Οι δελφίνοι επείγονται μα και ο ΓΑΠ θέλει πάλι να γίνει Πρόεδρος! |
Ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να κερδίσει χρόνο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ώς τον Ιούνιο, προκειμένου ως εν ενεργεία αρχηγός κόμματος να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Η φράση “ανοίγει τα χαρτιά του ο Γ. Παπανδρέου”, που περιέγραφε τί θα γινόταν στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, είχε λάβει... διαστάσεις θρύλου. Τελικά, συνεδρίαση έγινε, 12 ώρες κράτησε, στις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης τελείωσε, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Αντιθέτως, τους μπέρδεψε ακόμη περισσότερο.
Όσο κι αν ακούγεται ανατριχιαστικά “πριγκιπικό”, ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να κερδίσει χρόνο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ώς τον Ιούνιο, προκειμένου ως εν ενεργεία αρχηγός κόμματος να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Εξ ου και στην προχθεσινή συνεδρίαση-“χυλό”, στην οποία μετείχαν περί τα 40 στελέχη, ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να φέρει και μερικούς... “δικούς του” (Χ. Καστανίδης, Στ. Λαμπρινίδης κ.ά.), οι οποίοι εμφανίστηκαν “χαλαροί” ως προς το χρονικό πλαίσιο της διαδοχής και λειτούργησαν ως “κυματοθραύστες” μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των δελφίνων, που τού έδειξαν έμμεσα πλην σαφέστατα την έξοδο από την ηγεσία του Κινήματος.
Βεβαίως, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου, συγκεκριμένο -και ισχυρό- μπλοκ κατά του Γ. Παπανδρέου δεν υπάρχει και αυτό διευκολύνει τον τέως πρωθυπουργό να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του και να “ροκανίζει” τον χρόνο. Ο μεν Ευ. Βενιζέλος κινείται μόνος του και ζήτησε “να τελειώσουν όλα ώς τις 15 Ιανουαρίου που έρχεται η τρόικα” -πρόταση που απερρίφθη-, ενώ οι Αν. Λοβέρδος, Αν. Διαμαντοπούλου και Μ. Χρυσοχοΐδης ζήτησαν μεν από τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αλλά με... ευγένεια. Δίπλα στον Γ. Παπανδρέου στάθηκε μια σειρά “προεδρικών” στελεχών (Χ. Καστανίδης, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, Χρ. Παπουτσής, Δ. Ρέππας, Φιλ. Πετσάλνικος, Μ. Καρχιμάκης κ.ά.) οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις που βολεύουν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ: από το να οδηγήσει εκείνος το κόμμα στις εκλογές και “μετά βλέπουμε” ώς το να παραμείνει ο Γ. Παπανδρέου πρόεδρος του Κινήματος και να είναι άλλο στέλεχος “υποψήφιος πρωθυπουργός” - δηλαδή δυαρχία.
Σε κάθε περίπτωση, αφ' ης στιγμής οι επιδιώξεις του Γ. Παπανδρέου και των δελφίνων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές έχουν μπει σε τροχιά ρήξης, κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την ενότητα του κόμματος. Τουλάχιστον οι Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου έχουν αποφασίσει να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι του τέως πρωθυπουργού, αν και στο Πολιτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης κρατήσει πάλι την ίδια επαμφοτερίζουσα στάση. Από την άλλη, ο Ευ. Βενιζέλος ώς τώρα δηλώνει “υπομονετικός”, ενώ ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο. Ούτε καν να θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του ως προέδρου...
(Μελιγγώνης Γιώργος από την ΑΥΓΗ της Κυριακής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου