ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

10 χρόνια από τη δολοφονία του 23χρονου Κάρλο Τζουλιάνι στη Γένοβα

Ο 23χρονος διαδηλωτής της Γένοβα, Κάρλο Τζουλιάνι μεκρός.

Εκτενείς αναφορές στην επέτειο των δέκα χρόνων από τις διαδηλώσεις της Γένοβας κάνει ο ιταλικός Τύπος. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, στη λαοθάλασσα που πλημμύρισε τότε τους δρόμους και τις πλατείες της ιταλικής πόλης, καθώς και στη δολοφονία του 23χρονου διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι.
Η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" δημοσιεύει στον ιστότοπό της στο Διαδίκτυο πενήντα φωτογραφίες των δυο ημερών της διάσκεψης της Ομάδας των Οκτώ (G8): μπορεί κανείς να δει τα βαμμένα άσπρα χέρια των διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους ειρηνικά, τα καλυμμένα πρόσωπα της μειονότητας των βίαιων αμφισβητιών, τα γκλομπ των αστυνομικών, τη νυχτερινή έφοδο στο σχολείο Ντίαζ, όπου κοιμούνταν φοιτητές και νεαροί διαδηλωτές, απόλυτα ειρηνικοί.
κληρονομιά των ημερών αυτών συμπυκνώνεται σε δύο κύρια σημεία: την καταγγελία της άνισης παγκοσμιοποίησης και τις εντάσεις και συγκρούσεις που έζησε η Γένοβα. Που συμβολίζουν, αναμφισβήτητα, τις σημερινές βαθιές αντιφάσεις των δυτικών κοινωνιών", τονίζει σε συνέντευξή του στη "Λα Ρεπούμπλικα" ο τότε δήμαρχος της πόλης Τζουσέπε Περίκου.
Ο καθολικός ιερέας της Γένοβας Αντρέα Γκάλο προσθέτει ότι τα γεγονότα "άγγιξαν μια σειρά γενεών σε ολόκληρη την Ιταλία και όχι μόνο. Ας μην ξεχνάμε σε ό,τι αφορά τη δικαστική παράμετρο, ότι οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν τη βίαιη έφοδο στο σχολείο Diaz καταδικάστηκαν και πρόσφατα σε σοβαρές ποινές. Οι νέοι ζητούσαν την παγκοσμιοποίηση των δικαιωμάτων των πολιτών και η διεκδίκηση αυτή συνεχίζει να είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε".
Γένοβα αντιπροσωπεύει την απώλεια της αθωότητας για μια γενιά που είχε ζήσει την απόλυτη ‘ξηρασία’ της δεκαετίας του '80. Μετά από ένα ξύπνημα γεμάτο συστολή, με το κίνημα No Global, ανακάλυψε έναν τρόπο να υψώσει και πάλι τη φωνή της", γράφει η εφημερίδα "Κοριέρε Ντέλα Σέρα". Σχολιαστές τονίζουν επίσης, ότι "όλοι θυμούνται πού βρίσκονταν και τι έκαναν όταν μεταδόθηκε η είδηση της δολοφονίας του Κάρλο Τζουλιάνι. Διότι η Γένοβα του 2001, έχει μετατραπεί σε στοιχείο της γενικότερης, συλλογικής συνείδησης".
Ο αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα τον Κάρλο Τζουλιάνι ζει σήμερα στην Καλαβρία. Μετά την αθώωσή του -οι δικαστές θεώρησαν ότι πυροβόλησε για να υπερασπιστεί τη σωματική του ακεραιότητα- εγκατέλειψε το σώμα των καραμπινιέρων και άλλαξε δουλειά, έγινε δημόσιος υπάλληλος. Ζητεί "να τον αφήσουν ήσυχο, να μην του θυμίζουν μια ιστορία που του κατέστρεψε την ζωή". Η οικογένεια όμως του Κάρλο Τζουλιάνι θεωρεί ότι δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη.


Στις φωτογραφία ο Κάρλο Τζουλιάνι νεκρός στην πλατεία Αλιμόντα.

Δέκα χρόνια από την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά των G8 στη Γένοβα, δέκα χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του 23χρονου τότε Κάρλο Τζιουλιάνι από την αστυνομία με μια σφαίρα στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής, δέκα χρόνια από το τζιπ των καραμπινιέρων που πέρασε δύο φορές πάνω από τον νεκρό Κάρλο, δέκα χρόνια από τη δολοφονική αστυνομική εισβολή στο σχολείο Ντιαζ. Εγκλήματα για τα οποία δεν αποδόθηκε Δικαιοσύνη. Και ως γνωστόν, δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: