ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

«Είμαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό, στην γενιά της αντίστασης και στις μελλοντικές γενιές»



Ομιλία Τσίπρα σήμερα στη Βουλή για τις γερμανικές επανορθώσεις, που συζητήθηκαν με πρόταση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας  στη Βουλή για τις γερμανικές επανορθώσεις, που συζητήθηκαν με πρόταση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με προεξάρχοντα τον βετεράνο της αντίστασης Μανώλη Γλέζο, έκανε λόγο για μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα που -όπως υποστήριξε- δεν διεκδίκησαν, ούτε έθεσαν έως τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις. 

«Πρέπει να δούμε το γιατί και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό, στην γενιά της εθνικής αντίστασης και στις μελλοντικές γενιές» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το θέμα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Κορυφής αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη προκειμένου «να δημιουργηθεί κίνημα συμπαράστασης στην Ελλάδα».

Ο ίδιος μάλιστα, επισήμανε ότι «πριν από τρία χρόνια ψηφίζονταν στη Βουλή το πρώτο Μνημόνιο, με βασικό επιχείρημα ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να είναι μπαταχτσήδες και δεν μπορούμε να μην πληρώσουμε τα χρέη μας». 

Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν ετέθη ποτέ ότι και άλλοι πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους. Κανείς δε είπε να μην πληρώσουμε τα χρέη μας. Αλλά απέναντι στα χρέη που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό -χωρίς την δική του επιλογή για την διάσωση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που μας βυθίζει συνεχώς- έπρεπε να μπουν σε διαπραγμάτευση χρέη των εταίρων προς εμάς». 

Παράλληλα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «αν αποδεχθούμε την λογική να ξεχωρίσουμε τις επανορθώσεις από το δάνειο δεν θα έχουμε καμία τύχη ούτε σε επίπεδο διμερούς διαπραγμάτευσης, ούτε σε επίπεδο νομικό» και υπερασπίστηκε την πολιτική διαπραγμάτευση μέσα στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, με το επιχείρημα ότι «απαιτείται ένα ευρύ λαϊκό διεθνές κίνημα συμπαράστασης προς το ελληνικό αίτημα». 

Πρότεινε δε, την σύσταση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής, από την οποία μάλιστα ζήτησε «να εξαιρεθεί το φιλοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής που η παρουσία του αποτελεί ντροπή στο Κοινοβούλιο».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβολο της Αντίστασης στον αντιναζιστικό αγώνα Μανώλης Γλέζος, χαιρέτησε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επαναφέρει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ζήτησε να γίνει άμεση συζήτηση για το θέμα με την γερμανική πλευρά, επισημαίνοντας πως «και μόνο το γεγονός ότι ο Σόιμπλε λέει ότι το θέμα είναι λήξαν, σημαίνει ότι υπήρχε θέμα». 

«Αν η Κυβέρνηση το κάνει αυτό, να είναι σίγουρη ότι θα έχει όλο τον ελληνικό λαό μαζί της γιατί επιτέλους θα ταυτίζει τον εαυτό της με την ιστορία του έθνους και με το μέλλον της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλέζος και πρόσθεσε πως «το ζήτημα δεν είναι τι θέλει η Ελλάδα αλλά το τι έχει επιδικαστεί να πληρώσει η Γερμανία στην χώρα μας». 

Ο Ευ. Βενιζέλος υπέρ της προσφυγής

Το κλίμα ενότητας στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι υπέρ της πρότασής του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να λάβουν γνώση τα κόμματα για το περιεχόμενο του σχετικού πορίσματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - «δεν θα έπρεπε να χαρακτηριστεί απόρρητο ή εμπιστευτικό».

Ωστόσο, ως αιχμή κατά του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρήθηκε η αναφορά Βενιζέλου ότι «κάποιοι νομίζουν ότι ο πατριωτισμός και η εθνική αξιοπρέπεια αρχίζει με την δική τους έλευση στη Βουλή ή την εκλογική τους άνοδο αλλά δεν είναι έτσι, δεν κινείται έτσι η ιστορία και η πολιτική. Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το θέμα».

Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος μάλιστα πρόσθεσε ότι «είναι ανιστόρητο και εσφαλμένο και πλήττει τα συμφέροντά μας να λέγεται ότι η χώρα δεν έχει θέσει πολιτικά και διπλωματικά το ζήτημα των αποζημιώσεων και του δανείου στην ομοσπονδιακή Γερμανία», εξηγώντας πως «ακόμα κι αν κάποιες μεταπολεμικές κυβερνήσεις δεν ήταν τόσο επίμονες και συστηματικές, είναι λάθος να πει κανείς ότι δεν το θέσαμε και είναι πολύ αργά τώρα».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι το θέμα έχει τεθεί ευθέως, απερίφραστα και μέσω διπλωματικής οδού σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις, κάνοντας ειδική αναφορά για τις κινήσεις που έγιναν μετά την ενοποίηση των δυο γερμανικών κρατικών οντοτήτων με τρόπο «ευθύ απερίφραστο και διπλωματικά τεκμηριωμένο» με κορυφαία πολιτική και νομική ενέργεια την παρέμβαση της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης κατά την διένεξη Γερμανίας – Ιταλίας σχετικά με τις αποζημιώσεις ιδιωτών για τις καταστροφές που υπέστησαν κατά τον πόλεμο από τους ναζί.

«Αυτός ο ισχυρισμός της γερμανικής πλευράς δεν αληθεύει και είναι λάθος να τον υιοθετούμε άμεσα ή έμμεσα», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων «πρέπει να ξανατεθεί πολιτικά και διπλωματικά σε διμερή βάση μεταξύ εταίρων, φίλων και συμμάχων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: