ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοβουλία Πάτρας: Η πόλη πρέπει να λειτουργήσει!



Την θέση της για την εκλογή Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Πατρέων έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη του Ανδρ. Τζουραμάνη

Σχετικά με το θέμα της νομιμότητας ανάδειξης Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η θέση της Πρωτοβουλίας Πάτρας, όπως αυτή εκφράζεται από τον επικεφαλής της κ. Ανδρέα Τζουραμάνη (χωρίς να είμαστε οι καθ' ύλην αρμόδιοι για την ερμηνεία των νομοθετικών διατάξεων και της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών - http://et.diavgeia.gov.gr/f/all/ada/4ΙΦΝΚ-ΔΘ), είναι η ακόλουθη:
Εάν και κατά τη δεύτερη ειδική συνεδρίαση της επαναληπτικής εκλογής για Πρόεδρο του ΔΣ δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίσθηκε απαρτία, τότε θεωρείται ότι εκλέγεται Πρόεδρος ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες κατά σειρά ψήφους προτίμησης σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε. Στην περίπτωση αυτή, ο νομοθέτης θέλησε οπωσδήποτε να εκλεγούν τα μέλη του Προεδρείου κατά τη δεύτερη συνεδρίαση, ώστε να μην παρατείνεται επί μακρόν η εκκρεμότητα συγκρότησης του Δημοτικού Συμβουλίου σε σώμα. Νομίμως, λοιπόν, θεωρείται ότι εκλέχθηκε ο κ. Γκίκας.
Η συνεδρίαση για την εκλογή του Προεδρείου είναι ειδική και πραγματοποιείται μόνο για το σκοπό αυτό, δηλ. μετά την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για άλλο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι ο κ. Γκίκας δεν είχε δικαίωμα να υποβάλλει παραίτηση στην αυτή συνεδρίαση εκλογής του ως Προέδρου, εισάγοντας ουσιαστικά κατ' αυτόν τον τρόπο νέο θέμα, αφού πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία επί των Δημοτικών Συμβούλων που είχαν απομείνει στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Γι' αυτό το λόγο και απείχαμε από αυτή την ψηφοφορία την Παρασκευή.
Ο κ. Γκίκας έχει κάθε δικαίωμα να μη θέλει για δικούς του λόγους να είναι Πρόεδρος του Σώματος και θα μπορούσε να υποβάλλει την παραίτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διεξαγωγή της επόμενης συνεδρίασης, οπότε και θα ακολουθείτο η προβλεπόμενη διαδικασία. Επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με το Νόμο και τη σχετική ατιολογική έκθεση, η παραίτηση από τα αιρετά αξιώματα του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται οριστική αφότου πληρωθεί η αντίστοιχη θέση που έμεινε κενή, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα δυσλειτουργίας των συλλογικών οργάνων.
Όσον αφορά τη στάση των 22 μελών της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ενυπόγραφα ότι δε θα παραστούν στα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια μέχρι να οριστικοποιηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το θέμα νομιμότητας της απόφασης περί εκλογής του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιγράφουμε από τη σχετική εγκύκλιο: "Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις κατά το χρονικό διάστημα που δεν έχουν αναδειχθεί όλα τα μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ευνόητο είναι ότι ο έλεγχος νομιμότητας που ασκείται επί των πρακτικών της εκλογής δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Έτσι, και στην περίπτωση που τα πρακτικά εκλογής τυχόν ακυρωθούν είτε διοικητικά είτε, κατόπιν, προσφυγής δικαστικά, θεωρείται ότι για το διάστημα μέχρι την ακύρωσή τους νομίμως έχουν αναδειχθεί τα μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και λήφθηκαν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υπό την Προεδρεία του."
Κατά συνέπεια, δεν υιοθετούμε τη στάση αυτή των 22 μελών της Αντιπολίτευσης και τους προτείνουμε να επανεξετάσουν τη στάση τους και να προσέλθουν (όπως και εμείς) στις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθότι πάρα πολλά και σημαντικά θέματα της πόλης έχουν μείνει πίσω (κυρίως με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής) και κάθε άλλη καθυστέρηση είναι επιζήμια για την Πάτρα και τους δημότες της. Η πόλη πρέπει να λειτουργήσει και ας φροντίσει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Εμείς, ως Πρωτοβουλία Πάτρας, θεωρούμε ότι υπηρετούμε επάξια το θεσμικό ρόλο που μας αναλογεί.

Πάτρα, Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: