ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Κυβερνητικό καλειδοσκόπιο της 21/6/2017



Για την απόφαση του  Eurogroup (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο)

Η απόφαση του Eurogroup, δίνει για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, έναν καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας.


Η Συμφωνία αντιστοιχεί στους πολιτικούς στόχους που είχαμε θέσει, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Eurogroup, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κυρίως για τέσσερις λόγους:

1. Διότι προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. 2. Γιατί έγινε αποδεκτή η λεγόμενη «γαλλική πρόταση» για συμπερίληψη στα μέτρα, της ρήτρας ανάπτυξης. 3. Περιλαμβάνει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και ειδικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη αλλά κυρίως κάνει δεκτό ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα μπορέσει μέσω της μόχλευσης υπαρχόντων αλλά και νέων κεφαλαίων να κατευθύνει, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διευκολύνσεις,  πόρους σε ειδικά και επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια. 4. Συγκεκριμένη πλέον δέσμευση, για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και απόφαση για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές. Για τη δυνατότητα από το τέλος του προγράμματος και μετά, να μπορεί αυτοδύναμα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της και τις ανάγκες της.


Για τα παράβολα ανασφάλιστων οχημάτων (άτυπη ενημέρωση ΥΠΟΙΚ)  

Λόγω των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων (όπως λάθη στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, οχήματα θανόντων, κλεμμένα κλπ.) αποφασίστηκε το πάγωμα των παραβόλων μέχρι τις 14/7/2017. Στο διάστημα αυτό θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να διορθώσουν τα λάθη ή να ασφαλίσουν τα οχήματά τους χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 250 ευρώ. Σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί άμεσα. Το παράβολο θα επιστραφεί σε όσους το έχουν ήδη καταβάλει τις προηγούμενες ημέρες. Επισημαίνεται ότι με βάση τη νομοθεσία οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους πριν από την ημέρα λήξης τους και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα, εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι.

Για τους συμβασιούχους (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο)

Άμεσα, με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, πρέπει να βρεθεί και η βέλτιστη λύση στο μεγάλο θέμα των συμβασιούχων του ελληνικού δημοσίου. Ένα θέμα που   δημιουργήθηκε πολλά χρόνια πριν και πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση,  ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη συνθήκη ομηρείας για χιλιάδες εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.


Για τις υποθέσεις διαφθοράς και την υπόθεση του Noor 1 (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο)

Είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε δεσμευτεί να μην συγκαλύψουμε τίποτα, να μην υποθάλψουμε, να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις εκείνες που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα, που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν και ξέπλυναν μαύρο χρήμα.  Είτε πρόκειται για την υπόθεση της Siemens  είτε για άλλες υποθέσεις, είτε  πρόκειται  για εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και μας αφήνουν όλους εμβρόντητους, όπως η άθλια υπόθεση του «Noor 1» με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους μυστηριώδεις ταυτόχρονους θανάτους πολλών εκ των κρίσιμων μαρτύρων της υπόθεσης.

Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων και της δικαιοκρατίας, θα κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε η ελληνική Δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει όλες αυτές τις υποθέσεις και ο ελληνικός λαός να μάθει, αλλά και οι υπεύθυνοι να βρεθούν  και να τιμωρηθούν.


Για την υπόθεση του Noor 1 (σημεία από την ομιλία του Στ. Κοντονή στη Βουλή)

 Ο κ. Καμμένος λειτούργησε για να συγκαλυφθεί ή να αποκαλυφτεί η αλήθεια; Του είπε μην μιλήσεις ή μίλησε; Τον κατηγορείτε ότι έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο; Αυτό είναι το αμάρτημα του; Εάν είναι αυτό να μας το πείτε ότι ενδιαφέρεστε για την συγκάλυψη.

Εάν υπάρχουν ευθύνες για την εμπλοκή του λιμενικού προανακριτικού υπαλλήλου που ασκούσε καθήκοντα σε μια άλλη φάση της διαδικασίας, αυτές διερευνώνται. Και αν πάλι υπήρξαν άλλες, ήσσονος σημασίας, παραβιάσεις του Κανονισμού λειτουργίας της φυλακής, ήδη έχω δώσει εντολή, να διερευνηθούν. Αλλά να κατηγορείται ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επειδή προέτρεψε ισοβίτη να πει την αλήθεια, αυτό με αφήνει άναυδο. Εσείς αν είχατε αυτή τη δυνατότητα, τι θα του λέγατε; Μην μιλήσεις ή πες όσα ξέρεις; 

 Αυτό το όψιμο ενδιαφέρον δείχνει ότι κόμματα βρίσκουν πατήματα εκεί που επιχειρηματικά συμφέροντα αισθάνονται ότι βάλλονται. Δίδεται η εντύπωση ότι οικονομικά συμφέροντα υπαγορεύουν τον πολιτικό λόγο κομμάτων και κόμματα εμπλέκονται στον πόλεμο επιχειρηματιών.  Μου κάνει εντύπωση η επίθεση από συγκεκριμένες εφημερίδες που ανήκουν στον συγκεκριμένο εφοπλιστή. Μήπως συνδυάζεται με έρευνες που έχουν γίνει την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του;  Όλη αυτή η επιθετικότητα για άλλα πράγματα προδιαθέτει. Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για τις τηλεοπτικές άδειες (απάντηση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στη ΝΔ)

Η Ν.Δ., με την τοποθέτησή της επί της τροπολογίας που έφερε προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αποδεικνύει -για μια ακόμη φορά- ότι δίνει εξετάσεις σε συγκεκριμένα συμφέροντα.
Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη καλεί την Κυβέρνηση να αδειοδοτήσει τεχνολογίες οι οποίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα είναι ξεπερασμένες. Πάλι καλά που δεν απαιτεί να αδειοδοτηθεί εν έτει 2017 η… ασπρόμαυρη τηλεόραση, μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί το αφήγημα της περί δήθεν απεριόριστου αριθμού καναλιών και, στο βάθος, περί μηδενικού ή ελάχιστου τιμήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καναλάρχες φίλοι της Ν.Δ. Ευτυχώς, χάρη στο διαγωνισμό που διενήργησε η Κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει τόσο ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες, όσο και ότι τίμημα πρέπει να καταβληθεί και, μάλιστα, υψηλό.
Ενημερώνουμε τη Ν.Δ. ότι ήδη, σήμερα, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν ταυτόχρονα σε υψηλή και σε κανονική ευκρίνεια. Συνεπώς, κατ’ ουσίαν η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά την απόσυρση μιας διάταξης η οποία απλώς επιβεβαιώνει την πραγματικότητα την οποία τα ίδια τα λειτουργούντα κανάλια επέλεξαν και εφαρμόζουν. Ο μόνος που έμεινε να φωνασκεί είναι η Ν.Δ. Μέχρι χτες υποστήριζαν «copy paste» τις θέσεις των ιδιοκτησιών. Σήμερα τους ξεπέρασαν.

Για την ανάπτυξη  (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο)

Προχωράμε άμεσα στη διενέργεια των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, ώστε να καθοριστούν σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της κάθε περιοχής, αξιοποιώντας άμεσα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και της κάθε Περιφέρειας.

Για την πορεία της  οικονομίας (από την ομιλία του Δ. Τζανακόπουλου στο συνέδριο των Ελλήνων Εξαγωγέων

Κλείσαμε το πρώτο τρίμηνο του 2017 με θετικό ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 13%, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό, μεταφορικό και τεχνολογικό εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά 47%, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία διευρύνθηκε κατά 24%, ο όγκος των πωλήσεων στο λιανεμπόριο μεγεθύνθηκε κατά 2,8%, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στο 1,1 δισ. αυξημένες κατά 800 εκατ. σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016. Προσθέτοντας σε αυτή την εικόνα και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στις εξαγωγές, καθίσταται φανερό ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, τους επόμενους μήνες.


Διάψευση δημοσιεύματος του skai.gr (ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας)

Αναφορικά με ψευδές δημοσίευμα της ιστοσελίδας «skai.gr», με τον συκοφαντικό τίτλο «Η Αχτσιόγλου υπέρ των αργόμισθων της ΔΕΗ;»: Την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 η  Έφη Αχτσιόγλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Ουδεμία συζήτηση έγινε για το ζήτημα που αφορά τη μετακίνηση εργαζομένων σε μονάδες της ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο θέμα δεν τέθηκε στη συζήτηση ούτε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων ούτε από την πλευρά του Υπουργείου, επομένως τα όσα αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ είναι προϊόν μυθοπλασίας.


Για την ανεργία και τα εργασιακά δικαιώματα (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο)

Πρέπει να υποστηρίξουμε επενδυτικά σχέδια που αυξάνουν την απασχόληση ενώ πρέπει να είμαστε κάθετοι και άτεγκτοι στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, μέσω των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών που σε συνθήκες ύφεσης του εργατικού συνδικαλισμού, λόγω της υψηλής ανεργίας, αποτελούν ενδεχομένως και το μοναδικό εργαλείο προστασίας των εργαζόμενων σήμερα.

Από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα έχουμε το θετικό ισοζύγιο με τις 230.000 θέσεις εργασίας. Προφανώς, δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε όλο το χαμένο έδαφος της καταστροφικής περιόδου 2010-2015. Όμως, πράγματι αποτελεί θράσος από ορισμένους να μας κουνάν και το δάχτυλο.  Τον Απρίλιο και τον Μάιο, πριν κλείσει η αξιολόγηση, είχαμε  ρεκόρ 17ετίας με 92.000 τον Απρίλιο και 89.000 το Μάιο.

Με την αναβαθμισμένη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και με τα στοχευμένα προγράμματα επανένταξης ανέργων, έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε και τη σχέση μεταξύ θέσεων μερικής και πλήρους απασχόλησης υπέρ της πλήρους απασχόλησης και τούτο παρά την γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας από το 2010 και μετά.


Για το κοινωνικό κράτος και τις μεταρρυθμίσεις (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο)

Πρέπει να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας και πιθανές υπεραποδόσεις εσόδων αλλά και τον πολιτικό χρόνο, για να δημιουργήσουμε τα θεσμικά θεμέλια ενός νέου κοινωνικού κράτους αλλά και για να στηρίξουμε τις υπάρχουσες δομές.

Παιδεία: Ένα σύγχρονο σχολείο ίσων ευκαιριών, που δε θα είναι πια προθάλαμος των φροντιστηρίων ούτε απλά εξεταστικό κέντρο για τις εξετάσεις που διενεργούνται στο τέλος της χρονιάς.

Υγεία: Με το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,προχωράμε στη μεγαλύτερη τομή στο χώρο της Υγείας μετά την ίδρυση του ΕΣΥ.  Με την εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων, με την λειτουργία του κεντρικού συστήματος προμηθειών, με τη ενίσχυση του προσωπικού, με την επαναλειτουργία μονάδων και με τη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης. Εμείς κάναμε το μεγάλο βήμα  με την πρόβλεψη για την δωρεάν περίθαλψη των περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας, αλλά αυτό το βήμα πρέπει να είναι μόνο η αρχή.

Διαρκής επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ώστε να καλύπτει το σύνολο των πολιτών που το έχουν ανάγκη. 


Για τον ΕΦΚΑ (σημεία από την ομιλία του Τ. Πετρόπουλου στη Βουλή)

- Έχουμε μια αύξηση και για πρώτη φορά τέτοια, 4% πάνω της εισπραξιμότητας σε σχέση με τους στόχους για το πρώτο διάστημα, που έχει μέχρι τώρα διανυθεί για το 2017. Έχουμε θεαματική βελτίωση των επιδόσεων στην έκδοση συντάξεων.

-  Οι κατώτατες συντάξεις αυξήθηκαν. Τριακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες συντάξεις μετρημένες, θα έχουν τουλάχιστον 48 ευρώ αύξηση. Δεν σημαίνει ότι όλες οι συντάξεις αυξάνονται, δεν το ισχυρίστηκα ποτέ.

- Με συντάξιμες αποδοχές περίπου 1.000 ευρώ θα έχουμε και ασφαλιστική ηλικία, πάνω από 25 έτη και θα έχουμε  αύξηση των συντάξεων.

- Μείωση στα ενοίκια, ούτε ένα ευρώ χαμένο. Έστω και ένα ευρώ, που κερδίζουμε από τον νέο  νοικοκυρεμένο τρόπο διαχείρισης της περιουσίας του ΕΦΚΑ, για εμάς είναι λόγος να κοιτάζουμε τον ασφαλισμένο με ικανοποίηση, ότι κάναμε σωστά τη δουλειά μας. Αφήστε, που δεν είναι ένα ευρώ. Πρόκειται για σκανδαλώδεις μισθώσεις, αν κοιτάξουμε καμιά φορά και ποιος είναι πίσω από τις μισθώσεις, μπορούμε να βρούμε ίσως και την απάντηση και την άκρη του νήματος, γιατί παιζόταν όλο αυτό και με τα ακίνητα του ΕΦΚΑ σε πολλές περιοχές.

Για τα μπλοκάκια (από τον Τ. Πετρόπουλο)

Περίπου δυόμισι χιλιάδες παραπάνω έκλεισαν το 2016 σε σχέση με το 2015.
Περίπου 18.000 έχουν στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ δηλωθεί, άρα, 18.000 κρυμμένες αδήλωτες θέσεις εργασίας ή παραποιημένες σχέσεις εργασίας που εμφανίζονταν ως τάχα ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ ήταν μισθωτοί, μπήκαν στην κανονικότητα.

Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών: Μέσα στο 2017, για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβλήθηκε ελάχιστη εισφορά. Αυτό είναι ένα μικρό ποσό δαπάνης. Εάν αφαιρεθεί από την ασφαλιστική εισφορά του 2018, θα είναι, δυστυχώς, μεγάλο το ποσό που θα καταβάλουν, κατ’ αποτέλεσμα, γιατί είναι μικρό αυτό που θα αφαιρεθεί. Το 15%, που θα αφαιρέσουμε, θα είναι, κατά βάση, για τους περισσότερους μεγαλύτερη ελάφρυνση απ' ό,τι εάν το αφήναμε όπως ήταν. Γι’  αυτούς που κατέβαλαν μεγάλες εισφορές, το μεγάλο ποσό εισφοράς αφαιρούμενο από το εισόδημα, μένει ένα υπόλοιπο φορολογητέο μικρότερο εκείνου που έμενε πριν.

Για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες υψηλού κόστους για την ηπατίτιδα C (ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας)

Η συμφωνία αφορά στα νεώτερης γενιάς φάρμακα κατά της ηπατίτιδας C, στα οποία πλέον θα έχει πρόσβαση πενταπλάσιος αριθμός ασθενών και είναι αποτέλεσμα της εντατικής διαβούλευσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν αυτά τα φάρμακα.  Πλέον, είναι δυνατή η διευρυμένη πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C σε καινοτόμες θεραπείες, καθώς με τη συμφωνία επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στο κόστος θεραπείας ανά ασθενή, διασφαλίζοντας τη Δημόσια Υγεία και το Δημόσιο Συμφέρον. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τη σιδηροδρομική γραμμή Κορωπί – Λαύριο (απάντηση του αναπλ. Υπουργού Ανάπτυξης  στον Γιάννη Μανιάτη)
Οι ισχυρισμοί του κυρίου Μανιάτη αναφορικά με το έργο για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Κορωπί – Λαύριο αποτελούν μνημείο πολιτικής στρεψοδικίας και εξαπάτησης των πολιτών. Ο πρώην Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτός και οι συνάδελφοι του των προηγούμενων κυβερνήσεων εξασφάλισαν ένα ζοφερό μέλλον για τις υποδομές των μεταφορών της χώρας. Οι σχεδιασμοί τους οδήγησαν σε υπερδεσμεύσεις του Τομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος των Υποδομών Μεταφορών άνω του 150%, γεγονός που μεταφράζεται σε έλλειψη διαθέσιμων πόρων από το ΕΣΠΑ ήδη από την αφετηρία σχεδιασμού των έργων. Η παντελής απουσία στρατηγικής για τις υποδομές μεταφορών των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι μικροπολιτικές επιλογές έργων, αφήνουν βαριά κληρονομιά. Στην πραγματικότητα αυτή, απαντάμε με στοχευμένες κινήσεις για την ωρίμανση και την υλοποίηση εμβληματικών έργων υποδομών. Ξεκινήσαμε ήδη την ωρίμανση του σημαντικού αυτού έργου με πόρους του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ. Ταυτόχρονα τα Υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών με κατάλληλες ενέργειες θα διασφαλίσουν την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: