ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Οι εκδόσεις Πικραμένος και ο Ν. Τζανάκος παρουσιάζουν

Στο King George Hall,
αύριο Δευτέρα 
την «Γαλλική Εκστρατεία στον Μοριά και τον Στρατάρχη Μαιζών»

Οι πατραϊκές εκδόσεις Πικραμένος, συνυφασμένες με το καλό ποιοτικό βιβλίο σε μία εποχή που βασιλεύει η προχειρότητα του εφήμερου, ήρθε πάλι να μας θυμίσει πως το βιβλίο που σε ταξιδεύει στις απαρχές της ίδρυσης του ελληνικού κράτους έχει ακόμη να προσφέρει στην ιστορική γνώση των νεοελλήνων και αυτό το αποδεικνύει με την προσφορά του πρώην προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων Νίκου Τζανάκου, ερευνητή-συγγραφέα, αφοσιωμένου στην έρευνα των πατραϊκών τεκταινομένων.

 
Ο Νίκος Τζανάκος, δημοτικός σύμβουλος σήμερα και επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα η δική μας πόλη» στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων, ασχολείται χρόνια τώρα με ιστορικά θέματα που άπτονται της πόλης των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής.

Έχει κάνει μελέτη για τα δύο συντριβάνια της πλατείας Γεωργίου Α’ ενώ τώρα ένα βιβλίο του με θέμα την «Γαλλική Εκστρατεία στον Μοριά και τον Στρατάρχη Μαιζών» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις του προαναφερομένου οίκου, του Γιάννη Πικραμένου και θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα γίνει την  Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, στις 20.30 στο King George Hall, στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α’, εκεί που ο Νίκος Τζανάκος άφησε να αιωρούνται τα στοιχεία της έρευνάς του για τους λέοντες, ευρωπαϊκής χύτευσης, με αναφορές στο αρχαιοελληνικό παρελθόν, παραγγελμένους από ένα δημοτικό συμβούλιο των Πατρινών, με το βλέμμα στραμμένο στην Δύση!

Το βιβλίο μέσα στις 400 σελίδες του, ανατρέχει στην Πάτρα του 1828: τουρκική κατοχή, ερείπια. Την ίδια χρονιά ο γάλλος στρατάρχης Μαιζών έρχεται στην Ελλάδα, για να «ελευθερώσει» τον Μοριά. Αρχές του 1829: ο πληθυσμός της πόλης αριθμεί 4.000 χριστιανούς (Έλληνες) και 2.500 καθολικούς (γάλλους στρατιώτες). Ιστορία και μύθος διαπλέκονται.

Το βιβλίο του Νίκου Τζανάκου έρχεται να απομυθοποιήσει τα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα με ερευνητικά κριτήρια. Πίσω από τον γάλλο στρατάρχη εμφανίζονται στρατιωτικοί, επιστήμονες, περιηγητές, φιλέλληνες αλλά και τυχοδιώκτες. Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή προσφέρει καίριες πληροφορίες για τις καθημερινές συνθήκες ζωής, την κοινωνία της εποχής, τη διαχείριση των αρχαιοελληνικών μνημείων και του ελληνικού πολιτισμικού πλούτου, αλλά και την τύχη τους. Ο γάλλος δεκανέας Mangeart μάς κληροδότησε ένα μοναδικό βιβλίο για τη ζωή των προγόνων μας.

Ο στρατηγός Higonet μάς έσωσε από την πανώλη, ενώ o συνταγματάρχης Raybaud ήρθε πέντε φορές να πολεμήσει εθελοντικά στην Ελλάδα. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ελονοσία, ενώ 1.600 γάλλοι στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο από τις κακουχίες.

Η ανά χείρας έκδοση, λοιπόν, συνιστά γενικότερη μελέτη για τη γαλλική παρουσία στα ελληνικά τεκταινόμενα της εποχής, με πλούσια και σημαντικά ιστορικά τεκμήρια. Οι πρώιμες υπερβολές παραλείπονται, τα ιστορικά γεγονότα ανασύρονται από επίσημα κι ανεπίσημα έγγραφα, η αλληλογραφία ξεσκονίζεται, η μυθική διάσταση αφαιρείται. Ο αναγνώστης αποκτά πρόσβαση, χάρη στην απλή και αβίαστη πραγμάτευση των θεμάτων, σε ζητήματα κρίσιμα και αλληλένδετα με τις διεθνείς και τοπικές συνθήκες της εποχής δράσεως του Μαιζών.

Τελικά ούτε ο Μέγας Ναπολέων αναστήθηκε για να μας ελευθερώσει, ούτε ο Αλή Πασάς έγινε χριστιανός. Το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο της εποχής έπαιζε συχνά την Ελλάδα στο Χρηματιστήριο. Η πραγματικότητα αναδεικνύεται ανεπιτήδευτα και αμερόληπτα διαλευκαίνοντας τον μύθο. Η ιστορία της Πάτρας και της Ελλάδας εγγράφεται εκ νέου με κάθε γνήσια ανάγνωση.

*Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για το βιβλίο ο Γιάννης Φρέρης, Διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας και αειφόρου ανάπτυξης «Γέφυρα ΑΕ», η Ευγενία Πιερρή, π. Διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας και π. σχολική σύμβουλος και ο δικηγόρος, συγγραφέας και ερευνητής Χρήστος Μούλιας.
Παρών θα είναι και ο ίδιος ο Νίκος Τζανάκος ενώ θα συντονίσει τη βραδιά ο δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ Απόστολος Βουλδής.
Δημοσίευση σχολίου