ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Κ. Κυριακόπουλος για πυρόσβεση: Θέλουμε ενεργούς πολίτες



«Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς είναι δίπλα μας , οι πυρκαγιές δεν σβήνονται μόνο από το πυροσβεστικό σώμα , όλοι μαζί, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, κανείς δεν αρκεί από μόνος του» επεσήμανε ο περιφερειακός διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7», με αφορμή την ευρεία σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων για την αντιπυρική περίοδο 2017.
 
Η εμπειρία των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, αλλά και ο συντονισμός τους έχει φέρει μέχρι ώρας καλά αποτελέσματα στην αντιπυρική περίοδο της Δυτικής Ελλάδας, έστω κι αν και για την φετινή περίοδο του 2017 η χρηματοδότηση των δήμων δεν είναι αυτή, που θα ήθελαν, ενώ δεν λείπουν και οι ελλείψεις σε προσωπικό, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια. 
 
«Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, δεν λύνονται. Πάντα πηγαίναμε με αυτά στις δασικές πυρκαγιές , το θέμα είναι να τα στοχοποιούμε , να τα λύνουμε και να μην τα αφήνουμε να μεγαλώσουν». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο ο περιφερειακός διευθυντής της πυροσβεστικής στην Δυτική Ελλάδα Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι από πλευράς της υπηρεσίας έχει γίνει  πολύ καλή προετοιμασία,  «έχουν γίνει ήδη αρκετές συσκέψεις και συνεδριάσεις στα συντονιστικά όργανα. 
 
Τα βασικά σχέδια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν επικαιροποιηθεί και έχουν δοθεί όλες οι οδηγίες στους συναρμόδιους φορείς, ώστε να έχουμε την καλύτερη αντιμετώπιση για τις πυρκαγιές, που ίσως εκδηλωθούν. Η φυσική και πολιτική ηγεσία μας στηρίζει σε υλικά και μέσα, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες της χώρας, είναι δίπλα μας και όλοι μαζί με φιλότιμο να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το δύσκολο έργο , που λέγονται, δασικές πυρκαγιές 2017».
 
Ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Νίκος Παπαθεοδώρου, κατά την διάρκεια της σύσκεψης τόνισε πως στόχος είναι η μέγιστη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού και των εμπλεκομένων φορέων, ενώ ανέφερε ότι φέτος κατανεμήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 2,15 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ της Δυτικής Ελλάδος και των ιονίων νήσων, όπως και πιστώσεις ύψους περίπου 200.000 ευρώ για προγράμματα δασοπροστασίας στις δασικές υπηρεσίες.
 
Την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές τις έχουν οι ΟΤΑ και τα δασαρχεία, «εμείς είμαστε μόνο για την καταστολή, όσον αφορά την πρόληψη δεν έχουμε ευθύνη». Όμως από την εμπειρία τους οι πυροσβέστες τονίζουν ιδιαίτερα στους δήμους, επειδή το δασικό οδικό δίκτυο είναι ατελείωτο και δεν είναι εύκολο όλοι οι δρόμοι να επιδιορθωθούν, «σε κάθε δασική πυρκαγιά θα πρέπει να υπάρχει ένα μηχάνημα να μπορεί να κάνει διορθώσεις από νεροφαγώματα σε ένα δασικό δρόμο, ώστε τα πυροσβεστικά να μένουν μακριά από το μέτωπο της πυρκαγιάς».
 
Μάλιστα ο αρχιπύραρχος επεσήμανε ότι ο δήμος, που είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό των οικοπέδων και να συντηρήσει τους δασικούς δρόμους, δεν είναι δυνατόν να τα κάνει όλα αυτά. «Πρέπει όλοι μας να είμαστε ενεργοί πολίτες . Δεν μπορεί ο δήμος να έρθει να μας καθαρίσει τον δρόμο μας ή το χωράφι μας, το πεζοδρόμιο, που είναι έξω από το σπίτι μας. Κι όταν είσαι σε μια ευαίσθητη για δασική πυρκαγιά περιοχή , π.χ. ένα χωριό στην Ηλεία, που μπορεί να έχει καεί, δεν επιτρέπεται μετά από 10 χρόνια να κάνουμε τις ίδιες παρατηρήσεις εμείς σαν πυροσβεστικό σώμα «καθαρίστε κι όλα να είναι ακαθάριστα» ξεκαθάρισε ο κ. Κυριακόπουλος. 
 
«Ενεργοί πολίτες είναι η μαγική λέξη, κι όχι καθισμένοι στην καρέκλα του καφενείου και οι δασικές εκτάσεις γύρω από το χωρίο να καίγονται και πιστεύουμε ότι ο αέρας δεν θα γυρίσει προς το χωριό, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Να σηκωθούν από τις καρέκλες τους και να μας βοηθήσουν» κατέληξε ο περιφερειακός διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Δυτική Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: