ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Γ. Σταθάκης: Το σχέδιο Μάρσαλ «έπνιγε» τόσα χρόνια τις επανορθώσεις που χρωστά η Γερμανία

Να μιλήσουμε και για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που άρπαξαν οι ναζί από τα μουσεία μας, για τους οποίους ούτε καν γίνεται λόγος σήμερα, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Μανώλης Γλέζος στην Die Welt.


Οι γερμανοί μας οφείλουν και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που μας άρπαξαν, λέει ο αγωνιστής Μαν. Γλέζος
Με την ισχύ του σχεδίου Μάρσαλ από τις ΗΠΑ για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης, η Αμερική έθεσε ως προϋπόθεση για την καταβολή των ποσών που προέβλεπε,  οι τις δύο χώρες να μην θέσουν θέμα αποζημιώσεων και από την Ελλάδα έγινε ατύπως αποδοχή αυτής της υπόδειξης. Τα δε χρήματα των 162 δις που γίνεται λόγος σήμερα, αφορούν τις υποδομές τη χώρας που καταστράφηκαν και το αναγκαστικό δάνειο που έλαβε η Γερμανία από την κυβέρνηση Τσολάκογλου.

Τα παραπάνω, σε ελεύθερη απόδοση του blog, είπε ο καθηγητής Οικονομίας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιώργος Σταθάκης που βρέθηκε στην Πάτρα χθες και ομίλησε με θέμα το φορολογικό.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν περιλαμβάνονταν και αυτή για τις επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία. Κι εδώ ξεκαθάρισε τα οριζόμενα περί κατοχής μίας χώρας, που μπορεί μεν να σπαταλούνται πόροι πέραν των αμυντικώς αναγκαίων, πλην όμως στην περίπτωση της Ελλάδος υπήρξε και ένα αναγκαστικό δάνειο για τις πολεμικές ανάγκες της Γερμανίας, το οποίο όμως δεν έχει καταβληθεί.

Αυτό επί πολλές δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν το απαίτησαν από την Γερμανία, προφανώς γιατί έτσι έκριναν ότι είναι καλύτερα. Το διεκδικεί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Φυγομαχεί η κυβέρνηση

«Τις τελευταίες μέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ότι το πολυαναμενόμενο πόρισμα της Επιτροπής της Κυβέρνησης, που συστάθηκε για να αποφανθεί περί του ύψους των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κατέληξε αιφνιδίως… απόρρητο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μανώλης Γλέζος στην Die Welt.

Ο Μανώλης Γλέζος στη συνέντευξη αυτή τόνισε, πέρα από το πολύ σημαντικό ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το σπουδαίας ηθικής τάξης ζήτημα της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών που άρπαξαν οι Ναζί από τη χώρα, για τους οποίους ούτε καν γίνεται λόγος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «και την παρούσα κυβέρνηση» ότι ακολουθεί «τακτική φυγομαχίας» και τονίζει πως η «ουσία παραμένει» ότι «το οφειλόμενο στην Ελλάδα ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ του ποσού που είχε επιδικάσει το 1946 η Διασυμμαχική Επιτροπή υπέρ της Ελλάδας. Και το ποσό αυτό είναι γνωστό: Πρόκειται για 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, το οποίο προκύπτει ως άθροισμα των επιδικασθέντων 108 δισ. για την ανασυγκρότηση των υποδομών της χώρας και των 54 δισ. που έλαβε η ναζιστική Γερμανία υπό μορφή αναγκαστικών δανείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: