ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Κούλογλου: Προσπαθώ να αποκαταστήσω την αντίσταση




Ο λόγος για την πραγματική γενιά του Πολυτεχνείου
Στην Πάτρα θα βρεθεί σήμερα για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, στις  20:30 στο αίθριο του Μεγάρου Πραπόπουλου (Φιλοποίμενος 36-42). 


Η ωραιοποίηση της δικτατορίας για την οποία χρησιμοποιείται η κρίση ότι επί δημοκρατίας χρεώθηκε η χώρα και ξεκίνησε η διαφθορά κι όλα αυτά, αλλά και για αυτή την αναθεώρηση της ιστορίας και το γεγονός ότι πάει έτσι να ξεχαστεί, να σβηστεί από την μνήμη η προδοσία της Κύπρου, οι εκτελέσεις, οι θάνατοι, οι βασανισμοί, οι φυλακίσεις, οικονομικά σκάνδαλα της χούντας είναι μερικοί από τους λόγους, που οδήγησαν τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου στην συγγραφή του νέου του βιβλίου με τίτλο βιβλίου «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση», κάτι το οποίο ανέφερε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7», σημειώνοντας παράλληλα ότι «πολιορκητικός πυλός σε αυτή την προσπάθεια να αλλάξουμε την ιστορία είναι η γενιά του πολυτεχνείου , η πραγματική γενιά, μια γενιά, που δεν κυβέρνησε ποτέ την χώρα και δεν ήταν αυτή η οποία παρουσιάστηκε ότι είναι, μετά την μεταπολίτευση».
 
Το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου  περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες για την επτάχρονη δικτατορία, όπως διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που οργανώθηκε το πραξικόπημα αλλά και των ανθρώπων που ξεκίνησαν την αντίσταση, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν ή είδαν συναγωνιστές και συγγενείς τους να δολοφονούνται από τη χούντα. 
Καταθέτει ακόμη τις απόψεις του, όλο σχεδόν το διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε την 21η Απριλίου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, από τον πρέσβη Φίλιπς Τάλμποτ μέχρι τον πολιτικό σύμβουλο Ρόμπερτ Κήλυ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του πράκτορα της CIA Τζον Φατσέα, που ήταν ο σύνδεσμος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με τον Παπαδόπουλο.
 
«Υπάρχουν δυο μαρτυρίες στενών συνεργατών του Παπαδόπουλου, εκ των οποίων ο ένας έπαιξε ενεργό ρόλο στην προετοιμασία του πραξικοπήματος, στην συνομωσία και δίνει πολύ αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το πώς και πότε ξεκίνησαν όλα αυτά. Επίσης υπάρχει και μια μαρτυρία του πράκτορα της CIA Τζον Φατσέα, ο οποίος ήταν η επαφή της CIA και του Παπαδόπουλου. Δούλευε στην ΚΥΠ ένα διάστημα και ήταν στην κατασκοπεία και υπήρχε ένα πράκτορας Ελληνοαμερικάνος , ο οποίος είχε υπό την ευθύνη του τον Παπαδόπουλο. Αυτοί δεν σημαίνει ότι ισχύει αυτό, που επικράτησε ως δοξασία μετά την μεταπολίτευση ότι δηλαδή ήταν η CIA, που οργάνωσε το πραξικόπημα… 
Έχω μια σειρά από μαρτυρίες από ανθρώπους, που υπηρετούσαν στην αμερικανική πρεσβεία εκείνη την εποχή στην Αθήνα… Αιφνιδιάστηκαν, διότι ο Βασιλιάς σε συνεργασία με τους Αμερικανούς ετοίμαζαν ένα άλλο δικό τους πραξικόπημα-κίνημα, το οποίο θα γινόταν εάν η ένωση κέντρου θα κέρδιζε τις εκλογές, που ήταν να γίνουν τον Μάιο. Ο Παπαδόπουλος για να μπορέσει να πάρει την εξουσία, προσπάθησε και τους πρόλαβε» ανέφερε ο κ. Κούλογλου.
 
Εκτός από την αναφορά στην ιδιαίτερη αξία των μαρτυριών του βιβλίου, υπογράμμισε πως  αυτό είναι αφιερωμένο στην πραγματική γενιά του Πολυτεχνείου που ήταν κάτι άλλο από αυτό που προβλήθηκε μετά την Μεταπολίτευση.
«Η αντίσταση ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα και έχω μια σειρά από αναλυτικές αφηγήσεις για αυτό, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου παρέμεινε ανεκτική απέναντι στο καθεστώς. Με το που έπεσε η Χούντα , όλοι θέλησαν μετά με τρόπο να απενοχοποιηθούν , επειδή δεν είχαν πάρει πιο ενεργά μέρος της  αντίστασης και αυτό έγινε μέσα από το Πολυτεχνείο, όπου όλο και κάποιοι είχαν περάσει απέξω, είχαν κάποιον γνωστό μέσα, ή άντε να είχαν ακούσει τον ραδιοφωνικό σταθμό. 
Για αυτό ξαφνικά πήγαμε και σε καμία διαδήλωση… Στην πραγματικότητα η Ελλάδα έγινε ξαφνικά με 10 εκατομμύρια αντιστασιακούς στην επάνοδο της μεταπολίτευσης. 
Χρησιμοποιήθηκε έτσι το Πολυτεχνείο και φορτώθηκε στη γενιά του ένα ιστορικό βάρος , που δεν της έπρεπε. Αυτό προσπαθώ να αποκαταστήσω και είναι ένας από τους λόγους, που αποφάσισα να βγάλω το βιβλίο» επεσήμανε ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στην σημερινή παρουσία του βιβλίου «Μαρτυρίες από την δικτατορία και την αντίσταση» στην Πάτρα θα μιλήσουν ο δικηγόρος Γιάννης Παπαναστασόπουλος, ο επιχειρηματίας Αλέξης Σίνος και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός  Άκης Ταγκαλάκης, ενώ το παρών θα δώσει και ο ίδιος ο συγγραφέας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: