση με αυτό που ζητούσε ουσιαστικά η ΠΟΕ – ΟΤΑ, επιτρέποντας και σε άλλους άνεργους να λάβουν μέρος). Επίσης, υπάρχει θετική βελτίωση στο ηλικιακό όριο από 45 στα 50 χρόνια ή και παραπάνω, για συμμετοχή στον διαγωνισμό.  Με τη διαδικασία αυτή – διαδικασία που εφαρμόστηκε και στην πρόσληψη εργαζομένων Καθαριότητας στα Νοσοκομεία – καλύπτεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ήδη εργαζομένων με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου. 

2.     Με δεδομένη τη συνολική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για λύση του προβλήματος των συμβασιούχων η μέχρι αυτήν την ώρα στάση της πλειοψηφίας της μιας εκ των δύο Ομοσπονδιών των ΟΤΑ (της ΠΟΕ-ΟΤΑ) αποτελεί ένδειξη μη-υπεύθυνης στάσης. Το αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου μόνο προσχηματικό μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού προσκρούει σε ρητή συνταγματική διάταξη, αλλά και γιατί αποτέλεσε και το νομικό πρόσχημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έβλεπε στις παρατάσεις των συμβάσεων οιονεί μετατροπή τους. Η στάση μιας πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ κινδυνεύει να ανοίξει το δρόμο άθελά της στις εργολαβικές εταιρείες Καθαριότητας, κάτι για το οποίο ορισμένοι καιροφυλακτούν.   

3.     Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για συνολική λύση θέτει φραγμό στη στρατηγική της ΝΔ και πολλών δεξιών δημάρχων για ανάθεση των υπηρεσιών Καθαριότητας των Δήμων σε εργολαβικές εταιρείες Καθαριότητας. Η βούληση αυτή εκφράστηκε σε πρώτο χρόνο και από τον Γιάννη Μπουτάρη, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αλλά αποτελεί βασική επιλογή αρκετών δημάρχων της δεξιάς οι οποίοι αντιδρούσαν εξαρχής στην παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων. 

4.     Η ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες της Καθαριότητας των Δήμων αποτελεί μια στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία εκτός των άλλων, είναι και εμφανώς αντισυνταγματική. Η Καθαριότητα αφορά «κύριο έργο» της Αυτοδιοίκησης (όχι συμπληρωματικό έργο), για το οποίο άλλωστε απολαμβάνει και ειδικών ανταποδοτικών τελών. Η εκχώρησή του σε ιδιωτικά συμφέροντα, θέση την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει και για άλλες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης (π.χ. οικονομικές υπηρεσίες), εξυπηρετεί την πιο ταξική και αντεργατική πολιτική, δεδομένων των εργασιακών σχέσεων «γαλέρας» που έχουν επιβάλει οι εταιρείες αυτές σε βάρος των εργαζομένων.  

Τέλος αξίζει να λάβουμε υπόψη μας ότι: 


«Για μια ακόμα φορά η ΝΔ στοιχίζεται πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα και γυρνά την πλάτη στην κοινωνία και τους εργαζόμενους», όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ για τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην Καθαριότητα.

Και τούτο, διότι:

«Η πολιτική της συνέπεια είναι αντίστοιχη της σοβαρότητάς της. Μηδενική», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: