ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Έως το τέλος Ιουνίου το πόρισμα για την κατολίσθηση


Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού.


Ο υπουργός δήλωσε ότι στην εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων. 

Παράλληλα έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθεί το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου, που συγκροτήθηκε με σημερινή απόφαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφορικά με δημοσιεύματα για την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου σημειώνει ότι «τα οικονομικά μεγέθη που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα».

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση έρχεται μετά ταπό ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι υπάρχουν επαρκή κοιτάσματα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου υπό το σημερινό καθεστώς περιορισμένης (λόγω περιβαλοντικών όρων) λειτουργίας καθώς και ότι το κοίτασμα του Ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχεί στο 5-7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ.



Αναλυτικά η ΔΕΗ επισημαίνει: 

«Οι οικονομικές επιπτώσεις για την Εταιρεία είναι άμεσες (βραχυπρόθεσμες) και μακροπρόθεσμες. Οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις σχετίζονται με τη βλάβη που υπέστη ο πάγιος εξοπλισμός, η αξία του οποίου έχει σε σημαντικό βαθμό αποσβεσθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, η αξία αντικατάστασής του είναι της τάξης των 3-4 δεκάδων εκατ. ευρώ, αλλά αυτή δεν είναι αναγκαία να γίνει δοθέντος ότι μπορεί να αξιοποιηθεί εξοπλισμός από άλλα Ορυχεία. 

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αφορούν στο τμήμα του κοιτάσματος που ενδεχομένως να μην είναι πλήρως αξιοποιήσιμο, η αξία του οποίου θα αποτιμηθεί μετά από κάποιο διάστημα, και αφού καταστεί δυνατό να προχωρήσει η διενέργεια των αναγκαίων εργασιών. Σε κάθε περίπτωση, το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων που έχει απομείνει στο Ορυχείο αφορά στην επέκταση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, μετά από σχετική περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, τη δεκαετία 2021-2030. Για τη λειτουργία των μονάδων ως έχουν, υπό το γνωστό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.000 ωρών, υπάρχει επαρκές μέρος του κοιτάσματος που δεν έχει πληγεί από την κατολίσθηση και του οποίου η εξόρυξη θα αρχίσει πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Σημειώνεται ότι το κοίτασμα του Ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχεί στο 5-7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων η ακριβής αποτύπωση θα γίνει μετά τις προβλεπόμενες κατά το νόμο ενέργειες και διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση το κόστος θα είναι ένα μικρό κλάσμα του αντίστοιχου κόστους απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης».

Τέλος, σημειώνεται ότι με βάση την ανακοίνωση της ΔΕΗ, η επιτροπή διερεύνησης των αιτιών της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου έχει ως εξής:

- Παπαγεωργίου Χρήστος, μέλος ΔΣ ΔΕΗ, μηχανικός μεταλλείων-μεταλλουργός μηχανικός ΕΜΠ, τέως διευθυντής Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας
- Καββαδάς Μιχάλης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής ΕΜΠ
- Μαρίνος Παύλος, ομότιμος καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας ΕΜΠ
- Γκαζέτας Γιώργος, ομότιμος καθηγητής Γεωτεχνικής ΕΜΠ
- Κολοβός Χρήστος, μεταλλειολόγος μηχανικός, διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών και Έργων της Διεύθυνσης Λειτουργιών Υποστήριξης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας
- Ρούμπος Χρήστος, μεταλλειολόγος μηχανικός, διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικού Σχεδιασμού Διεύθυνσης Κεντρικής Υποστήριξης Ορυχείων
- Μαχτής Κωνσταντίνος, μεταλλειολόγος μηχανικός, διευθυντής Κλάδου Ορυχείου Πεδίου Καρδιάς
- Χαλούλος Κωνσταντίνος, μεταλλειολόγος μηχανικός, τέως διευθυντής Σχεδιασμού και Απόδοσης Ορυχείων.


Πηγή: ΑΜΠΕ-avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: