13ος ο Τζουράς Σωτ. στο έγγραφο του Τ/χη Γ. Παπαμελετίου, ενταφιασθείς στη Μακεδονίτισσα |
Μνημόσυνο την Κυριακή 10-7-2011 χοροστατούντος του Μητροπολίτου Βρεσθένης
Το Μνημείο για τον Τζουρά στις Κορφές. |
ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ συμπολεμιστών του και με την τιμητική παρουσία του πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτικών αρχών, αλλά και πλήθους επισήμων, την Κυριακή 10-7-2011, πραγματοποιήθηκε στις Κορφές Καλαβρύτων, μνημόσυνο με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 37 χρόνια από τον χαμό του 21χρονου λοκατζή Σωτήρη Τζουρά, κατά τη διάρκεια της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο.
Μπροστά το Μνημείο του Ήρωα, ανεγερμένο στην πλατεία της γενέτειράς του κοινότητας Κορφές, με δαπάνη του Υπ. Παιδείας - Πολιτισμού Κύπρου και του Δήμου Καλαβρύτων στις 14-7-2002, μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Κυπρίων Αχαΐας και του Εκπολ. Συλλόγου Κορφών, τραγική φιγούρα ήταν η 86χρονη μητέρα του ήρωα, Βικτωρία Τζουρά, που παρακολουθούσε αμίλητη.
Πριν ενάμιση μήνα είχε χάσει τον υπέργηρο πατέρα του Σωτήρη της και σύζυγό της Γιάννη, σε ηλικία 94 χρόνων. Και λίγο πριν το τέλος του, ο δυστυχής πατέρας, είχε βρει τη δύναμη να σηκωθεί όρθιος μπροστά στη φωτογραφία του νεκρού γιου του και να του ψιθυρίσει, όπως πληροφόρησε τους παρισταμένους ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς.
ΣΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ της Κύπρου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τις οικογένειες των ελλαδιτών που έπεσαν για την ελευθερία της και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη των Κυπρίων. Στην τελετή παρόντες ήσαν ο βουλευτής Θ. Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι του ΚΕΤχ, της Αεροπορίας και της Αστυνομίας Καλαβρύτων.
Ακόμη, παρών έδωσαν οι σύλλογοι «Αχαιών Ακτή» με τον πρόεδρο Τάσο Στασή, «Αχαιών Πολεμιστών Κύπρου» με τον αντιπρόεδρό του Γιώργο Βουρλιόγκα, «Κομάντος 74» με τον πρόεδρο Παν. Αφάλη και η ΕΣΔΙΑ Αχαΐας με τον Γραμμ. Γιώργο Μόσχο.
Στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Βουρλιόγκας υπενθύμισε ότι η εισβολή στην Κύπρο ήταν το αποτέλεσμα του προδοτικού πραξικοπήματος και τόνισε ότι «οι ήρωες το μόνο που ζητούν είναι αν μην τους ξεχνούμε».
Φωτογραφία εποχής. Διακρίνονται οι τάφοι των πεσόντων. |
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΝΥΧΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 344 ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ
Η Α΄ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗ από 344 άνδρες, βάσει του σχεδίου επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Νίκη», επιβιβάστηκε σε δεκατρία αεροσκάφη τύπου noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας, τη νύχτα της 21 προς την 22 Ιουλίου 1974. Απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μάλεμε της Κρήτης με προορισμό το αεροδρόμιο Λευκωσίας, για ενίσχυση των σκληρά μαχόμενων Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής του Αττίλα.
Πετώντας χαμηλά, μέσα από εχθρικά πυρά, χωρίς συνοδεία μαχητικών, με σιγή ασυρμάτου και πλήρη συσκότιση οι πιλότοι των αεροσκαφών έφεραν σε πέρας την αποστολή που χαρακτηρίστηκε, τόσο από τον ελληνικό, όσο και από τον ξένο τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας, μοναδική στα παγκόσμια στρατιωτικά χρονικά. Κατάφεραν να φθάσουν στην Κύπρο και λίγο πριν προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, αντιμετώπισαν φιλικά πυρά λόγω μη συντονισμού των επιτελείων.
Στη διάρκεια της επιχείρησης βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από εχθρικά πυρά, ενώ καταρρίφθηκε ένα από αυτά από τα πυρά του αεροδρομίου, το οποίο κατείχαν οι κυπριακές δυνάμεις, οι οποίες το εξέλαβαν ως τουρκικό. Η συνέπεια ήταν να τιναχθεί το αεροσκάφος «Νίκη 4» στον αέρα και να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σ’ αυτό, πλην ενός. Σκοτώθηκαν είκοσι 27 λοκατζήδες και 4 Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης από ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας Μοίρας, το «Νίκη 6» σκοτώθηκαν επίσης 2 λοκατζήδες. Ανάμεσα στους νεκρούς του «Νίκη 4» περιλαμβάνεται και ο αείμνηστος Σωτήρης Τζουράς, δεκανέας 21 ετών, από τις Κορφές Καλαβρύτων. Οι επιζήσαντες της αεραπόβασης έλαβαν μέρος στη μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας που διεξήχθη στις 23 Ιουλίου και έτσι απετράπη να πέσει στα χέρια των εισβολέων. Η δε παρουσία της Μοίρας αυτής επί επτάμηνο και πλέον στην Κύπρο αποθάρρυνε την Τουρκία για περαιτέρω επιθέσεις. Η παραπάνω επιχείρηση αεραπόβασης της 21ης-22ας Ιουλίου 1974 σήμερα διδάσκετε στη Σχολή Ικάρων και στη Σχολή Αεροπορίας του Ισραήλ.
ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΟΛΗΤΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ ΤΟ «ΝΙΚΗ 4»
«…ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΑ ΤΟΝ ΒΟΒΜΒΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ που ερχόταν δεν μπορούμπορούσα να το δω. Είχε όλα τα φώτα σβηστά και ήμουν έτοιμος να το καταρρίψω. Μόλις πλησίασε, το σκόπευσα, του έριξα και αυτό ήταν. Το αεροπλάνο κατερρίφθη. Περίμενα το επόμενο. Τότε διαπίστωσα ότι το τετράδυμο είχε μπλοκαρισθεί. Προσπάθησα να το φτιάσω, αλλά δεν τα κατάφερα. Τα αεροπλάνα περνούσαν σχεδόν από πάνω μου. Καταριόμουν την ατυχία μου. Ευτυχώε για μένα θα ήταν πολύ δύσκολα να αστοχήσω. Πολύ αργότερα, όταν τα αεροπλάνα είχαν προσγειωθεί σχεδόν όλα, ήρθε κάποιος με πληροφόρησε ότι ήταν όλα ελληνικά. Κόντεψα να τρελαθώ. Την άλλη ημέρα και χωρίς να κάνω τίποτα το όπλο μου είχε ξεμπλοκάρει. Από τότε έχω τύψεις» λέει ο Κύπριος χειριστής Γιώργος Καλογήρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου