Ο Αλ.
Τσίπρας σημείωσε ότι «η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας, όταν το 2015 παραλάβαμε
τη διακυβέρνηση, ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Στα όρια της κατάρρευσης. Όχι
από αδυναμία απέναντι στις μνημονιακές υποχρεώσεις, ούτε από ανικανότητα ή
αδιαφορία. «Έγινε συνειδητά και στοχευμένα με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές
προκειμένου να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου».
239 Τοπικές
Μονάδες Υγείας
ΣΕ 80 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ "ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ" ΤΟΝΙΣΕ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
ΥΓΕΙΑΣ
«Πρόκειται για έναν τιτάνιο αγώνα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που παρά το ότι ήδη έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, δεν είναι εφικτό να μεταμορφώσει πλήρως την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι γνωρίζει πως η εικόνα δεν είναι ευχάριστη και ότι πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν. Γνωρίζει, όμως ταυτόχρονα -συνέχισε- ότι «τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και κυρίως το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, δίνουν μια μεγάλη μάχη, έναν δύσκολο αγώνα για να ξαναστήσουν τα δημόσια νοσοκομεία στα πόδια τους [...]. Και τη μάχη αυτή θα τη στηρίξουμε όσο μπορούμε και πιστεύω ότι θα τη κερδίσουμε».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία. Όπως είπε, πρόκειται για την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στις υπηρεσίες και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με πόρους και προσωπικό και τέλος, για την εξάλειψη χρόνιων στρεβλώσεων και αντιμετώπιση των φαινομένων σπατάλης και διαφθοράς.
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας, όταν το 2015 παραλάβαμε τη διακυβέρνηση, ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Στα όρια της κατάρρευσης. Όχι από αδυναμία απέναντι στις μνημονιακές υποχρεώσεις, ούτε από ανικανότητα ή αδιαφορία. «Έγινε συνειδητά και στοχευμένα με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές προκειμένου να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου».
«Πολύ πριν την κρίση, η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για κατασπατάληση πόρων, για προκλητικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών, για βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Μια διαρκής λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημόσιου συμφέροντος, με πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε ότι παρά τις δραματικές περικοπές, που επιβλήθηκαν στον χώρο της Υγείας, με τα Μνημόνια, «το πάρτι αυτό συνεχίστηκε κανονικότατα» έως τον Ιανουάριο του 2015.
Είπε ότι στόχος των μνημονιακών περικοπών τη περίοδο 2010-2014 δεν ήταν η αδιαφάνεια και η διαπλοκή, αλλά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας που συμπιέστηκε ακόμα περισσότερο.
«Η συναλλαγή με συμφέροντα και η διαφθορά παρέμειναν ανέγγιχτες, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού και βασικών υλικών πολλαπλασιάστηκαν, η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους μεγάλωσε, τα νοσοκομεία μας οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της λειτουργικής κατάρρευσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας -όπως είπε- την κατάσταση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το 2015.
«Προωθήθηκαν αλλαγές στο ζήτημα των ιδιωτικών εργολαβιών στη φύλαξη, στην καθαριότητα και στην σίτιση, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη λειτουργία των νοσοκομείων και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο ταμείο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και αυτό, όπως σχολίασε, «παρά τις δυσκολίες που διαρκώς αντιμετωπίζουμε σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Αλλά εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση για να μας θέτουν τέτοια εμπόδια. Και, ναι, θα τα καταφέρουμε να στηρίξουμε τις δημόσιες υπηρεσίες με ίδια μέσα».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε πως είναι σε εξέλιξη στην Βουλή μια διαδικασία διερεύνησης των μεγάλων σκανδάλων στο χώρο της Υγείας, σκανδάλων που αφορούν τη γνωστή υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη χρεωκοπία και την εκχώρηση του Ντυνάν, τις εκτεταμένες δωροδοκίες από την Novartis. Υποθέσεις, σημείωσε, που ζημίωσαν με τεράστια ποσά το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Και είναι πράγματι μεγάλη η ντροπή που αισθάνεται κανείς παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις από τη πορεία της Εξεταστικής», είπε ο πρωθυπουργός. «Δύσοσμες αποκαλύψεις, ακόμα περισσότερο και από τους τόνους των σκουπιδιών που άρχισαν να μαζεύονται από χτες. Αυτά να δούμε πώς θα μαζευτούν...», σχολίασε. Σημείωσε ότι πρόκειται για αποκαλύψεις «που φανερώνουν τη φτήνια και τον ευτελισμό ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που είχε μετατρέψει τη δημόσια υγεία σε πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων και διασπάθισης δημόσιου χρήματος».
Ένα πολιτικό σύστημα που, όπως είπε, την ίδια στιγμή που βύθιζε το ΕΣΥ, φρόντιζε να βολεύει τους δικούς του ανθρώπους, να τρέφει αργόμισθους, να χρηματοδοτεί δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, να χαρίζει δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες, ακόμη και να μη πληρώνει νοσήλια.
«Άμεσος στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2017, να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 περιοχές της χώρας», ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν πιο γρήγορα βήματα ώστε να φτάσουμε σε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που θα αντιστοιχεί σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.
Πηγή: avgi.gr
Ένας τομέας προτεραιότητας αφορά και την ριζική αναβάθμιση του ΕΚΑΒ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου