ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

VPRC: 78% πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση


Η ενωτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τον εκτινάσει φέτος στο 11% από 4,5% πέρυσι.  Στη φωτογραφία, στο κέντρο η Σ. Σακοράφα στις 1-12-11 κατά την πετυχημένη εκδήλωση του σχήματος στο Πάνθεον της Πάτρας, όπου ήταν ομιλήτρια από κοινού με τον Αλ. Τσίπρα, τον Μ. Γλέζο και τον Γ. Πάντζα.

Με 12,5 μονάδες διαφορά προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, στο 11% ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερό στο 13% το ΚΚΕ, 8,5% η ΔΗΜΑΡ, προς το 40% οδηγούνται τα τρία κόμματα της αριστεράς, σε πτώση η κυβέρνηση Παπαδήμου
  
Το ΚΚΕ κυμαίνεται σταθερά τον τελευταίο χρόνο από 12% έως 13,5% (13% στην παρούσα μέτρηση του Δεκεμβρίου του 2011). Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης εμφανίζεται μέσα στο χρόνο που διανύθηκε να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ρυθμό εκλογικής αύξησης, από 4,5% το Δεκέμβριο του 2010 στο 11% το Δεκέμβριο του 2011. Με 12,5 μονάδες διαφορά προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, αν και δεν προκύπτει αυτοδυναμία. Τα παραπάνω είναι ευρήματα στη δημοσκόπηση της VPRC για τα «Επίκαιρα», που δημοσιεύεται αύριο.
Την ίδια στιγμή επιστρέφουν τα προ διμήνου ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας με την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Παπαδήμου να μειώνεται δραστικά. Ταυτόχρονα, το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, με το δείκτη ανεργίας να καταγράφεται κατά τον τρέχοντα μήνα στο 25%.
Η αίσθηση της πολιτικής αποτυχίας της κυβέρνησης Παπαδήμου έχει καταστήσει πλέον πλειοψηφικό το ποσοστό της κοινής γνώμης που επιθυμεί άμεσα εκλογές, έναντι του ποσοστού που επιθυμεί τη συνέχιση της θητείας της. Συγκεκριμένα το 40% των πολιτών δεν εμπιστεύεται καθόλου την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Το 25% την εμπιστεύεται λίγο ενώ το 78% πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση.
Διίστανται οι απόψεις για το θέμα της κυβέρνησης Παπαδήμου αφού το 43% είναι εναντίον της παράτασης της θητείας της με το 40% να θέλει να συνεχιστεί και μετά το Φεβρουάριο. Το 17% δεν εκφράζει άποψη για τι συγκεκριμένο ζήτημα.
Στο κόμμα με την καλύτερη πολιτική στάση στη χώρα προηγείται ο «κανένας» με 57,8%, γεγονός που δείχνει την κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στα κόμματα και τους πολιτικούς φορείς. Πάντως υψηλό παραμένει το ποσοστό των πολιτών, 55%, που δηλώνουν ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές όταν αυτές γίνουν.
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πτωτική του πορεία χάνοντας μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το Νοέμβριο (18% έναντι 18,5%). Η δημοτικότητα Παπανδρέου έχει κατακρημνιστεί, σε βαθμό που να προεξοφλείται σοβαρό ηγετικό αδιέξοδο για το ΠΑΣΟΚ.
Οι φθορές του ΠΑΣΟΚ τροφοδοτούν όλους τους πολιτικούς χώρους.
Το πιο «συντηρητικό» κομμάτι του στρέφεται προς τη ΝΔ. Το «εκσυγχρονιστικό» του τμήμα στρέφεται προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη –εκτινάσσεται στο 8,5%.
Τα πιο λαϊκά τμήματα του ΠΑΣΟΚ μετακινούνται προς τα κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ), που αθροίζουν πλέον το 24%. Τέλος, ένα σημαντικό κομμάτι του παλαιού εκλογικού σώματος του ΠΑΣΟΚ «αποσύρεται» από την εκλογική πράξη, τροφοδοτώντας την καταγραφόμενη πολιτική δυσαρέσκεια της αποχής και της λευκής / άκυρης ψήφου.
Αναμφίβολα, το μομέντουμ της στιγμής ευνοεί σημαντικά τα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ κυμαίνεται σταθερά τον τελευταίο χρόνο από 12% έως 13,5% (13% στην παρούσα μέτρηση του Δεκεμβρίου του 2011).
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης εμφανίζεται μέσα στο χρόνο που διανύθηκε να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ρυθμό εκλογικής αύξησης, από 4,5% το Δεκέμβριο του 2010 στο 11% το Δεκέμβριο του 2011. Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, με ενδεχόμενη, μάλιστα, συνεργασία του Άρματος Πολιτών (2% στη μέτρηση του Δεκεμβρίου του 2011), είναι πιθανό τα εκλογικά του ποσοστά να μεγαλώσουν περισσότερο και το συνολικό άθροισμα των αριστερών κομμάτων να ξεπεράσει το 30%, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό η ΔΗΜΑΡ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: