ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 14/6/2017



Για την προσεχή (σημερινή) συνεδρίαση του Eurogroup (σημεία από το άρθρο του Αλ. Τσίπρα)

Η απάντηση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας είναι πριν από όλα  η ανάπτυξη. Η δίκαιη, βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Για να γίνει αυτό απαιτείται η ρύθμιση του χρέους. Ώστε να ανασάνει η ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος  πρέπει να συμφωνηθούν όχι απλώς ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα, αλλά  γιατί αποτελούν μια ορθολογική επιλογή για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις. Όχι για να χαριστούν χρήματα στην Ελλάδα αλλά για να μη χρειαστεί να χαριστούν.

Είμαστε γεμάτοι από ελπίδα και προσδοκία για αυτή τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών. Γιατί έχουμε κάνει όσα οφείλουμε και συνεχίζουμε στο ίδιο ευρωπαϊκό δρόμο. Στο δρόμο του σεβασμού των κανόνων του κοινού μας σπιτιού. Και το ίδιο περιμένουμε από τους δανειστές μας. Να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν.  Να σεβαστούν την Ελλάδα.

Για την κατάσταση της οικονομίας (από τον Αλ. Τσίπρα)

-  O ΟΟΣΑ προβλέπει για το 2017 ανάπτυξη 1,1%. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμενόταν στο 0,5% το 2016 και το αποτέλεσμα ήταν 4,2%, αφήνοντας άφωνη όλη την Ευρώπη.  Το 2017 αναμένεται να βρεθεί πάλι πάνω από τους στόχους και να ξεπεράσει ίσως το 2%. Δείτε  συνημμένο ολόκληρο το άρθρο.

Για τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ για το χρέος (σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού)

Δυστυχώς ο κ. Κικίλιας και η ΝΔ, για άλλη μία φορά, δείχνουν να μην κατανοούν τι ακριβώς συμβαίνει… Μέχρι πρότινος η ΝΔ ισχυριζόταν πως το χρέος είναι βιώσιμο χωρίς μέτρα ελάφρυνσης, παρά το γεγονός ότι μετά το PSI της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με το οποίο καταστράφηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία για να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, το χρέος από το 120% εκτινάχθηκε στο 180% του ΑΕΠ! Αντί λοιπόν να ζητήσουν μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό όλοι αυτοί που τον εγκλώβισαν σε βαθιά χαράδρα και μετέτρεψαν τη χώρα σε αποικία χρέους, έχουν τώρα και το θράσος από πάνω να μιλούν για αυτοεγκλωβισμό.

Για τα Πόθεν Έσχες Κ. Μητσοτάκη και Μ. Κεφαλογιάννη (δήλωση Σπ. Λάππα)

Η Επιτροπή «Πόθεν Έσχες» της Βουλής συζήτησε στη σημερινή συνεδρίασή της, μεταξύ άλλων, και δύο θέματα που αφορούσαν αφενός ανακριβή και ελλιπή δήλωση περιουσιακών στοιχείων του  ευρωβουλευτή της ΝΔ Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη και αφετέρου τη μη δήλωση (κοινή) περιουσιακών στοιχείων  της συζύγου του Μαρέβας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Και για τις δύο υποθέσεις η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα και  να καλέσει  και τους δύο ελεγχόμενους να προσκομίσουν στοιχεία  για να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους, δηλαδή ο πρώτος  ότι δεν «μοίρασε» τους μισθούς της υπαλλήλου του στο γραφείο του στη Ευρωβουλή, ο δε δεύτερος, πρόεδρος της ΝΔ, για να αποδείξει ότι ορθώς δεν προέβη σε κοινές δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» με τη σύζυγό του και το  γεγονός της διάσπασης της έγγαμης συμβίωσής του και την διάρκειά της, δεδομένου  ότι ο ίδιος σε δηλώσεις του  μιλούσε για «χωρισμό πέντε χρόνων», δηλαδή από το 2006 μέχρι το 2011, ενώ η σύζυγός του Μαρέβα μιλούσε για χωρισμό από το 2006 συνεχώς μέχρι το 2014.  Προκύπτουν ασφαλώς μείζονα ζητήματα, και νομικής και ουσιαστικής φύσεως, και αναμένονται τα στοιχεία τους με ενδιαφέρον.

Εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού (ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών)

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2017, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.240 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.649 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 2.033 εκατ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.842 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.456 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.050 εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18.684 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1 εκατ. ευρώ, χωρίς να παρουσιάζεται ουσιαστική απόκλιση από το στόχο του ΜΠΔΣ 2018-2021. Δείτε εδώ για περισσότερα.


Προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την τόνωση της ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου (από την ανακοίνωση του Υπουργείου)

Σχεδιάσαμε δύο ξεχωριστά αναπτυξιακά προγράμματα, ειδικά για τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ και έρχονται να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και να χρηματοδοτήσουν σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις.  Επιπλέον, ενισχύουμε τα νησιά με περισσότερους πόρους από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Επενδύσεων για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών - πρόσφατα μάλιστα εντάξαμε νέα έργα ύψους 12,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - και συστήσαμε ομάδα για την υποστήριξη των μικρών νησιών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, παρέχοντας εξειδικευμένο προσωπικό από το Υπουργείο. Ακόμη, μέσα από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, διαθέτουμε άλλα 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών. Είμαστε παρόντες, με κάθε χρηματοδοτικό και θεσμικό μέσο που έχουμε στη διάθεση μας, για να βοηθήσουμε τα νησιά να αξιοποιήσουν τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες τους.
Αλ. Χαρίτσης για τους πληγέντες: Είμαστε σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη κινητοποιώντας όλες τις υπηρεσίες μας για την γρήγορη ανακούφιση των πληγέντων. Ως Υπουργείο Οικονομίας θα ανταποκριθούμε άμεσα στα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης παρέχοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την κα Κρέτσου που έδωσε μάχη στην Επιτροπή ώστε να υπάρχει 100% χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
 Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για το ΕΣΠΑ (ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής)

Το σχέδιο κατανομής των πρόσθετων πόρων του ΕΣΠΑ, ύψους 970,7 εκατ. ευρώ, που δικαιούται η χώρα μας για την περίοδο 2014-2020 συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.). Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κατανεμηθούν ισόποσα οι πόροι μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), προκειμένου να στηριχτούν δράσεις που αφορούν:
- το κοινωνικό κράτος (παιδικοί σταθμοί, Υγεία, Ρομά κ.ά.)
- την απασχόληση (πρωτοβουλία απασχόλησης νέων, ενίσχυση νέων επιστημόνων, αναπληρωτές καθηγητές κ.ά.)
- τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα (νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας)
- την ανταγωνιστικότητα και τις υποδομές (Ταμείο υποδομών, Αναπτυξιακός νόμος, διαχείριση λυμάτων και στερεών αποβλήτων, ενέργεια κ.ά.).

Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για τις συντάξεις (διάψευση δημοσιευμάτων από τον Τ. Πετρόπουλο)

- Οι χαμηλές συντάξεις παρουσιάζουν αύξηση με το νέο ασφαλιστικό νόμο.

- Τίτλοι που λένε ότι πρόκειται για δράμα και ότι οι συντάξεις που δίνονται πλέον, ανέρχονται σε ύψος 500 έως 600 ευρώ, είναι εντελώς ψευδείς.

- Πρόκειται για συντάξεις με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης (4.500 ένσημα), που, με βάση τις προηγούμενες διατάξεις, υπολογίζονταν κάτω από 500 ευρώ. Δείτε εδώ για περισσότερα.


Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων κατοίκων Λέσβου (ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ)

Σε παράταση των προθεσμιών για τις φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων της Λέσβου προχωράει το υπουργείο Οικονομικών.  Κατόπιν της κήρυξης του νησιού σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ετοιμάζει την σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα υπογραφεί εντός των επομένων ημερών.

Για το Αμύνταιο (σημεία από την ενημέρωση της Δημ. Συμπαράταξης από τον Γ. Σταθάκη)

Ομαλός θα παραμείνει ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αν προκύψει αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του θέρους, οι μονάδες του Αμυνταίου, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργούν το καλοκαίρι, να τροφοδοτηθούν από άλλο ορυχείο. Θα προχωρήσει η άμεση απαλλοτρίωση υπέρ του Δημοσίου των Αναργύρων, για το λόγο αυτό αποσυνδέεται με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ η μετεγκατάσταση της κοινότητας. Παράλληλα, θα προωθηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων και της Ακρινής. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για τις σημερινές αποκαλύψεις του Α. Μαρτίνη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Η σημερινή κατάθεση του πρώην προέδρου του  νοσοκομείου «Ερρίκος Ντύναν» Ανδρέα Μαρτίνη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στη Δημόσια Υγεία, αποκάλυψε πως οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζαν τον συγκεκριμένο τομέα ως λάφυρο και ως πεδίο για ρουσφέτια. Συγκεκριμένα, οι αναφορές του κ. Μαρτίνη στις μεθοδεύσεις μέσω τροπολογιών, προκειμένου το ίδρυμα να περάσει στα χέρια ιδιωτών,  δείχνουν πως η μοναδική έγνοια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι η υγεία των πολιτών. Την ίδια στιγμή, οι αποκαλύψεις του πρώην προέδρου του Ιδρύματος ότι όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί, εκτός από Τσίπρα και Καραμανλή καθώς και σχεδόν όλοι οι πρώην υπουργοί Υγείας ζήτησαν ρουσφέτια, δείχνει το μέγεθος  του πελατειακού συστήματος που οικοδόμησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Έχουν να πουν κάτι για όλα αυτά  στη Νέα Δημοκρατία ή θα επιμείνουν στην ένοχη σιωπή;

Για τη συνάντηση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ (σημεία από τις δηλώσεις Κοτζιά)

Ξέρουμε και διευκρινίζουμε ότι η φίλη γείτονάς μας θέλει να ενταχθεί σε σειρά διεθνών περιφερειακών οργανώσεων. Πιστεύουμε και είμαστε ανοιχτοί να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθειά τους, αφού όμως λυθεί το ονοματολογικό. Αυτή είναι η προϋπόθεση και νομίζω ότι πρέπει και μπορούμε να εργαστούμε για έναν καλό συμβιβασμό που να είναι κέρδος και για τις δυο πλευρές. Να συμβάλουμε στο να γίνει κατανοητό στους πολίτες μας και στις κοινωνίες μας, ότι έχουμε πολλά περισσότερα να κερδίσουμε αν ξεπεράσουμε τις ιστορικές φυλακίσεις, παρά εάν επιμείνουμε άγονα σε διαμάχες που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.  Εμείς θέλουμε, όσον αφορά την ΠΓΔΜ, να γίνει μέλος, εφ' όσον εκείνη το επιθυμεί βέβαια, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και  αυτό που μπορεί να γίνει πολύ απλά, με το να βρούμε μια συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό και αμέσως μετά να πάμε στον ΟΗΕ να υπογράψουμε τη νέα μας συμφωνία, να πάμε στις Βρυξέλλες και να το ανακοινώσουμε στους Διεθνείς Οργανισμούς που βρίσκονται εκεί. Δείτε εδώ για περισσότερα. 

Για την εργασία (από την ομιλία της Ε. Αχτσιόγλου στις εργασίες της 106ης Συνόδου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας)

Για την ελληνική κυβέρνηση, η αναπτυξιακή στρατηγική επικεντρώνεται στην εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής προστασίας, τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και την προστασία του περιβάλλοντος. Κομβικό, δε, σημείο της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική επαναφορά του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, οι βασικές αρχές του οποίου θα επανέλθουν σε ισχύ το Σεπτέμβρη του 2018. 

Το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί σχεδόν κατά 4,5% κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, η αναλογία μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης στις νέες θέσεις εργασίας είναι σήμερα υπέρ των πρώτων, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας βαίνει μειούμενο. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για την ανεργία (από την παρέμβαση Ρ. Αντωνοπούλου σε συνέδριο του ΟΟΣΑ για την απασχόληση στο Βερολίνο)

Την πρόταση της ελληνική κυβέρνησης για εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των κονδυλίων που διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανεργίας, επανέλαβε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου. Η Αναπληρώτρια Υπουργός υποστήριξε ότι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ποσοστά ανεργίας μεγαλύτερα από το μέσο όρο της Ε.Ε πρέπει, ειδικά στο πλαίσιο του Κοινωνικού Πυλώνα, να μπορούν να κατοχυρώνουν το δικαίωμα να μην εγγράφουν στο έλλειμμα δαπάνες έως και 1% του ΑΕΠ τους που προορίζονται για προγράμματα υποστήριξης των ανέργων διότι, «τα προγράμματα αυτά συνιστούν επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό».

Για τη Δημόσια Διοίκηση (σημεία από συνέντευξη της Ο. Γεροβασίλη)

Έχει εκπονηθεί ένα τριετές σχέδιο προσλήψεων με προτεραιότητα σε τομείς που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων για τη σχέση αποχωρήσεων-προσλήψεων.
Υπάρχει εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική αντίληψη με τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός είχε προχωρήσει σε απολύσεις με τη διαθεσιμότητα και την κατάργηση ολόκληρων δομών. Είχαν δικαίωμα να κάνουν προσλήψεις την περίοδο 2011-2015 και δεν έκαναν καμία, αφήνοντας υποστελεχωμένους κρίσιμους τομείς. Η κυβέρνηση μιλά για όσο Δημόσιο είναι απαραίτητο, ενώ η ΝΔ για λιγότερο Δημόσιο από όσο χρειάζεται.
Στο πλαίσιο του σχεδίου της διοικητικής μεταρρύθμισης για αξιοκρατία, εντάσσονται και οι κρίσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, μια διαδικασία που είχε παγώσει για επτά χρόνια. Επίσης, προχωρά η ψηφιοποίηση για απλούστευση των διαδικασιών και κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ώστε να εξυπηρετούνται εύκολα πολίτες και επιχειρηματίες.
Υπάρχουν παθογένειες από παλιά στο Δημόσιο, το οποίο είναι δυσκίνητο και χρονοβόρο.
Για τους συμβασιούχους: πολλά υπουργεία μαζί αναζητούν μια οριστική λύση, καθώς υπάρχουν νομικά και συνταγματικά κωλύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: