ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Δραματικές οι αλλαγές κλίματος για την Δυτική Ελλάδα

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, το ελληνικό τοπίο τις επόμενες δεκαετίες ενδέχεται να αλλάξει δραματικά, πλήττοντας κυρίως τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, αφού τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής ευρύτερα, αναμένεται να έχουν άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα.  Πόσο πιθανό είναι, μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα, ο Λαιμός της Βουλιαγμένης να γίνει… νησί και δημοφιλείς παραλίες της Ελλάδας να… εξαφανιστούν;


Σε ερωτήματα, επιχειρεί να απαντήσει η έρευνα της «Διανόεσις», σε μία προσπάθεια να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, στο διάστημα 2046-2065.

Όπως καταγράφουν τα αποτελέσματα της έρευνας, μέχρι το 2065:

-Η μέση θερμοκρασία, στην Ελλάδα, θα αυξηθεί κατά 2,5 βαθμούς κελσίου, σε σχέση με τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Κατά τόπους, μάλιστα, η αύξηση ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τους 3,8 βαθμούς κελσίου, τους θερινούς μήνες.

-Η μέση βροχόπτωση αναμένεται να μειωθεί κατά 12%, με το ποσοστό αυτό να είναι πολύ μεγαλύτερο το καλοκαίρι (20-30%), οι ημέρες με καύσωνα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 15 με 20 ετησίως, ενώ η στάθμη της θάλασσας αναμένεται ότι θα ανέβει κατά 20 έως 59 εκατοστά, σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αγγίζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας (τουριστικές υποδομές, αγροτική παραγωγή, καθημερινότητα και δημόσια υγεία).

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται, ότι το 60% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων κινδυνεύει να εξαφανιστεί, καθώς το κλίμα θα γίνεται όλο και πιο ξηρό, ενώ μέχρι το 2050 ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, σε δασικές εκτάσεις, αναμένεται να αυξηθεί ακόμα και κατά 70%, ανάλογα με την περιοχή.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κινδυνεύει να χαθεί το 3,5% της έκτασης της Ελλάδας.

Το φαινόμενο εκτιμάται ότι μπορεί να έχει κόστος ίσο με το 2% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι απώλειες για την τουριστική βιομηχανία υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τα 825 εκατομμύρια ευρώ.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Δυτική Πελοπόννησος και η Αττική.

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα και για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους ηλικιωμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: