ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Τον τραυμάτισαν επειδή ζήτησε δεδουλευμένα 5 μηνών;



Καταγγελία Πακιστανού εργαζόμενου στη Δυτ. Αχαΐα

 

Τα μέλη της Κίνησης για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας κάνουν λόγο για «εργασιακή παρανομία» και «διαιώνιση ενός καθεστώτος δουλείας».   
 
Τον Μάρτιο του 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για «καταναγκαστική εργασία στις φυτείες φράουλας στη Μανωλάδα», μια απόφαση, η οποία αφορούσε 42 προσφεύγοντες που είναι υπήκοοι Μπαγκλαντές και ζουν στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται όμως η απόφαση αυτή δεν άλλαξε το καθεστώς, που επικρατεί σε κάποιες περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, με αποτέλεσμα άνθρωποι να συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, να είναι ανασφάλιστοι και να μην τους καταβάλλονται τα μεροκάματά τους. Ο εκπρόσωπος της Κίνησης για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας Νίκος Παπαγεωργίου μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» αναφέρθηκε σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά και για την επίθεση, που φέρεται να δέχθηκε ένας Πακιστανός εργάτης στη δυτική Αχαΐα, επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα, που του οφείλονταν τους τελευταίους πέντε μήνες.
«Αυτό, που αντιμετώπισε από τον υπεύθυνο της επιχείρησης, που είχε πάει για να πληρωθεί, ήταν να πάρει μια τσάπα και να τον χτυπήσει στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του» τόνισε χαρακτηριστικά για τα όσα έζησε ο μετανάστης, που τους τελευταίους μήνες εργάζεται σε καλλιέργειες της περιοχής του Λάππα.
 
«Η επιθεώρηση εργασίας θα πρέπει να εντοπίσει τον εργοδότη» σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου και συνεχίζει καταγγέλλοντας ότι  «εκεί ξέρετε επικρατεί μια κατάσταση, που δεν βρίσκεται τίποτα, αφενός δεν βρίσκεις κανέναν, και αφετέρου υπάρχει μια «ομερτά» λες και βρισκόμαστε στην Σικελία, στον σικελικό νότο. «Δεν ξέρω, δεν είδα». Αυτή η περιοχή εκεί και φαντάζομαι και στην Ηλεία, είναι μια γενικευμένη κατάσταση «εργασιακής παρανομίας».  Όπως ο ίδιος αναφέρει «δεν υπάρχουν στοιχεία εάν εφαρμόζεται το εργόσημο, το οποίο λειτουργεί σαν προστασία απέναντι στους εργαζόμενους. Εάν η κρατική παρέμβαση δεν είναι αστραπιαία, ώστε να χτυπήσει το κακό στην ρίζα του, έχουμε την διαιώνιση ενός καθεστώτος, το οποίο είναι σε συνθήκες «δουλείας».
 
Τα μέλη της Κίνησης για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας  ζητούν ο εργάτης να πάρει άμεσα τα δεδουλευμένα του και οι κρατικές υπηρεσίες, εν προκειμένω η επιθεώρηση εργασίας, να ελέγξουν τι γίνεται και μαζί με την αστυνομία να εντοπίσουν τον υπεύθυνο, που τον χτύπησε.
«Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να λέει δεν ξέρω που βρίσκονται…είναι η ολοκληρωτική απαξίωση του εργαζόμενου, ειδικά του ξένου εργάτη. Δεν υπάρχει καμία φροντίδα, καμία μέριμνα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.
 
Μάλιστα με έγγραφο, που έχουν αποστείλει στην επιθεώρηση εργασίας, ζητούν να μάθουν ποιοι έλεγχοι έχουν γίνει, ποια είναι τα αποτελέσματα, που βγήκαν, και αν υπάρχει και λειτουργεί ο νόμος για το εργόσημο. «Γνωρίζω ότι η επιθεώρηση εργασίας για τα ζητήματα του trafficking και της καταναγκαστικής εργασίας κάνει ελέγχους, αυτό όμως δεν φτάνει. Εάν είναι 15.000 εργάτες από την Δυτική Αχαΐα μέχρι την Μανωλάδα και δουλεύουν στην παραγωγή της φράουλας, του καρπουζιού και της πατάτας, είναι χιλιάδες εργατοώρες. Υπάρχουν άνθρωποι, που υποφέρουν εκεί, που δουλεύουν σκληρά και αντιμετωπίζουν πρόβλημα να πάρουν τα χρήματά τους και να είναι και χωρίς μια στοιχειώδη ασφάλιση;» διερωτήθηκε ο κ. Παπαγεωργίου.
 
Ο Πακιστανός εργάτης κατήγγειλε το περιστατικό στην επιθεώρηση εργασίας, ενώ θα κατέθετε και μηνυτήρια αναφορά κατά του ατόμου, που τον τραυμάτισε στο κεφάλι. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: