Η αφίσα που εκτύπωσαν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας για ενημέρωση. |
Σε απεργία οι εργαζόμενοι, που νοιώθουν ότι εμπαίζονται
Όλο και περισσότερο δυσκολεύει η κατάσταση στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Η εταιρεία δεν προσέφυγε χθες στη διαδικασία του αρ. 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενισχύοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι δεν υπήρχε πρόθεση αιτήματος από την πλευρά της ιδιοκτησίας, αλλά στόχος ήταν να χρησιμοποιηθεί η σχετική συζήτηση τόσο ως μέσο πίεσης απέναντι στις τράπεζες (σε ενδεχόμενο "κούρεμα" του χρέους της), αλλά και προς τους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους αναζητούν πλέον τρόπους να απεμπλακούν από την εργασιακή τους σχέση με την επιχείρηση, "ελαφρύνοντας" το μισθολογικό κόστος.
Η μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους οδήγησε σε έγγραφη καταγγελία από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ προς το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά της ιδιοκτησίας της εφημερίδας (όπως και της ιδιοκτησίας του τηλεοπτικού Alter και της εφημερίδας "Εξέδρα των Σπορ"), με την οποία ζήτησε την ποινική δίωξη και τιμωρία των εργοδοτών "δεδομένου ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών αλλά και του δώρου αποτελούν ποινικό αδίκημα διωκόμενο κατά την αυτόφωρη διαδικασία".
Οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων κατέβηκαν σε απεργία από χθες και γι' αυτό δεν κυκλοφόρησε φύλλο σήμερα και δεν θα κυκλοφορήσει αύριο και την Κυριακή. Στη συνέλευσή τους αποφάσισαν επίσης τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα ως την Πρωτοχρονιά, οπότε υπάρχει άλλη ειλημμένη απόφαση για 48ωρη απεργία, επίσης στο σαββατιάτικο και κυριακάτικο φύλλο.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝ
Την αλληλεγγύη του ΣΥΝ στους εργαζόμενους της “Ελευθεροτυπίας” εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι “η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της ζωής της, καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία κινείται για την υπαγωγή της στο άρθρο 99”. “Τα θύματα μιας τέτοιας επιλογής θα είναι οι εργαζόμενοι σε αυτήν αλλά και η ίδια η ενημέρωση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “παρακολουθεί απαθής τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στον χώρο του Τύπου”.
“Το κλείσιμο ΜΜΕ και εφημερίδων, όπως η 'Ελευθεροτυπία', προοιωνίζεται τα χειρότερα για τη δημοκρατία και την πολυφωνία”, συνέχισε ο Π. Σκουρλέτης, για να προσθέσει ότι “οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα έχουν εξαντλήσει τα όρια της επαγγελματικής, της προσωπικής και της οικογενειακής τους επιβίωσης”. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ ζήτησε από την κυβέρνηση “να δώσει λύσεις στα βαθιά προβλήματα του Τύπου, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει” και κατέληξε λέγοντας ότι “η εφημερίδα που κατόρθωνε στις περισσότερες φάσεις της ζωής της να είναι ανοιχτή στο διαφορετικό πρέπει να επιζήσει”.
ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ Π. ΚΑΨΗ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Την πλήρη επιβεβαίωση ότι έρχονται χειρότερες ημέρες για τους εργαζόμενους στον Τύπο και ειδικότερα την "Ελευθεροτυπία" έδωσε ο Παντελής Καψής στην πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή ως υπουργού Επικρατείας. Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην προέδρου της πανελλήνιας ομοσπονδίας των δημοσιογράφων Βασίλη Μουλόπουλου, περιορίσθηκε σε ευχές και δεν ανακοίνωσε καμία πολιτική παρέμβαση στον χώρο του Τύπου.
Για τον τραπεζικό δανεισμό της εφημερίδας είπε ότι "δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να παρεμβαίνει", για την προσφυγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 ότι "είναι υπόθεση του υπουργείου Εργασίας να δει ότι δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων", ενώ για το τι θα κάνει ο ίδιος σημείωσε: "Περιμένω προτάσεις για το πώς θα βοηθήσω, προτάσεις ρεαλιστικές και σύννομες". Ο ίδιος δεν είχε πρόταση...
"Στην 'Ελευθεροτυπία' και σε όλα τα ΜΜΕ, εφαρμόζεται η πολιτική των μνημονίων, που οδηγεί στην ανεργία, στον οικονομικό μαρασμό και στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους, στην καταπάτηση και την παραβίαση των θεμελιωδών εργασιακών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων", τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο Π. Καψής μιλούσε γενικόλογα για "συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, που βιώνει σε μικρογραφία ο Τύπος και συνολικά η χώρα", για τη "φούσκα" στα ΜΜΕ και για "συμφέροντα που εξυπηρετούσε στο παρελθόν η ροή της κρατικής διαφήμισης και το μαύρο χρήμα". "Συμφωνώ με τη διάγνωση, διαφωνούμε κάθετα με τη θεραπεία που έχουν επιλέξει οι κυβερνήσεις των μνημονίων", του απάντησε ο Β. Μουλόπουλος.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
Ο Π. Καψής αναφέρθηκε και στο θέμα της ΕΡΤ και της δημοσιοϋπαλληλοποίησης των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι είναι μία "απαράδεκτη κατάσταση, με παράνομες στάσεις εργασίας και απαράδεκτες συμπεριφορές συνδικαλιστών". Τόνισε ότι είναι "υποχρέωση της διοίκησης να προστατεύσει" την ΕΡΤ και υπενθύμισε ότι υπήρξε η τροπολογία Βενιζέλου που αφορούσε τους δημοσιογράφους, αλλά δεν πέρασε επειδή υπήρχαν συγκρούσεις και μεταξύ των εργαζομένων.
Για τις προσλήψεις 350 συμβασιούχων, ο υπουργός είπε ότι η διοίκηση της ΕΡΤ "θα πρέπει να τους δικαιολογήσει", διότι "για κάποιους το ότι έχει 800 δημοσιογράφους και ζητάει να προσλάβει κι άλλους δεν μπορεί να είναι αυτονόητο".
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος υπογράμμισε ότι "οι εργαζόμενοι στον Τύπο τιμωρούνται επειδή είχαν την αυταπάτη ότι δημοσιογραφία είναι ο έλεγχος της πολιτικής εξουσίας και η ελεύθερη διατύπωση των απόψεων. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης "Ελευθεροτυπία", της υπόθεσης "Alter", της υπόθεσης ΕΡΤ, της υπόθεσης των αυθαίρετων μειώσεων σε απολαβές και των παραβιάσεων σε συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου