ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Πάτρα: Με αισιοδοξία καλημερίζουμε αύριο το 2012!


Χρόνια Πολλά και καλή Πρωτοχρονιά σε όλους.

Οι αριστεροί ηγέτες θα λάβουν το μήνυμα για ενότητα στη δράση;


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ (mosxosg1@hotmail.com)

Αν θέλαμε να δώσουμε το στίγμα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί στην πόλη μας, θα αρκούσαν τούτα:   Στην Πάτρα με 300 ευρώ στήθηκε χριστουγεννιάτικο δένδρο στην πλ. Γεωργίου, εκ των ενόντων. Όπως κάναμε στα πρώτα χρόνια, μετά την απελευθέρωση από τους ναζί Γερμανούς και μέχρι το 1965, που φτιάχναμε τόπια από κουρέλια για να μην στερηθούμε το ποδόσφαιρο που παίζαμε στις αλάνες!
Μία ματιά στον τερματικό σταθμό του λιμανιού της Γλυφάδας, θα πείσει και τον κάθε άπιστο για το νέο φαινόμενο των αστέγων, που εμφανίζεται με ενδημικές διαθέσεις. Οι λαχειοπώλες αυξάνονται αλματωδώς, οι δουλειές του ποδαριού επίσης, οι παράνομοι πωλητές στις λαϊκές αγορές της Πάτρας καταλαμβάνουν ολόκληρες εκτάσεις ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες αυτών που νομίμως κατέχουν άδεια. Ο Δήμος δεν επεμβαίνει, συναισθανόμενοι την δυστυχία και οι νόμιμοι πωλητές ωθούνται στην παρανομία μην πληρώνοντας το ετήσιο τέλος στο Δήμο για την διατήρηση της θέσης τους στην λαϊκή.
Κοινωνικό συσσίτιο για τουλάχιστον 900 οικογένειες φέτος από τον Δήμο και την Εκκλησία, εν σχέσει με τις μισές πέρυσι. Κοινωνική ιματιοθήκη για τους οικονομικά αδυνατούντες στήθηκε από το Δήμο και τους εθελοντές. Τα μισοφορεμένα είναι στα πάνω τους και γνωρίζουν δόξες οι boutik Laik, στα καθ’ ημάς πάγκοι με ρούχα κ.ά.π. στις λαϊκές αγορές! Αυξήθηκαν οι άνεργοι, η εγκληματικότητα και οι μικροκλοπές. Ο κοινωνικός ιστός διαλύεται, οι μετανάστες διανυκτερεύουν μέσα στη βρώμα του εγκαταλειμμένου εργοστασίου της πρώην Χαρτοποιίας, όταν δεν προσπαθούν το πέρασμα στη Δύση μέσω του νέου Λιμένος. Πέρασμα που κάποιες φορές δεν είναι αναίμακτο.
Παρόμοιες οι συνθήκες σε όλη την Ελλάδα. Τα κοινωνικά παντοπωλεία σε άνθιση, τα λαϊκά συσσίτια γεμίζουν τις αίθουσες των δήμων και της Εκκλησίας, οι άστεγοι ξεπαγιάζουν μες στο τσουχτερό κρύο του χειμώνα κοιμώμενοι στο ύπαιθρο. Εχθροί μας, κατά αλληγορικό τρόπο, και… «Οι τρεις μάγοι που έφαγαν τα δώρα», όπως εύστοχα σημείωσε στο κύριο θέμα της η εφημερίδα Αυγή, την Τετάρτη. 
Τουλάχιστον δύο χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, που διενήργησε τους ελέγχους, δεν έχουν καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους  που απασχολούν. Αυτό σε αντίθεση με τις μόλις τριακόσιες του 2010, πέρυσι. Αύξηση τουλάχιστον κατά 600%!
Η ύφεση με 30% μειωμένη την χριστουγεννιάτικη αγορά. Το χρήμα μαζεύεται στις τράπεζες. Νέα ένεση χρηματοδότησης 60 δισ. εκατομμ. ευρώ φθάνει στα θυλάκια των τραπεζιτών ώστε να ανεβάσει τη συνολική χρηματοδότησή τους από το ελληνικό κράτος στα 155 δισ. μέσα σε ένα χρόνο, όταν το συνολικό χρέος της χώρας είναι περίπου 370 δισ. Και όλο αυτό για να αποκτήσει ρευστότητα η αγορά. Μόνον που όποιος επαγγελματίας πάει για να ζητήσει δάνειο του ζητούν οι τράπεζες να βάλει ενέχυρο ακόμη και το… παιδί του!
Η ανεργία φέρνει στα όριά τους τούς νέους, που ωθούνται στην έλλειψη αυτοεκτίμησης. Τελικά πατάμε στα αδούλωτα χώματα ενός κράτους υποδουλωμένου στο ΔΝΤ και στ’ άλλα αρπακτικά.
Προσπαθούν να μας κάνουν να χάσουμε την αισιοδοξία μας για το αύριο. Ναι το μέλλον είναι ζοφερό. Όχι μόνον το μέλλον το δικό μας, εμάς των μεγαλύτερων, αλλά και των παιδιών μας. Μας έκλεψαν το χαμόγελο από τα χείλη, αυτό λέει το Ευρωβαρόμετρο και αυτή η κλοπή είναι χειρότερη και από την κλοπή που μας κάνουν χώνοντας το χέρι τους στην τσέπη μας, με απανωτές φορολογίες. Μαυρίζουν την ψυχή των νέων και τους ωθούν στην μετανάστευση.
Και μέσα στην ζοφερή οικονομική πραγματικότητα η είδηση ότι Κίνα και Ιαπωνία εξοβελίζουν το δολάριο από τις εμπορικές ανταλλαγές τους, πραγματοποιώντας τες στα εθνικά τους νομίσματα, δείχνει νέο δρόμο που πιθανόν να επηρεάσει την ευρωπαϊκή Οικονομία.
Ήταν η 23 Απριλίου 2010, η ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε δια στόματος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο η είσοδος του ΝΔΤ στην  Ελλάδα. Ως τεχνικού συμβούλου, όπως μας είπε! Είκοσι δύο μήνες από τότε, σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα της τεχνικής υποστήριξης! Μάθαμε ακόμη ότι δύο μήνες πριν αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας ο Γ. Παπανδρέου είχε μυστική συνεννόηση με τον διευθυντή του ΔΝΤ Στρος Καν για να ρίξει την χώρα σε αυτή την ατέλειωτη περιπέτεια.
Ο σοσιαλιστής Διευθυντής του ΔΝΤ τον ρώτησε: Και οι Ευρωπαίοι πως θα αντιδράσουν, μόλις μάθουν ότι το Ταμείο θα μπει σε χώρα της ΕΕ;
Αυτό άστο σε μένα. Μην ανησυχείς, απάντησε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!
«Και μεταξύ των δύο προέδρων ή κάπως έτσι το μέλλον των Ελλήνων καθορίστηκε από τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα για δύο γενεές, όπως μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση» θα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος, που θα αποτιμήσει το κόστος από την κατάντια. 
Υπάρχει ελπίδα; Ναι λέω με σιγουριά! Το δείχνουν οι απανωτές έρευνες κοινής γνώμης. Όλα δείχνουν ότι από τις 23 Απριλίου 2010 η νεώτερη Ιστορία της χώρας και οι πολιτικές αντιλήψεις των πολιτών της, χωρίστηκαν στην προ και μετά εποχή επιβολής των μέτρων του ΔΝΤ και της Τρόικας. Το Μνημόνιο ήρθε να την επισφραγίσει. Έγινε ορόσημο.
Ο λαός μας αποστρέφεται το ΠΑΣΟΚ, κύριο υπεύθυνο για την κατηφόρα της Οικονομία μας, αλλά και την ΝΔ των σκανδάλων του Βατοπεδίου  και της αρπακτής που συνέβαλε σε αυτά! Ένα 30% περίπου στρέφει τις ελπίδες του στην Αριστερά, με τις όποιες διαφωνίες του κάθε κόμματός της, που φυσικά και είναι ανάγκη να παραμεριστούν προσωρινά, μπροστά στον κοινό στόχο να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση των  ανδρεικέλων, των Μνημονίων της συμφοράς!
Στην Αθήνα, όπου κατοικεί το ένα τρίτο της Ελλάδας, ο δικομματισμός παραπαίει. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο κόμμα με 10,1% ενώ τα τρία κόμματα της Αριστεράς λαμβάνουν συνολικά 30%. Στην Πάτρα, σύμφωνα με την DATA R.C. τα τρία κόμματα της αριστεράς ξεπερνούν το 30% και καταλαμβάνουν από μία έδρα.
Ηχηρό το μήνυμα για ενότητα των αριστερών κομμάτων, στην δράση. Πόσοι θα αντιληφθούν την ανάγκη να κάτσουν στο τραπέζι της συνεννόησης; Ποιοι με την στάση τους θα χαρίσουν το μπόνους των 50 εδρών στην ΝΔ, ενώ μπορεί αυτό να το πάρει μια κυβέρνηση της Αριστεράς;
Με την ελπίδα ότι αυτοί οι προβληματισμοί θα απασχολήσουν τα επιτελεία των αριστερών κομμάτων μέσα στον επόμενο χρόνο, σας εύχομαι καλή χρονιά και ευτυχισμένο, με χαρμόσυνες ειδήσεις το 2012, που καταφθάνει σε λίγο!

(Δημοσιεύτηκε χθες στον εβδομαδιαίο ΡΕΠΟΡΤΕΡ της Πάτρας)








Δεν υπάρχουν σχόλια: