Φωτογραφία Αρχείου. |
8 κόμματα μπαίνουν στη Βουλή και ο δικομματισμός στα ιστορικά χαμηλά του, με μόλις στο 33%, δεν πιάνει το όριο των 150 εδρών
Νέα αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., δείχνει η δημοσκόπηση της Public Issue (που παρουσίασε χθες ο ΣΚΑΪ), ενώ για άλλη μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε τρίτη πολιτική δύναμη. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά ρευστό, με 8 κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή και τον δικομματισμό στα ιστορικά χαμηλά του, μόλις στο 33%, να μην πιάνει το όριο των 150 εδρών. Αξίζει να σημειωθεί πως, σε ό,τι αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, το ποσοστό των πολιτών που προτιμά κυβερνήσεις αριστερών κομμάτων σημειώνει αύξηση 5%.
Η αποδυνάμωση του δικομματισμού επιβεβαιώνεται και από την έρευνα της Pulse, που δημοσιεύει σήμερα "Το Ποντίκι". Ειδικότερα καταγράφει άρνηση και θυμό των πολιτών προς τα δύο κυβερνητικά κόμματα. Το 70% των πολιτών αποκλείουν την πιθανότητα να ψηφίσουν Ν.Δ. και το 76% να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ενώ στην ερώτηση για την πιθανότητα ψήφου η Ν.Δ. έχει ανώτατο όριο το 22% και το ΠΑΣΟΚ μόλις 17%. «Η προσπάθειά τους να αυξήσουν σημαντικά τις δημοσκοπικές και εκλογικές τους επιδόσεις δεν θα είναι εύκολη», συμπεραίνει. Αντίθετα, τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται να διαθέτουν μεγαλύτερα «περιθώρια» προσέλκυσης ψήφων.
Σύμφωνα με την Public Issue, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 19%, το ΠΑΣΟΚ 14,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13%, η ΔΗΜ.ΑΡ. 12%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 11%, το ΚΚΕ 11%, η Χρυσή Αυγή 5%, ο ΛΑΟΣ 3%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2% και η Δράση του Στέφανου Μάνου 2%.
Η Public Issue διεξάγει πλέον έρευνες ανά 15 μέρες. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (που έγινε τέλη Μαρτίου) και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. σημειώνουν πτώση. Η Ν.Δ. χάνει 3,5% (έχει 22,5%, ενώ στις αρχές Μαρτίου είχε 25%...) και το ΠΑΣΟΚ 1% (είχε 15,5%). Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ανοδική πορεία του αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 1% μέσα σε ένα μήνα (αρχές Μαρτίου είχε 12%, πήγε στο 12,5% και τώρα στο 13%). Η ΔΗΜ.ΑΡ. σταθεροποιείται στο 12% (που είχε στην προηγούμενη έρευνα, ενώ αρχές Μαρτίου είχε 15,5%). Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμφανίζουν άνοδο 2,5%. Σταθερά πλέον γύρω από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης ο ΛΑΟΣ, καθώς αρχές Μαρτίου είχε 4%, τέλη Μαρτίου 2% και τώρα 3%. Αντίθετα η Χρυσή Αυγή έχει σταθεροποιηθεί στο 5%. Εκτός Βουλής παραμένουν σε όλες τις έρευνες της Public Issue η ΔΗΣΥ και η Δράση του Στέφανου Μάνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου