ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 6/6/2017



Ανακοίνωση της ΠΓ  του ΣΥΡΙΖΑ

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε αναλυτικά για την πορεία του κυβερνητικού έργου, τις μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, τη συνταγματική μεταρρύθμιση,  καθώς και  την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η ΠΓ κατέληξε στα εξής:


1. Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν δείγμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφολογίας που συντηρούν η αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ.
Ταυτόχρονα η αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 220.000 κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , με ενίσχυση μάλιστα των θέσεων πλήρους απασχόλησης αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, ώστε να υπηρετηθούν οι  στόχοι για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.
2. Η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για οριστική υπέρβαση της κρίσης, δεν πρέπει να χαθεί.    Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Αποτελεί ηθική και νομική τους υποχρέωση να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας,  δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμους όρους για τη χώρα μας. 
3. Οι πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Διοίκησης του ΔΝΤ που επιχειρούν να  προεξοφλήσουν την μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης.
Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό, ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του.
4. Ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για την Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή.
Οι εταίροι μας πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και ιδιαίτερα η γερμανική πλευρά, από την οποία αναμένουμε αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης, με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις, να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης.
5. Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.  Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση.
6. Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα.


Σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Μαρτίνη εναντίον στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
για το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν» (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Στη σημερινή συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην πρόεδρος του ΕΕΣ και του  «Ερρίκος Ντυνάν» προβαίνει σε μια σειρά καταγγελιών,  για σωρεία σκανδαλωδών μεθοδεύσεων, που οδήγησαν στο ξεπούλημα του νοσοκομείου.  Παρόλα αυτά,  ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και όσοι εμπλέκονται, υπουργοί και στελέχη της ΝΔ εξακολουθούν να σιωπούν, παρότι οι καταγγελίες αφήνουν έκθετους τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τους δύο σημερινούς Αντιπροέδρους της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη, τον Τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, αλλά και τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ.  Για όλα αυτά, θα αναμέναμε ξεκάθαρες απαντήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. Όσο κι αν σιωπούν, όμως, να είναι βέβαιοι ότι όλα θα ειπωθούν με ονόματα, ποσά και επώνυμα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Και εκεί κανείς δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, για το διαχρονικό σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν». Δείτε  εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση.


Για το κυβερνητικό έργο κατά της ομοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας (από τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο περιοδικό Antivirus)

Συγκροτήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά του ρατσισμού. Ψηφίσαμε τον Νόμο για την Ίση μεταχείριση (Ν. 4443/2016) με τον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο συναφές θεσμικό πλαίσιο. Διευρύναμε το πεδίο εφαρμογής του νόμου και ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος ανέλαβε πλέον και τις καταγγελίες για παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον ιδιωτικό τομέα. Ορίσαμε Ειδικούς Εισαγγελείς για τη ρατσιστική βία, ενώ ενισχύσαμε και τις σχετικές ειδικές υπηρεσίες στην Ελληνική Αστυνομία με στελέχη που έχουν άριστη γνώση των θεμάτων. Καταργήσαμε το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που ουσιαστικά ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία. Η καταπολέμηση κάθε διάκρισης βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησής μας, στις επιδιώξεις κάθε πολιτικής και νομοθετικής πρωτοβουλίας μας. Κι είμαστε τόσο χαρούμενοι όσο και περήφανοι για αυτό. Δείτε συνημμένη ολόκληρη τη συνέντευξη.


Απάντηση Π. Μοσκοβισί σε Δ. Παπαδημούλη σχετικά με τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στην ΕΕ

«Υπάρχουν εκτενή στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένες και υπολογίζεται ότι κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στους δημόσιους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την ΕΕ».
Δημ. Παπαδημούλης σε Κομισιόν: «Να υλοποιήσει η Κομισιόν μέτρα για τη φορολογική εναρμόνιση και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».
Δείτε εδώ την ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, καθώς και την απάντηση του Π. Μοσκοβισί. 


Για την οικολογική διάσταση του αναπτυξιακού σχεδιασμού (από την ομιλία του  Αλ. Χαρίτση)

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ένα δευτερεύον θέμα, δεν είναι κάτι που μπορούμε να μεταθέσουμε στις επόμενες γενιές. Η οικολογική διάσταση πρέπει να είναι βασικός πυλώνας μίας σύγχρονης αναπτυξιακής πολιτικής. Στο Υπουργείο Οικονομίας υπηρετούμε αυτή την κατεύθυνση με όλα τα διαθέσιμα μέσα και με ένα εύρος από χρηματοδοτικά προγράμματα. Από την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, μέχρι την οργάνωση της παραγωγικής δραστηριότητας σε κατάλληλα επιχειρηματικά πάρκα και την στήριξη ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων για τη μείωση των ενεργειακών τους αναγκών και τον περιορισμό των ρύπων. Στόχος μας είναι μία οικολογικά βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα διασφαλίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση.  


Αποδίδονται τα ποσά από το τέλος ΑΠΕ 1% (ανακοίνωση ΥΠΕΝ)

Αποδίδονται άμεσα, ύστερα από αποφασιστικές ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ποσά που δικαιούνται οικιακοί καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ. Πρόκειται για συνολικό ποσό 17,6 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2010-2014. Το ΥΠΕΝ επισπεύδοντας επί της ουσίας τις διαδικασίες για τον επιμερισμό του ειδικού τέλους ΑΠΕ κατά 1% δίνει λύση σε ένα χρονοβόρο ζήτημα, από το οποίο επωφελούνται με έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα οι δικαιούχοι καταναλωτές, που ανέρχονται περίπου σε 376.000.


Για τις παρεμβάσεις στην περιοχή του Ασωπού  (ανακοίνωση ΥΠΕΝ)

Οι άμεσες ενέργειες που εφαρμόζονται ήδη στην περιοχή του Ασωπού αφορούν: 1. την ενιαία παρακολούθηση και τον συντονισμό των υπηρεσιών περιβάλλοντος και αδειοδότησης, που ανέλαβε με πρωτοβουλία του το ΥΠΕΝ προ μηνός. 2. την ενίσχυση των ελέγχων, 3. τον έλεγχο παλαιών και νέων παράτυπων απορρίψεων και την απομάκρυνσή τους, 4. την απορρύπανση των υπόγειων υδροφορέων και την οριοθέτηση του Ασωπού.  Μεσοπρόθεσμες δράσεις:  χαρτογράφηση όλων των δραστηριοτήτων και των απορρίψεών τους, προώθηση έργων για την ασφαλή διαχείριση των υδατικών πόρων, κάτι που προωθείται με τα δύο έργα ΕΣΠΑ του Δήμου Τανάγρας, μελέτες για την ύδρευση και την άρδευση και την ενίσχυση των υπόγειων υδροφορέων, και προώθηση έργων για τα στερεά απόβλητα, κύρια τα βιομηχανικά και επικίνδυνα, όπου προγραμματίζονται λύσεις, έως το τέλος του χρόνου, στο νομό Βοιωτίας. Μακροπρόθεσμα σχέδια: οργάνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα από ένα Ολοκληρωμένο Χωρικό Σχέδιο, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο Υπουργείο Οικονομίας, καθώς και η ανάπτυξη και κατασκευή υποδομών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στο πλαίσιο της χωρικής οργάνωσης της περιοχής. Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Παράταση έως τις 27 Ιουλίου στους δασικούς χάρτες για την υποβολή αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων και αιτήσεων εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης (ανακοίνωση ΥΠΕΝ)
Με τροπολογία που κατατέθηκε, παρατείνεται η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών, έως τις 27 Ιουλίου 2017. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται το περιθώριο χρόνου στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα παρακάτω εργαλεία: 1. Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη, 2.  Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη, 3. Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ. Δείτε εδώ για περισσότερα


Για τη στέγαση και τους τοξικοεξαρτημένους (σημεία από παρέμβαση της Θ. Φωτίου σε σύσκεψη του Δ. Αθηναίων)

Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας επιδοτήσαμε 22 χιλιάδες οικογένειες σε επισφάλεια, με 46 εκατ. ευρώ. Σκοπεύουμε να δώσουμε 600 εκατ. ευρώ το 2019  για επιδότηση ενοικίου στο πλαίσιο των αντίμετρων που ψηφίσαμε, προκειμένου να ωφεληθούν 600 χιλιάδες οικογένειες που βρίσκονται σε ενοίκιο ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας.
Τον Μάιο του 2016 εκδώσαμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό των ελάχιστων προδιαγραφών για δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους, στην οποία κωδικοποιήσαμε και επεκτείναμε το υφιστάμενο πλαίσιο (Ξενώνες και Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας), προσθέτοντας για πρώτη φορά προδιαγραφές για Υπνωτήρια και Υποστηριζόμενα Διαμερίσματα. Στην ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα για την υποστήριξη τοξικοεξαρτημένων αστέγων με την ίδρυση δομών αστέγων από τους αρμόδιους φορείς (ΚΕΘΕΑ/ΟΚΑΝΑ) και επομένως για τη σταδιακή άρση του αποκλεισμού των χρηστών. Με βάση την ΚΥΑ σχεδιάσαμε για το ΕΣΠΑ 2014-2020 την χρηματοδότηση δομών για αστέγους (Υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας), δεσμεύοντας περισσότερους πόρους ανά δομή. Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσουν 20 δομές (10 Υπνωτήρια και 10 Ανοιχτά κέντρα Ημέρας), 9 από αυτές στην Αττική, με συνολική προβλεπόμενη δαπάνη 12 εκατ. ευρώ. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Από τη συνέντευξη του Γ. Μουζάλα

Φτιάξαμε 40.000 θέσεις. Ήταν κακές τότε που τους φτιάξανε. Μας κατηγορούσαν γιατί ήταν κακές οι θέσεις. Βελτιώθηκαν οι θέσεις. Αυτή τη στιγμή είναι αξιοπρεπείς, το 80% των δομών.

Έχουμε κάνει 12.500 μεταφορές στην Ευρώπη (relocation), 6.500 οικειοθελείς επιστροφές στις χώρες καταγωγής και 6.500 εκ των οποίων οι 2.500-3.000 αφορούν αυτή την κρίση επανενώσεις οικογενειών. Συνολικά  από το κλείσιμο της Ειδομένης και μετά έχουμε στείλει  περίπου 25.000 ανθρώπους και συνεχίζουμε. Έχουμε περίπου άλλες 10.000, οι οποίοι δικαιούνται relocation, άλλες 6.000-7.000, οι οποίοι δικαιούνται επανένωση οικογενειών,. Υπολογίζουμε ότι θα μείνουν στην Ελλάδα γύρω στις 20.000-25.000


Ενισχύσεις 800.000 ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

Ο Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 800.000 ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αποκλειστικά για την επιδιόρθωση ζημιών που προκλήθηκαν στα δίκτυα και τις υποδομές των Δήμων, λόγω των φυσικών καταστροφών από κακοκαιρία, εγκρίθηκαν 640.000 ευρώ σε Δήμους της χώρας. Επίσης, εγκρίθηκε η επιχορήγηση συνολικού ύψους 160.000 ευρώ στον Δήμο Αποκορώνου, Ν. Χανίων, αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων ενεργειών αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: