ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

«Το μισό του ουρανού είναι συννεφιασμένο»

Μ. Δημητροπούλου-Λιονάκη
Άρθρο της
ΜΑΡΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΛΙΟΝΑΚΗ(*)

Αφορμή… η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Αναφέρομαι στις γυναικείες υποψηφιότητες και στο δύσκολο έργο… να βρεθούν γυναίκες υποψήφιες, έστω να καλύψουν την ποσόστωση του 1/3. Πόσο μακριά από το 1/2 που διεκδικούσε το γυναικείο κίνημα.
Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ούτε στο χώρο μας έχουμε κατακτήσει την ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών. Οι γυναίκες προβεβλημένα στελέχη είναι ελάχιστες και απλώς κάθε φορά προσπαθούμε να καλύπτουμε την ποσόστωση. Η ποσοτική από την ποιοτική όμως συμμετοχή απέχει πολύ.
Στις συναντήσεις που έγιναν για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων ακούστηκαν διάφορα, «να καλύψουμε το κενό των γυναικών - μην βγάζετε, δηλαδή μην αξιολογείτε γυναίκα γιατί δεν συμπληρώνεται ο μαγικός αριθμός » και άλλα τέτοια κολακευτικά, οι γυναίκες  αντιμετωπίστηκαν κατά κάποιο τρόπο σαν το έρμα στην βάρκα, μόνο που χωρίς το έρμα η βάρκα θα ξωκύλει!
Οι αιτίες για την μη ενεργή συμμετοχή των γυναικών, πολλές και χιλιοειπωμένες, γίνονται όμως ακόμα περισσότερες με την κρίση. Ήταν οι πρώτες που χτυπήθηκαν.
 Ανεργία, υποαπασχόληση, επισφαλής ή ευκαιριακή εργασία, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών πρόνοιας - που εκτός ότι αφαιρούν την οικονομική αυτονομία και ανεξαρτησία των γυναικών, τις ξαναγυρίζουν στο «σπίτι» και στην αθέατη και απλήρωτη οικιακή εργασία για την φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων.
 Ως αριστεροί και αριστερές οφείλουμε να επανεξετάσουμε με βάση τα νέα δεδομένα, αλλά και τις παλιές παγιωμένες «πατριαρχικές» μας αντιλήψεις, την στάση μας.
Να επαναδιατυπώσουμε αιτήματα που τα θεωρούσαμε κατακτημένα, αλλά  αποδείχτηκαν τώρα στα δύσκολα ότι δεν ήταν:
·                     Ίση και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στους θεσμούς και στα όργανα λήψης απόφασης.
·                     Ανατροπή των στερεότυπων για τους ρόλους των δύο φύλων.
                                                                 
                                 (*) Υποψήφια (χωρίς αξιολόγηση) του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αχαΐας

Δεν υπάρχουν σχόλια: