Με αδειανό στομάχι πως να έχουν όρεξη για μάθηση τα παιδιά; |
Σε δήλωσή της η κ. Χριστοφιλοπούλου αρνείται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πείνα» ή «ασιτία». Άλλωστε, μέχρι χθες, το υπουργείο Παιδείας δεν δεχόταν ότι υπάρχει καν θέμα και μιλούσε για λαϊκίστικη προπαγάνδα κάποιων κακών (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ) που δήθεν «θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας στα σχολεία»
Μετά από έξι και πλέον δεκαετίες, ξανακάθονται στα θρανία παιδιά που τα χνώτα τους βρομάνε από την πείνα. Τα κρούσματα δεν είναι πλέον ούτε ένα ούτε δύο. Ο εφιάλτης της πείνας, που θρέφει η ανεργία και η άγρια λιτότητα της εποχής του ΔΝΤ, ζωντάνεψε και στέλνει στο σχολείο νηστικά, ένας Θεός ξέρει πόσα παιδιά. Οι αποκαλύψεις, τόσο στον Τύπο όσο και σε τηλεοπτικό κανάλι, της προέδρου του Βρεφοκομείου Αθηνών και υπεύθυνης των παιδικών σταθμών του Δήμου της Αθήνας είναι σοκαριστικές. Η κ. Μαρία Ηλιοπούλου δήλωσε ότι, μετά από αίτημα διευθυντών σχολείων από διάφορες γειτονιές της Αθήνας, το Βρεφοκομείο παρασκευάζει φαγητό για 67 παιδιά ολοήμερων δημοτικών σχολείων που την ώρα του φαγητού δεν έχουν τίποτα να φάνε!
Οι δηλώσεις της κ. Ηλιοπούλου άναψαν τις τηλεφωνικές γραμμές. Μέσα σε λίγες ώρες το Βρεφοκομείο Αθηνών, όπως μας δήλωσε η ίδια, είχε γίνει δέκτης άλλων πενήντα αιτημάτων. Αυτή τη φορά από το 5ο Διαμέρισμα. Η λίστα των παιδιών που πεινάνε μακραίνει... Και το Βρεφοκομείο Αθηνών, που καθημερινά παρασκευάζει 5.500 μερίδες για τους παιδικούς σταθμούς της Αθήνας, πολύ γρήγορα θα σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς αδυνατεί να εξυπηρετήσει πάνω από 200-250 παιδιά. Και βεβαίως δεν είναι μόνο η Αθήνα. Το υπουργείο Παιδείας, μετά τις αποκαλύψεις για την οικτρή κατάσταση πολλών παιδιών, ζητάει από άλλα υπουργεία και τους Δήμους να γεμίσουν το πιάτο των παιδιών που πεινάνε. Το ίδιο ψελλίζει κάτι για μικρογεύματα σε ελάχιστα σχολεία.
Η υφυπουργός Παιδείας, με δήλωσή της, εξαντλεί τις δυνατότητες παρέμβασης του υπουργείου σε... σάντουιτς και χυμό ή γάλα, τα οποία, αν τελικώς πραγματοποιηθούν, θα παρέχονται μόνο σε 300 σχολεία που ανήκουν σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Ο βαρύγδουπος τίτλος δεν έχει και αντίστοιχο περιεχόμενο. Απλώς τα σχολεία που ανήκουν σε αυτές τις Ζώνες μπορούν να λειτουργούν φροντιστηριακά τμήματα ή τάξεις υποδοχής, προσλαμβάνοντας το φτηνό δυναμικό των αναπληρωτών του ΕΣΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής τα οποία δεν σχετίζονται πάντα με τη φτώχεια.
Στη δήλωσή της η κ. Χριστοφιλοπούλου αρνείται να χρησιμοποιήσει τη λέξη "πείνα" ή "ασιτία". Άλλωστε, μέχρι χθες, το υπουργείο Παιδείας δεν δεχόταν ότι υπάρχει καν θέμα και μιλούσε για λαϊκίστικη προπαγάνδα κάποιων κακών (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ) που δήθεν θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας στα σχολεία. Αυτά έλεγε στις 13 Οκτωβρίου το υπουργείο Παιδείας και περιέργως η ηγεσία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας συνεπικουρούσε διά της σιωπής της. Μέσα σε δύο μήνες, το καπάκι πετάχτηκε και από μέσα βγήκε το πιο αποτρόπαιο πρόσωπο της κρίσης: Η πείνα.
Η υφυπουργός Παιδείας ομολόγησε ότι το σχέδιο για την παροχή κι αυτών ακόμα των μικρογευμάτων σε παιδιά από 300 σχολεία είναι υπό επεξεργασία. Ούτε δέσμευση υπάρχει ότι τελικά θα γίνει, ούτε προϋπολογισμός υπάρχει ούτε κονδύλι έχει δεσμευτεί. Το υπουργείο Παιδείας αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για να σιτίσει τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με τη δήλωση της Ε. Χριστοφιλοπούλου, «για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης απαιτείται η συνεργασία διαφορετικών υπουργείων και Οργανισμών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να παρασχεθεί πολύπλευρη βοήθεια, στις οικογένειες εκείνες που το έχουν ανάγκη».
Από την πλευρά της, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Αθήνας απαιτεί έκτακτο κονδύλι εδώ και τώρα στις σχολικές επιτροπές, ώστε η βαρβαρότητα της πείνας να μείνει έξω από τα σχολεία. Ο αντιπρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, Δ. Κοντός, απηύθυνε προσκλητήριο στους συλλόγους γονέων και διδασκόντων, καθώς και στις δημοτικές αρχές να καταγράφουν σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες τα παιδιά-θύματα της κρίσης. Ο εκπρόσωπος της ΑΣΓΜΕ τόνισε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στους Δήμους, ώστε οι σχολικές επιτροπές σε συνεννόηση με τα κυλικεία να παρέχουν σε παιδιά που το έχουν ανάγκη ένα σάντουιτς με χυμό ή γάλα. Επίσης, να χρησιμοποιηθούν τα εστιατόρια των βρεφικών σταθμών προκειμένου να παρέχονται γεύματα σε παιδιά και στις οικογένειές τους που δεν έχουν άλλη δυνατότητα. Πολλά σχολεία έχουν κινηθεί και έχουν παραδώσει τρόφιμα σε οικογένειες που έχουν πρόβλημα. Αγωνιζόμαστε, λέει ο κ. Κοντός, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να αλλάξει πορεία ο τόπος, όμως δεν κλείνουμε τα μάτια στην πείνα. Με τους αγώνες μας και την αλληλεγγύη μας θα τραγουδάμε για το νέο ΕΑΜ που μας έσωσε απ’ την πείνα, θα μας σώσει κι απ’ τη σκλαβιά του ΔΝΤ.
(Στεφανάκου Π., από την σημερινή ΑΥΓΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου