ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΔΕΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ»
ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ που «καίνε» είναι έτοιμοι να καταθέσουν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φ. Μακρή οι δύο παραιτηθέντες οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διέταξε ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ιωάννης Τέντες, προκειμένου να διερευνηθούν όσα κατήγγειλαν στην επιστολή παραίτησής τους και συγκεκριμένα εάν υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο τους, από ποιους και σε ποιες υποθέσεις.
Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι υπέβαλαν τις «ηχηρές» παραιτήσεις τους με αφορμή σχέδιο νόμου με το οποίο επιχειρήθηκε η αντικατάστασή τους στο πιο κρίσιμο στάδιο της μάχης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, φέρονται αποφασισμένοι -σύμφωνα με πληροφορίες- να μιλήσουν με στοιχεία και ονόματα στο γραπτό υπόμνημα που τους ζητήθηκε να καταθέσουν στον αντεισαγγελέα του Α.Π. και επιθεωρητή Φώτη Μακρή, ο οποίος ανέλαβε να χειριστεί την «καυτή» υπόθεση και να διερευνήσει σε χρόνο-αστραπή τους λόγους που τους οδήγησαν στην ηρωική έξοδο.
Σύμφωνα με όσα είπαν στο «Εθνος της Κυριακής» πηγές από το περιβάλλον των δύο εισαγγελέων, «θα δώσουν στοιχεία και ονόματα και τότε, γαία πυρί μειχθήτω»!
Σημείο-κλειδί του θα είναι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το στοιχείο που θορύβησε τόσο πολύ «πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος», ώστε να αποφασιστεί αιφνιδίως η ακύρωση των οικονομικών εισαγγελέων και η αντικατάστασή τους με αρχαιότερο εισαγγελικό λειτουργό.
Δυσαρέσκεια
Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς το τελευταίο διάστημα είχαν χειριστεί με επιτυχία μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και οικονομικού εγκλήματος και είχαν πρωταγωνιστήσει στη σύλληψη οικονομικών παραγόντων για χρέη προς το Δημόσιο ενώ, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον τους, δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι κανένα από τα «ηχηρά» ονόματα των συλληφθέντων δεν πέρασε την πόρτα του Κορυδαλλού...
Παράλληλα είχαν ανοίξει ιδιαίτερα σημαντικές έρευνες οικονομικών υποθέσεων, που «άγγιζαν» πρόσωπα του δημόσιου βίου, χωρίς πολλές φορές να έχουν την απαραίτητη βοήθεια στο έργο τους, όπως το ότι πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες μέχρι να τους σταλούν από το υπουργείο Οικονομικών οι λίστες με τα ονόματα των χρεοφειλετών!
Παρά τις αντιξοότητες είχαν καταφέρει να οργανώσουν τη δουλειά τους και να βρουν την άκρη του νήματος στις δαιδαλώδεις και? δύσοσμες υποθέσεις του οικονομικού εγκλήματος, γι' αυτό και φέρονταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, κάτι που προκύπτει ευθέως από το ότι στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν την αντικατάστασή τους με το υπό προώθηση νομοσχέδιο ως πρόφαση.
Την ίδια άποψη με τους οικονομικούς εισαγγελείς εκφράζουν δικαστικοί κύκλοι, οι οποίοι χαρακτήρισαν «πρόσχημα» την αντικατάστασή τους από αντεισαγγελέα του ΑΠ, με το σκεπτικό ότι ως αντεισαγγελείς εφετών δεν μπορούσαν να έχουν «πανελλαδική εμβέλεια», και υπενθυμίζουν τις περιπτώσεις των αρμόδιων εισαγγελέων για την ΕΥΠ και το οργανωμένο έγκλημα οι οποίοι έχουν τον ίδιο βαθμό με αυτούς, ενώ παλαιότερα ο αρμόδιος εισαγγελέας για την τρομοκρατία είχε ακόμη χαμηλότερο βαθμό.
Η μοιραία σύσκεψη στο Σύνταγμα
Μοιραία... στάθηκε μια σύσκεψη, που έγινε προ ημερών στο υπουργείο Οικονομικών, για όσα εκρηκτικά επακολούθησαν με τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.
Εκεί, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπ. Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, έγινε η πρώτη... κρούση για το σχέδιο νόμου και τέθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους το ερώτημα εάν θα ήταν προτιμότερο για λόγους δικονομικούς και λειτουργικούς να αντικατασταθούν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς από αρχαιότερό τους αντεισαγγελέα ΑΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την υπό προώθηση ρύθμιση διαφώνησαν τόσο ο αντεισαγγελέας του ΑΠ και πρόεδρος της Αρχής νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματική δραστηριότητα Παναγιώτης Νικολούδης όσο και ο αντεισαγγελέας Εφετών και ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, ο οποίος στο επιχείρημα ότι ως αντεισαγγελείς Εφετών οι οικονομικοί εισαγγελείς δεν μπορούσαν να έχουν «πανελλαδική εμβέλεια» αντέτεινε ότι ο ίδιος ως αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, αρμόδιος για την τρομοκρατία, παλαιότερα, είχε αρμοδιότητα και διενεργούσε επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Ο μόνος που δεν είχε πει λέξη τότε ήταν ο κ. Πεπόνης, καθώς τον αφορούσε άμεσα...
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπήρξε συνέχεια, μέχρι την περασμένη Τετάρτη, όταν αιφνιδίως εστάλη το σχέδιο νόμου στους οικονομικούς εισαγγελείς.
«Χειροπέδες» στην έρευνα - Καυτοί φάκελοι
Τοπίο με... αγκάθια ήταν το αντικείμενο των ερευνών που διενεργούσαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, καθώς το φορτίο των δεκάδων οικονομικών υποθέσεων που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν βαρύ, ενώ οι συνθήκες δουλειάς πολλές φορές τους δυσκόλευαν περισσότερο.
Ακούγεται ότι ήταν δυσαρεστημένοι, επειδή επί σχεδόν επτά μήνες, όσο διήρκεσε η θητεία τους, δεν κατάφεραν να έχουν αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή στο γραφείο τους, στο Εφετείο της Αθήνας, καθώς εκτός από τα έπιπλα και ένα φαξ, που άρχισε προ ημερών να λειτουργεί, δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ η σύνδεση με Ιντερνετ φάνταζε? ουτοπική. Δεν είχαν επίσης γραμματέα για να διευκολύνονται στη λήψη καταθέσεων των μαρτύρων στο πλαίσιο των δεκάδων υποθέσεων που διερευνούσαν, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ιδιαίτερα σοβαρές και «δύσπεπτες».
Οι υποθέσεις που χειρίστηκαν απαιτούσαν σκληρή προσπάθεια, ενώ εμπόδια ορθώνονταν μπροστά τους ακόμη και από θεσμικούς παράγοντες, όπως συνέβη με τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου, με βεβαιωμένα χρέη εκατομμυρίων ευρώ.
Κωλυσιεργία
Για να φτάσει στα χέρια τους η λίστα με τους χρεοφειλέτες, πέρασαν τρεις μήνες και χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις υπομνήσεις του κ. Πεπόνη προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βρει ανταπόκριση στο αίτημά του, ενώ προηγήθηκε από τον ίδιο προς τους αρμόδιους αυστηρότατη επισήμανση ότι, περαιτέρω αργοπορία, μπορεί να ενεργοποιήσει ποινικές κυρώσεις.
Από τις πιο «ακανθώδεις» πρωτοβουλίες τους ήταν η διεξαγωγή έρευνας, που είχαν παραγγείλει στις 30 Νοεμβρίου, για το ύψος των «ύποπτων» δανειοδοτήσεων από τράπεζες, των δύο κομμάτων εξουσίας, της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η έρευνά τους είχε ξεκινήσει με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία τα δύο μεγάλα κόμματα λαμβάνουν δάνεια από τράπεζες, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, και φαίνεται ότι είχε προκαλέσει τη δυσφορία και των δύο κομμάτων.
Παράλληλα με το σαφάρι των φοροφυγάδων, που κατέληξε σε χειροπέδες «γκλάμορους» οφειλετών, οι οικονομικοί εισαγγελείς χειρίζονταν επίσης τις υποθέσεις:
· Καταγγελία για παραποίηση στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας τα οποία περιελήφθησαν στο Μνημόνιο.
· Καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, για την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων, που δεν χρησιμοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
· Ερευνα με αφορμή την παραίτηση του Δ. Σπινέλη από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και τις καταγγελίες του για ύπαρξη παραμηχανισμού εντός του υπουργείου.
· Τον φάκελο των CDS του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
· Τις καταγγελίες για κωλυσιεργία στην επιβολή προστίμων από το λαθρεμπόριο καυσίμων, υπόθεση για την οποία είχε κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος ο γ.γ. φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών Ι. Καπελέρης.
· Τις τελευταίες μέρες οι δύο περίμεναν να τους διαβιβαστεί ολοκληρωμένη δικογραφία, για την υπόθεση του σκανδάλου των υποβρυχίων, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν η έρευνα για τις καταγγελίες του πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλη, ο οποίος είχε μιλήσει για διαφθορά στις εφορίες και αποκάλυψε πως το σύστημα «λαδώματος» των εφοριακών είναι της τάξεως του (4-4-2). Δηλαδή το 40% στους εφοριακούς, το 40% στον ιδιώτη φορολογούμενο και μόλις το 20% στο κράτος.
Το «Εθνος της Κυριακής» είχε από καιρό εντοπίσει τα προβλήματα. Αποκορύφωμα ήταν το δημοσίευμα, που αφορούσε τις οξύτατες αντιδράσεις υψηλόβαθμων παραγόντων του ΣΔΟΕ και των διωκτικών υπηρεσιών της φοροδιαφυγής, οι οποίοι εξέφραζαν από δυσφορία έως αγανάκτηση, για την «ευνοϊκή», όπως τη χαρακτήριζαν, αντιμετώπιση των «γκλάμορους» φοροοφειλετών.
(Από το ΕΘΝΟΣ.gr της Κυριακής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου