ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ο πόλεμος με τη Γερμανία τυπικά δεν έχει τερματισθεί, δεν έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης μαζί μας!

Από δεξιά ο Γ. Λεκάκης, στο κέντρο ο κ. Γεωργιόπουλος, μέλοε του ΔΣ που είχε την υπευθυνότητας της διοργάνωσης και στσα αριστερά ο κ. Ρώρος Πρόεδρος του ΕΕΣ Πατρών.


Ομιλία του Γ. Λεκάκη στον ΕΕΣ Πατρών για τις χρεωστούμενες επανορθώσεις και τους βανδαλισμούς των ναζί στη χώρα μας


Ο συγγραφέας Γ. Λεκάκης.

Του 
ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ
«Σήμερα το πρωί δέχτηκα τηλεφώνημα να μην κάνω αυτή την ομιλία. Αλλά εγώ θα την κάνω, γιατί πρέπει να μάθετε κι εσείς». Με αυτή την καταγγελία ξεκίνησε την ομιλία του ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τις οφειλόμενες γερμανικές επανορθώσεις στην Ελλάδα.

Και όχι μόνον την έκανε αλλά προέκυψε κι όλας ο πρώτος πυρήνας διεκδίκησης από αυτή την συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, στην αίθουσά του στο άνω μέρος της Πλ. Γεωργίου,  το απόγευμα Σαββάτου της 13-4-2013.

Κατάμεστη νοημάτων η ομιλία του Γ. Λεκάκη, που τυγχάνει λαογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Οι αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής» συνεπήρε τους ακροατές και κράτησε επί τρίωρο η παρακολούθησή της, αναφερόμενος χαρακτηριστικά σε έναν λαό που τον χαρακτήρισε καταστροφέα, με συμπλέγματα κατωτερότητας, διότι όπου κι αν πας στη χώρα αυτή οι ρίζες των ονομάτων και τοπωνυμίων είναι αρχαίες ελληνικές. Και υπενθύμισε ότι ο πόλεμος με τη Γερμανία τυπικά δεν έχει τερματισθεί καθώς οι Γερμανοί δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τη χώρα μας!

Ο ίδιος γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μόναχο (ή Μουνιχία κατά το αρχαίο ελληνικό τοπωνύμιο) της Γερμανίας από Έλληνες γονείς, μαθήτευσε γερμανικά μέχρι την Τρίτη Δημοτικού και στη συνέχεια στα ελληνικά. Όπως είπε βίωσε την καταπίεση σε κάθε απορία του περί την χώρας μας, ώστε μέσα στο Δημοτικό Σχολείο άκουγε από τον Έλληνα δάσκαλο «σκάσε μη μας ρεζιλεύεις στους Γερμανούς και απ’ έξω την ίδια καταπίεση» ασκούσε ο Γερμανός φύλακας.

Έσπευσε να ξεκαθαρίσει την άποψή του, που όπως είπε διαμορφώθηκε από την ελληνικότητα της ψυχής του πέραν των κομματικών αντιπαραθέσεων για το ζήτημα στην Ελλάδα του σήμερα και να επισημάνει ότι αυτό το φούντωμα των διεκδικήσεων που είδε το φως της δημοσιότητας και από σειρά εφημερίδων της Ευρώπης, «Ίσως δεν θα γινόταν, εάν δεν μας κουνούσαν οι Γερμανοί το δάκτυλο».

Βεβαίως στον διάλογο που επακολούθησε επισημάνθηκε -σε ερώτηση παρισταμένου «τι κάνουν οι Έλληνες πολιτικοί για την διεκδίκηση από τους Γερμανούς»- ότι από τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλ. Τσίπρας, πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν αυτός που πρόσφατα έθεσε το ζήτημα των επανορθώσεων στη συνάντησή του με τον υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαν Σόιμπλερ.

Μάλιστα ο ομιλητής επισήμανε ότι το Εθνικό Συμβούλιο επί 17 χρόνια παλεύει για την δικαίωση της χώρας μας, αλλά για να επιτευχθεί αυτή θα πρέπει να το θέσει ως ζήτημα στην Γερμανία, πλην όμως οι πολιτικές ηγεσίες όντας δέσμιες συνδιαλλαγών αποφεύγουν και απόδειξη τούτου είναι ότι το σχετικό πόρισμα του Υπουργείου για τις επανορθώσεις, όγκου 760 τόμων χαρακτηρίστηκε άκρως απόρρητο. 

Κατάμεστη η αίθουσα του ΕΕΣ Πατρών.
Και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ρήση γερμανο-έλληνα ιστορικού ελληνικού Πανεπιστημίου: «Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να διεκδικήσει το θέμα προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο, θα μας έπαιρνε και τα σώβρακα». Και τούτο διότι η χώρα μας δεν είναι μόνη, αφού ακόμη και μέσα στην Γερμανία υπάρχουν δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του αιτήματός της, όπως ο σύλλογος ακαδημαϊκών δασκάλων, διότι είναι αναμφισβήτητο ότι από τις 50 δόσεις που είχαν αποφασισθεί για την καταβολή του αναγκαστικού δανείου που τους έδωσε η χώρα μας το 1941, έχουν καταβληθεί μόνον οι δύο.

Αλλά αυτά όταν ελληνική κυβέρνηση αμνήστευσε με το νόμο 1200/58 τα πολεμικά εγκλήματα των Γερμανών που διαπράχθηκαν στον τόπο μας, φυσικό ήταν να αγνοηθούν, ακόμη και να απαλλαχθεί ο ειδεχθής εγκληματίας Μαξ Μέρτεν το 1959, παρόλο που καταδικάσθηκε σε 25 χρόνια από ελληνικό δικαστήριο, όταν συνελήφθη ερχόμενος στη Ελλάδα για να πάρει τους κρυμμένους θησαυρούς των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που είχε στείλει στα στρατόπεδα θανάτου.

Επίσης αναφέρθηκε ο ομιλητής στα 15 δισ. δολ. που μας επιδίκασε η Συνδιάσκεψη για επανορθώσεις καταλήξαμε στα 7 δισ. και αυτά δεν τα πήρε ποτέ η χώρα μας. Και τούτα πέραν από το πλαστό χαρτονόμισμα που έθεσαν σε κυκλοφορία αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο ήταν τυπωμένο μόνον από τη μία πλευρά, κάτι που ξεσήκωσε ακόμη και τις διαμαρτυρίες της κατοχικής κυβέρνησης. Ωστόσο με αυτό το πλαστό χρήμα σήκωσαν ολόκληρες περιουσίες ανύποπτων πολιτών.

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στις κλοπές των αρχαιολογικών θησαυρών που διέπραξε ο στρατός κατοχής και στην μεταφορά τους στην Γερμανία, όχι μόνον στην διάρκεια 1941-1944, αλλά και πριν την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό. Μίλησε για τις καταστροφές που προέκυψαν από τους βομβαρδισμούς σε αρχαιολογικούς χώρους και βυζαντινά μοναστήρια και τεκμηρίωσε με την προβολή εικόνων σλάιτς.

Επίσης αναφορά έκανε στην θηριωδίες και τα ολοκαυτώματα χωριών στην χώρα μας, όπως και στους βανδαλισμούς του Μυκηναϊκού λόφου, του τάφου του Ατρέα, στηνπύλη των Λεόντων, που δέχτηκε πολλούς πυροβολισμούς χάριν αστεϊσμού, την Τύρινθα που την ανατίναξαν καταστρέφοντας τον αρχαιολογικό χώρο, όπως της αρχ. Ολυμπίας που στάθμευαν βαρέα οχήματα, στις κλοπές αρχαίων από την Μ. Ανατολή, την Ανταρκτική, το Θιβέτ, όπως και τα μοναδικά οστά γιγάντων που έγιναν κλεπταποδόχοι των.

Ακόμη αναφέρθηκε στις καταστροφές της Αχαΐας ιδιαιτέρως και στο κάστρο του Αγ. Γεωργίου στο Ρίο Πατρών όπου γκρέμισαν πύλη του για να περάσουν φορτηγά.

Δεν παρέλειψε δε, σε ερώτηση του ακροατηρίου, να αναφερθεί και στις διασυνδέσεις ελληνικών πολιτικών προσώπων της Κατοχής με τους ναζί, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούσαν και που μετά την απελευθέρωση έπαιξαν βαρύνοντα ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου μας, όπως:

Ο Όθων Πικραμένος, πατέρας του διορισμένου πρώην Πρωθυπουργού, που τον συνέδεε εκδοτική εταιρεία με τον υπουργό Προπαγάνδας Γκέμπελς, τον Νίκο Χριστοφοράκο, πατέρα του επικεφαλής της «Ζήμενς» που τον προστατεύουν οι Γερμανοί, ο οποίος κατέδιδε πατριώτες, δικάστηκε από το δικαστήριο Δωσιλόγων και απαλλάχθηκε λόγω… αμφιβολιών.

Ο στρατηγός Θεόδ. Πάγκαλος, ιδρυτής των Ταγμάτων Ασφαλείας, τον οποίο αποφυλάκισε ο Γεωργ. Παπανδρέου, παππούς τους σημερινού ΓΑΠ.

Ο Γ. Σημίτης, πατέρα του τέως πρωθυπουργού, που έσπευσε να φωτογραφηθεί με τον Άρη για να εξιλεωθεί  και πολλοί άλλοι.

Αλλά και στον ρόλο των Άγγλων που θέλοντας να αποκόψουν την Κρήτη από την Ελλάδα (που ελευθερώθηκε μετά από 360 εξεγέρσεις του κρητικού λαού) κάτι που πέτυχαν μεταπολεμικώς με την Κύπρο, προσπάθησαν με δόλο να προσεγγίσουν τον καπετάνιο Μπαντουράκη του κρητικού αντάρτικου, προσφέροντας στήριξή του, για να ανακηρυχθεί αρχηγός κρητικού κράτους, με αποτέλεσμα αντί απάντησης ο αγωνιστής να  εκτελέσει επιτόπου την αντιπροσωπεία τους.   

Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν ο αντιπρόσωπος του ΠΣΑΕΕΑ Π. Κομματάς, ο Γραμματέας της Εταιρείας Συλλογής Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, Γιώργος Μόσχος, που αναφέρθηκε στις εκτελέσεις πατριωτών στην Πάτρα από τους ναζί, οι οποίες παρουσιάζονται εκτενώς στο υπό έκδοση εντός των ημερών, βιβλίο του με τίτλο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» από τις εκδόσεις Γιάννης Πικραμένος κ.α.

Μία ακόμη άποψη από την εκδήλωση για τις γερμανικές επνορθώσεις και τους βανδαλισμούς που υπέστη η χώρα μας από τα στρατεύματα των ναζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: