ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση προχωρούν


 
Αναβλήθηκε η για σήμερα  προγραμματισμένη συνάντηση δημάρχων και  αυτoδιοικητικών παραγόντων της ΠΕΔ Δ. Ελλάδας με θέμα το νέο θεσμικό πλαίσιο 
 
1. Επαναπροσδιορισμός αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς ΟΤΑ και το κράτος
2. Ριζικός εκδημοκρατισμός της Αυτοδιοίκησης με την θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου
3. Επανεξέταση των οικονομικών των δήμων
4. Αναπτυξιακή πολιτική στα πλαίσια της προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας



Ενώ για σήμερα  η ΠΕΔ Δ. Ελλάδας είχε προγραμματίσει συνάντηση των δημάρχων και των αυτoδιοικητικών παραγόντων της περιοχής, με θέμα την ενημέρωσή γύρω από το καυτό ζήτημα της αλλαγής του «Καλλικράτη» και της εμπέδωσης ενός νέου θεσμού θα διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση, αργά το απόγευμα χθες ειδοποιήθηκε από το π. Εσωτερικών ότι αναβάλλεται η συμμετοχή του Υπ. Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην συνάντηση, που θα διεξαγόνταν οι εργασίες της ΠΕΔ, στην Αγορά Αργύρη. Ο λόγος ήταν η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Υπ. Εσωτεριών, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψής του στα Υπουργεία.

Έτσι κατά την επίσκεψή του ο Αλ. Τσίπρας είπε: Προχωράμε σήμερα σε ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την οργάνωση και την λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός  από το υπουργείο Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η μεταρρύθμιση βασίζεται σε τέσσερις άξονες: 

1. Επαναπροσδιορισμός αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς ΟΤΑ και το κράτος. 
2. Ριζικός εκδημοκρατισμός της Αυτοδιοίκησης με την θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου. 
3. Επανεξέταση των οικονομικών των δήμων. 
4. Αναπτυξιακή πολιτική στα πλαίσια της προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, είπε ότι θα υπάρξει σύντομα νομοσχέδιο για τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, καθώς –όπως ανέφερε- παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ζήτημα και παρά τις προσπάθειας της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο η απόσταξή που πρέπει να καλυφθεί στην πράξη παραμένει μεγάλη.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι η διάχυση της οπτικής του φύλου σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής και η λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών ώστε να γίνει το μεγάλο βήμα προς την πραγματική ισότητα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταρρύθμιση που θα αφορά την απόδοση ιθαγένειας, με απλοποίηση και επίσπευση της σχετικής διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι θα εξορθολογιστούν η διαδικασία της συνέντευξης και η διαδικασίας της προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών, καθώς «είναι απαράδεκτο το σημερινό πλαίσιο». «Πρέπει να υπάρξουν κανόνες που θα υλοποιούν τη νομοθεσία με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία», συμπλήρωσε.

Επισημαίνοντας ότι η έννοια μεταρρύθμιση, ο όρος εκσυγχρονισμός έχει τραυματιστεί την εποχή των χρηματιστηρίων της Siemens της Ολυμπιάδας», ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το μεγάλο ζητούμενο είναι το κοινωνικό πρόσημο, ποιος πραγματικά ωφελείται, αν παράγεται κοινωνικό όφελος αν ενισχύεται η δημοκρατία, στηρίζονται οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να δουλέψουν και όχι αν θα παραχθεί όφελος για κάποιους λίγους».

Και προσέθεσε: «Με αυτή τη λογική προχωράμε σε κάθε τομέα της κυβερνητικής δουλειάς προσανατολισμένοι στην απόλυτη διαφάνεια και στον κοινωνικό διάλογο ακόμη και αν αυτό το πληρώνουμε με πολιτικό κόστος».

Αναλυτικά η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα

(Με στοιχεία απο το Istologio G. Mosxou και από ΑΠΕ-ΑΜΠΕ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: