Ακόμα και δημόσια ο Ευ. Βενιζέλος δηλώνει πλέον ότι δεν αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Υπό καθεστώς πανικού –σύμφωνα με δημοσίευμα της «ΑΥΓΗΣ της Κυριακής», από τον Ν. Λιονάκη– βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, με την ηγεσία του "βραχυκυκλωμένη", να προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις τακτικής, καθώς δεν εισπράττουν κανένα σημάδι που να μπορεί να διασφαλίσει ότι όταν ανοίξει η κάλπη την επόμενη Κυριακή, θα βγάλει το "επιθυμητό" αποτέλεσμα. Δηλαδή τα "δεδομένα" που περιμένουν για να στοιχειοθετήσουν την πίεση που θα ασκήσουν για συνεργασία με τη Ν.Δ.
Ακόμα πιο αβέβαιη είναι η αυξημένη πλειοψηφία που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εναγώνια αποζητάει από τους πολίτες, προκειμένου να νομιμοποιήσει κοινωνικά μια πολιτική που αποφασίστηκε υπό τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου, δηλαδή από ένα σχήμα που δεν προέκυψε από εκλογές. Ακόμα και δημόσια ο Ευ. Βενιζέλος δηλώνει πλέον ότι δεν αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά χρειάζεται μια κοινωνική πλειοψηφία πέραν του τυπικού 50%.
Αναγνωρίζοντας ότι βασικός του αντίπαλος δεν είναι η Ν.Δ., με την οποία επιθυμεί να συνεργαστεί, αλλά μια άνοδος της Αριστεράς που δεν υπολόγιζαν, η ανησυχία για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης εκτείνεται σε τέτοιο βαθμό στο ΠΑΣΟΚ ώστε ο πρόεδρός του, όλες τις προηγούμενες ημέρες, αλλάζει το ένα επιχείρημα μετά το άλλο, βλέποντας να μην επιτυγχάνεται ο σκοπός της συσπείρωσης. Απόδειξη αυτού είναι ότι ανοικτά πλέον καλεί τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του να μην απέχουν αλλά να συσπειρωθούν στην "τεράστια εθνική προσπάθεια".
Από τις ανοικτές προσκλήσεις προς τον Αντ. Σαμαρά για συνεργασία μέχρι την αποστασιοποίηση από τη Ν.Δ. και το... επιθετικό "φλερτ" προς τα κόμματα της αριστεράς και των υποστηρικτών τους, που στη συνέχεια θα εξελισσόταν σε ευθεία διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις αριστερές συνεργασίες, τελικά η μόνη θέση στην οποία ο Ευ. Βενιζέλος εμμένει με σθένος είναι εκείνη για τη μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. και τον Αντ. Σαμαρά.
Ευθεία αμφισβήτηση από κορυφαίους
Το μέγεθος των προβλημάτων και της εσωστρέφειας που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί παρά να μεταφράζεται σε μια δημοσκοπική καθήλωση άνευ προηγουμένου στην ιστορία του κόμματος, δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί πιο γλαφυρά από το γεγονός καθεαυτό της αμφισβήτησης των βασικών προεκλογικών τακτικών του Ευ. Βενιζέλου από κορυφαία στελέχη: Αφενός για την προμετωπίδα της στρατηγικής του για "αυτοκριτική" αφετέρου για τις μετεκλογικές συνεργασίες και το πρόσωπο που θα ηγηθεί μιας συγκυβέρνησης.
Οι ηχηρές δηλώσεις της Άν. Διαμαντοπούλου, του Χρ. Παπουτσή και δευτερευόντως του Ανδ. Λοβέρδου, αλλά φυσικά και η... παρέμβαση της οικογένειας Παπανδρέου διά του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού, Νίκου, επικυρώνουν, διά της αντίθεσης, τη βασική παραδοχή ότι "όταν ένα κόμμα πηγαίνει καλά, δεν υπάρχει γκρίνια". Οι ευθείες βολές προς τον Ευ. Βενιζέλο από την πρώην υπουργό Παιδείας, που ξαφνικά διατράνωσε τη διαφωνία της με την προσέγγιση ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κατεβεί στις εκλογές μόνο ζητώντας 'συγγνώμη' και ότι διαφορετικά "καλύτερα να αποχωρήσει", αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα. Η προσπάθεια να ανασκευάσει, απαντώντας, την επομένη, στον Αντ. Σαμαρά που χρησιμοποίησε τη δήλωσή της για να "επιτεθεί" στο ΠΑΣΟΚ, δεν αναιρεί τη θέση και το θέμα που έθιξε.
Επιπλέον, η ίδια, αλλά και ο Ανδ. Λοβέρδος, δεν διαφωνούν στην προοπτική νέας πρωθυπουργίας του Λ. Παπαδήμου σε μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., προκειμένου να ξεπεραστούν ενδεχόμενα "αδιέξοδα" αναφορικά με το "τιμόνι" του σχήματος, ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Αντ. Σαμαρά. Όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τέτοια επιλογή, έχοντας δηλώσει ότι δεν αποτελεί λύση ένας τεχνοκράτης πρωθυπουργός ούτε και θα είχε την πολιτική νομιμοποίηση. Ξεχνάει βέβαια ότι έως και έναν μήνα πριν συμμετείχε σε ένα τέτοιο σχήμα και μάλιστα ήταν επικεφαλής στη διαμόρφωση και την ολοκλήρωση του νέου Μνημονίου.
Ακονίζουν μαχαίρια οι "παπανδρεϊκοί";
Και εάν τα πρώτα πυρά ήρθαν από δύο κορυφαία στελέχη που συγκαταλέγονται σε εκείνους που υποστήριξαν τον διάδοχο του Γ. Παπανδρέου, εξίσου ηχηρό μήνυμα απέστειλε και ο αντίπαλός του για το χρίσμα και "στρατιώτης" του προκατόχου του. Έτσι, κατά την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα, ο Χρ. Παπουτσής είπε ότι πρέπει να σταματήσουν, προεκλογικά τουλάχιστον, οι συζητήσεις για συγκυβέρνηση και "κάρφωσε" όσους μέσα στο κόμμα σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά, με τον κίνδυνο να μετατρέψουν έτσι το ΠΑΣΟΚ σε "δεκανίκι της Δεξιάς".
Εντύπωση όμως προκάλεσαν όσα υποστήριξε σε άρθρο του ο αδελφός του Γ. Παπανδρέου, Νίκος, ότι η χώρα "έως τώρα" διαπραγματεύεται με "δικηγόρους" απέναντι στους "οικονομολόγους" των εταίρων της. Τα καρφιά προς τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος -κατά δήλωση Γ. Παπακωνσταντίνου- συμμετείχε στις διαδικασίες του πρώτου Μνημονίου λόγω των νομικών του γνώσεων και στη συνέχεια ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι περισσότερο από σαφή. Την ίδια ημέρα, ο Γ. Παπανδρέου, που τις τελευταίες ημέρες βλέπει συχνά τον Ευ. Βενιζέλο να παίρνει αποστάσεις από τις επιλογές του, να του καταλογίζει λανθασμένους χειρισμούς και να αναφέρει ότι δεν γνώριζε τις διαπραγματεύσεις του πρώτου Μνημονίου, σε συνέντευξή του έστελνε μήνυμα στήριξης προς τον Ευ. Βενιζέλο. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τον βάλει στο... κάδρο της συνευθύνης, τονίζοντας ότι η προσπάθεια και οι αποφάσεις για τη "σωτηρία τη χώρας" ήταν συλλογικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου