ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Σκουντάνε δημοσκοπικά την Αριστερά οι πολίτες να αναλάβει κυβέρνηση


Αποτελέσματα τριών απανωτών δημοσκοπήσεων την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ (mosxosg1@hotmail.com)

Μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις βρίσκεται η χώρα, καθώς διανύει κατ' ουσίαν προεκλογική περίοδο και αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν την ραγδαία υποχώρηση της επιρροής της κυβέρνησης Παπαδήμου ενώ μόλις το 15% δηλώνει ικανοποιημένο από αυτήν και επιβεβαιώνεται η καθίζηση των τριών κομμάτων που συγκυβερνούν και ειδικότερα, η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγικού προφίλ του Γ. Παπανδρέου.
Μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής οι πολίτες αναζητούν την ελπίδα προς τα αριστερά. Είναι ενδεικτικό ότι τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚE, ΔΗΜ.ΑΡ. και Οικολόγων, αθροιστικά κυμαίνονται στο 40%. Η αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακή, καθώς προσεγγίζει και ξεπερνά την επιρροή του ΚΚΕ, πλησιάζοντας μάλιστα ακόμη και αυτή του ΠΑΣΟΚ.
Η Ν.Δ. παραμένει μεν πρώτη και με μεγάλη απόσταση από το ΠΑΣΟΚ, αλλά βρίσκεται σε υποχώρηση και μακριά από την αυτοδυναμία. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις εγκαταλείπονται ως λύση από τους πολίτες και παρά τον κατακερματισμό των επιλογών, φαίνεται να ξεχωρίζει, με 38%, η προοπτική των κυβερνήσεων συνεργασίας. Το 61% των πολιτών απορρίπτει τη δανειακή σύμβαση και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ως βλαπτική για την χώρα.
Σε τρεις μετρήσεις που δημοσιεύθηκαν την π. Παρασκευή, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου καταρρέουν, ενώ παγιώνεται η σοβαρή άνοδος των δυνάμεων της Αριστεράς. Παράλληλα, χαμηλά είναι τα ποσοστά αποδοχής του νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ στην κοινή γνώμη επικρατεί η πλήρης συλλογική κατάθλιψη από τα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοινώνονται κάθε μέρα.
Στο "Βαρόμετρο" της Public Issue για το ΣΚΑΪ και συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (με στάθμιση, δηλαδή, αναποφάσιστων και αδιευκρίνιστης ψήφου) η Ν.Δ. απέχει παρασάγγας από την αυτοδυναμία, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, ενώ για τη δεύτερη θέση «παλεύουν» το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που απέχουν ελάχιστα το ένα από το άλλο. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 30%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 15,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 14%, το ΚΚΕ με 13,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 9,5%, ο ΛΑΟΣ με 6%, οι Οικολόγοι με 4% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 3%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε αποτελεσματικότερο κόμμα αντιπολίτευσης με 23% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 19%. Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται ο Φ. Κουβέλης, ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας με 39%, ο Αντ. Σαμαράς με 31%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 30%, η Αλ. Παπαρήγα με 30%, η Ντ. Μπακογιάννη με 25% και ο Γ. Παπανδρέου με μόλις 12%.
 Στην ίδια μέτρηση, φαίνεται ότι οι πολίτες δεν δίνουν κανένα περιθώριο ανοχής και χάριτος στην κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς αθροιστικά μόλις το 15% δηλώνει ικανοποιημένο από τη λειτουργία του νέου σχήματος.
Στην πρόθεση ψήφου, της εταιρείας Metron Analysis, το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και βρίσκεται στο 11%, ενώ και η Ν.Δ. πέφτει από το 19%, που είχε στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, στο 18,8%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,9%, από 5,3% στην προηγούμενη μέτρηση, το ΛΑΟΣ με 5,9%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8%, οι Οικολόγοι με 3,7%, ενώ το Άρμα Πολιτών και η Δημοκρατική Συμμαχία βρίσκονται στο 1,6%. Το 35,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα απόσχουν ή πως δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.
Χαμηλά είναι τα ποσοστά των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και του συγκυβερνώντος ΛΑΟΣ, στη δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύθηκε στο "Ποντίκι". Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. προηγείται, αλλά με μόλις 20%, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 13%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 9,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμάται από το 8,5% των ερωτηθέντων. Στο 5% βρίσκεται το ΛΑΟΣ, στο 5,5% η Δημοκρατική Αριστερά, στο 2,5% οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ το 2% επιλέγει το Άρμα Πολιτών.
Προχθές Παρασκευή, μάλιστα, ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την πρόθεσή του εντός της εβδομάδος να παραιτηθεί από βουλευτής. Και μέσω του Newsit γνωστοποίησε ότι στην Ηλεία «υπάρχει πείνα, πεινάει ο κόσμος, εάν δεν με ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές στο δρόμο της παραίτησης, εγώ δεν θα κάνω πίσω και θα παραιτηθώ μόνος μου».
Τράβηξε τον μοναχικό δρόμο του Δον Κιχώτη, που βάραγε σπαθιές κατά πάντων, ακόμη και κατά του ίσκιου του, πιστεύοντας ότι άμα «σταματήσει να παριστάνει τον βουλευτή», όπως είπε και «υπάρξει ένα κύμα παραιτήσεων και άλλων βουλευτών του Νομού, καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδικοίκησης, επειδή όλα τα έργα για την Ηλεία έχουν βαλτώσει», τότε θα αλλάξει η κατάσταση στην Ηλεία. Ψέγει γιαυτό την Κυβέρνηση, αλλά όχι τον εαυτό του και τους συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους στήριξε την κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως και την συνέχειά την υπό τον Παπαδήμο, καθώς και τα δύο μνημόνια που επιβάλλονται στον λαό μας και την δανειακή σύμβαση που δένει τους πολίτες στον σταυρό του Μαρτυρίου για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
  «Οι γενικές πολιτικές δεν πάνε καλά. Τοπικά ο Νομός μας, παρά το γεγονός πως  έχει όλα τα πλεονεκτήματα τα γεωλογικά για την ανάπτυξη της γεωργικής οικονομίας και έχουμε το μνημείο της Αρχαίας Ολυμπίας, δεν πάμε καλά» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που βέβαια ξεκαθάρισε προς άρσιν κολασμού του, ότι «η κίνησή μου αυτή έχει να κάνει με την Ηλεία και όχι με τα εσωκομματικά του  ΠΑΣΟΚ».
Κι εδώ η περίπτωση του συγκεκριμένου βουλευτή είναι χαρακτηριστική της απολιτικής αντίληψης που διακατέχει τους περισσότερους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ακροδεξιάς.
Εξελέγη και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα μόνον για τις «τοπικές πολιτικές», λες και αυτές δεν είναι μοιραία συνδεμένες με τις πολιτικές που στήριξαν όλοι στο ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση αδιεξόδου, στην οποία καταλήγουν οι μη πολιτικοποιημένοι των κομμάτων της πάλαι ποτέ κραταιάς εξουσίας.
Αλλά εάν οι πολιτευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων καταπίπτουν στο βάραθρο της κατάθλιψης λόγω αποχωρισμού των από την ερωμένη τους εξουσία, η Αριστερά γιατί να έχει λόγους και να μεμψιμοιρεί, όταν απανωτές δημοσκοπήσεις δύο μήνες πριν τις εκλογές την αναδεικνύουν σε καταλύτη των εξελίξεων;
Κι αυτό ιδιαίτερα όταν κυριολεκτικά οι ερωτώμενοι πολίτες την σπρώχνουν, την σκουντάνε να βρει κοινή γλώσσα και σε λίγο θα την παρασύρουν και θα την προσπεράσουν, εάν οι ηγεσίες των αριστερών κομμάτων δεν φανούν αντάξιες των περιστάσεων και με κοινές ενέργειές τους δεν δώσουν προοπτική στον δοκιμαζόμενο λαό, που υποφέρει από την πολιτική της λεηλασίας και δήωσης κάθε δικαιώματος του, εκ μέρους της συγκυβέρνησης!  

(Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα 
ΡΕΠΟΡΤΕΡ Πάτρας, φ. Δευτέρας 12-12-11)

Δεν υπάρχουν σχόλια: