ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Νέα χάραξη από τα σαΐνια μας! Για τον ΧΥΤΑ Παπανικολού Αιγιαλείας, μέσω Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας !

Οι ομιλητές της ημερίδας της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, της 20-4-2013.


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ
Μία ημερίδα αξιόλογη από κάθε άποψη, διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αγορά Αργύρη της Πάτρας. Θέμα της ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων και η αξιοποίησή τους. Διοργανωτής η ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή παραβρέθηκε και έχω ίδια άποψη, παρατήρησα ότι εκ μέρους των άλλων κομμάτων δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Προφανώς το μεν ΠΑΣΟΚ ως πρώην αποκλειστικός νομεύς της εξουσίας στον Δήμο Πατρέων, θεώρησε ότι καλώς έπραξε, τα σκουπίδια τα τακτοποίησε και άρα, τι φωνάζουν αυτοί οι ΣΥΡΙΖΑίοι;

Εντάξει. Όμως την ίδια άποψη έχουν και τα άλλα κόμματα; Δεν τους ενδιαφέρει το ζήτημα; Είναι τόσο κραταιά η πεποίθησή τους για γνώση τους στο ζήτημα των απορριμμάτων; Κι άντε να το πιστέψω, όμως οι δημοτικές παρατάξεις, πλην αυτής του Χρ. Πατούχα, γιατί απουσίαζαν; Λόγω Σαββάτου; Δεν θέλω να πιστέψω ότι αδιαφόρησαν για ένα ζήτημα που έχει βγάλει στα κάγκελα όλη την Πάτρα.

 Αν ήσαν εκεί θα άκουγαν την κραυγή απελπισίας, από την κάτοικο του Παπανικολού, εκεί που ο εργολάβος με την προστασία των ΜΑΤ, έκανε Κρανίου Τόπο την περιοχή που ήταν γεμάτη δένδρα προσοδοφόρα και δεκαπέντε πηγές  θάφτηκαν από την μπουλντόζα, ενώ δένδρα χρόνων ξεριζώθηκαν.

Μάλιστα η κάτοικος κλαίγοντας κατήγγειλε ότι το ρέμα του Άη-Γιάννη που έθαψε ο εργολάβος στον ΧΥΤΑ του Παπανικολού περνά μέσα από το κύτταρο κι ότι έτσι θα μολυνθούν τα υπόγεια ύδατα, όχι μόνον του ρέματος, αλλά και των πηγών της περιοχής.

Το ρέμα του Άη-Γιάννη, επιφανειακό ρέμα έπεφτε το νερό του γάργαρο από αρκετό ύψος για να καταλήξει στην θάλασσα, ενώ ο ποταμός Φοίνικας που συνορεύει με τον ΧΥΤΑ μαζεύει τα γύρω ρυάκια και ρέματα για να τα απολήξει στην τουριστική παραλία των Καμαρών.

«Βλέπουμε την καταστροφή που γίνεται και σπαράζει η καρδιά μας, δεν μπορούμε να πλησιάσουμε, τα ΜΑΤ φρουρούν την παρανομία» είπε η εκπρόσωπος των κατοίκων.

«Καταστρεφόμαστε», ήταν η κραυγή διαμαρτυρίας που έβγαλε. Εξωτερίκευσε την υπόνοια των κατοίκων, που ανεξήγητα  ο Δήμος Πατρέων δεν τους στηρίζει ενεργά. «Προσβλέπει να μεταφέρει τα σκουπίδια του στον ΧΥΤΑ Παπανικολού και γιαυτό αδιαφορεί» είπε.

Και απευθυνόμενη στο προεδρείο της ημερίδας παρακάλεσε: «Μη μας αφήσετε, σε σας στηριζόμαστε μόνον. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνον ενδιαφέρεται για μας. Αυτοί αδιαφορούν για το περιβάλλον και την υγεία μας». Κι ενημέρωσε από το βήμα της ημερίδας ότι θα προσφύγουν οι κάτοικοι στα ευρωπαϊκά όργανα και κάλεσε τις βουλευτίνες Χ. Καφαντάρη και Μ. Κανελλοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να φέρουν το θέμα στη Βουλή.

Θα αναρωτηθεί κανείς, μα εάν δεν γίνει ο ΧΥΤΑ στην Παπανικολού, που θα αδειάζουν τα σκουπίδια; Πριν πάμε παρακάτω να πω ότι αυτή τη θέση υποστήριξε και ο Β. Λοτσάρης πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Δήμου Πατρέων. Μάλιστα είπε τη γνώμη του ξεκάθαρα: «Για μένα η καλύτερη λύση για τα απορρίμματα είναι οι ΧΥΤΑ». Και όχι μόνον. Προχώρησε σε δίκη προθέσεων έναντι των κατοίκων. Τους καταλόγισε υστεροβουλία, διότι: «Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου σημειώνονται αντιδράσεις κατοίκων, αυτές έχουν ως στόχο τις αξίες γης». Δηλαδή τους νοιάζει να μην απομειωθεί η τιμή της γης τους εννόησε!

Αν δεχθούμε ότι έχει κάποια βάση η επισήμανσή του, δεν μπορεί να γίνει δεκτή για την συγκεκριμένη περίπτωση. Άλλο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, βλέπε Παυλόκαστρο, κι άλλο ένας ανοικτός Χώρος Απόθεσης και Διάθεσης Απορριμμάτων, βλέπε Παπανικολού!  Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες!

Και μετά θα πρέπει κανείς να υπενθυμίσει, πολύ σοβαρά, ότι από το 2015 θα πληρώνουμε πρόστιμα αφού η ΕΕ απαγορεύει την ύπαρξη ΧΥΤΑ. Δηλαδή θα πληρωθούν χρήματα για ένα έργο που θα είναι παράνομο μετά από 20 μήνες!

Αντί να εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα μέχρι να φτιάξουμε ένα έργο της προκοπής, καταφεύγει ο Δήμος Αιγίου στον κομπογιαννιτισμό! Και μετά τι θα γίνεται; Θα σας το γράψω κι εδώ θα είμαστε να το ξαναδιαβάσουμε μετά από 20 μήνες. Με τη λήξη της διορίας θα «σπέρνουμε» τα σκουπίδια στου Παπανικολού, η ΕΕ θα μας επιβάλλει μηνιαία πρόστιμα, τα κορόιδα οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν την αγυρτεία των κρατούντων, όπως γίνονταν με την χωματερή του Κουρουπητού στα Χανιά, που είχαμε καταδικαστεί σε πρόστιμα 20 χιλ. ευρώ για κάθε ημέρα λειτουργίας του. Κι όλα θα τα τρώμε στη μούρη!
Αλλα ποιοι είναι αυτοί από τους οποίους ζητώ να εκμεταλλευτούν την περίσταση μέχρι το τέλος του 2014; Διαβάστε μία ιστορία για καρναβαλικό δρώμενο!

Η κα Σαμπάνη, εκπρόσωπος των κατοίκων Καμαρών είπε ότι η μελέτη Φράγκου -είναι αυτή που στηρίχθηκε η πολιτεία για τον ΧΥΤΑ του Παπανικολού- έγινε στο γραφείο χωρίς επιτόπια  επίσκεψη, χωρίς να δει ο μελετητής τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Κι αυτό συνάγεται εκ του γεγονότος ότι, όπως γράφει, τα απορριμματοφόρα θα διέρχονται μέσω… Κατοχής Μεσολογγίου για να πάνε στον ΧΥΤΑ Παπανικολού! Ε, πώς να μην λένε οι κάτοικοι ότι έκανε αρπαχτή ο σοβαρός κύριος μελετητής! Είχε μία μελέτη για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και την προσάρμοσε στην Αχαΐα. Ποιος θα του έλεγε γιατί; Η ΝΔ να φιλέψει το παλικαράκι της ήθελε και του ανέθεσε τη μελέτη. Κι όλα μια χαρά είναι!

Ότι ο κολλητός της αγνοεί τις 15 πηγές που είναι στην Παπανικολού και μιλάει για τρεις, λίγη σημασία έχει. Ότι τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ είναι πάνω από γεωτρήσεις, ούτε κι αυτό έχει σημασία.

«Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα», είπε η κάτοικος των Καμαρών, κι ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας  δεν πήρε θέση ακόμη.

Αλλά το νερό του ρέματος Αη-Γιάννη, που κάλυψε ο εργολάβος δεν κρατιέται, θα τα παρασύρει όλα κάποια στιγμή. Και τότε θα είναι η δικαίωση των αγανακτισμένων: «Εύχομαι να τους θάψει εκεί που θα δουλεύουν εάν υπάρχει θεός» είπε η εκπρόσωπος των κατοίκων!


Αλλά στην ημερίδα ακούστηκαν κι άλλα σοβαρά, που για συντομία χώρου δεν μπορώ να παραθέσω.


Παρών έδωσαν οι δήμοι Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Χαλανδρίτσας.
 (Πηγή: free εβδομαδιαία εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ Πάτρας, σήμερα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: