ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Μετά από 45 χρόνια, τιμήθηκαν οι δεσμώτες της χούντας του 1967

Βίντεο από την αποκάλυψη στα σχολεία Αγ. Αλεξίου.

Βίντεο από το χαιρετισμό του  Π. Κομματά στα σχολεία Δροσιάς



Εντοιχίστηκαν στα σχολεία Αγ. Αλεξίου και Δροσιάς Πάτρας

Χωρίς φανφάρες, αθόρυβα και απλά όπως ταιριάζει στην περίπτωση, τιμήθηκε, έστω και ετεροχρονισμένα,  η επέτειος των 45 χρόνων  από  την προσφορά των Πατρινών αντιδικτατορικών αγωνιστών που είπαν το μεγάλο «όχι» τότε που τουλάχιστον πεντακόσια άτομα συνελήφθησαν από τα όργανα των επίορκων αξιωματικών και τέθηκαν υπό περιορισμό, για να μεταφερθούν εν συνεχεία στις 8 Μαΐου 1967, δεσμώτες στο ξερονήσι Γυάρος.
Ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με το σύλλογο «Πέτρινα Χρόνια»  και με την παρουσία των μικρών μαθητών και μελών του, απεκάλυψαν σήμερα το πρωί αναθηματικές μαρμάρινες, εντοιχισμένες πλάκες στα δημοτικά σχολεία, όπου η χούντα των ξενοκίνητων συνταγματαρχών χρησιμοποίησε για τόπους κράτησης των συλληφθέντων.
Πρόκειται για τα σχολικά συγκροτήματα 26ο και 31ο στην περιοχή της Αγ. Σοφίας, τα γνωστότερα με το επίθετο σχολεία Αγ. Αλέξη και το 15ο και 17ο σχολεία της περιοχής Δροσιάς.
«Στο σχολείο αυτό συνελήφθησαν την 21 Απριλίου 1967, τα μέλη και τα στελέχη της ΕΔΑ Αχαΐας και της νεολαίας Λαμπράκη και κρατήθηκαν έως τις 8 Μαΐου 1967 οπότε και οδηγήθηκαν στη Γυάρο εξόριστοι από τη χούντα» έγραφαν οι πλάκες που αποκαλύφθηκαν στα σχολεία Αγ. Αλέξη από τον αντιδήμαρχο Ανδρ. Φίλια και τον βετεράνο αγωνιστή της αντίστασης Ηλία Αντωνόπουλο. Την πλάκα των σχολείων Δροσιάς απεκάλυψαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ανδρ. Φίλιας μαζί με τον αγωνιστή Πέτρο Κομματά.
Στην ομιλία του ο Ανδρ. Φίλιας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «οι αγωνιστές που είναι σήμερα εδώ μαζί με τους μαθητές μας, είναι η ζώσα ιστορία του τόπου μας. Αποτελούν ζωντανό παράδειγμα για τη νέα γενιά, για εσάς που θα κτίσετε το μέλλον και θα πρέπει πάνω απ’ όλα να γνωρίζετε την ιστορία της χώρας και τις μαύρες σελίδες της».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο αντιδήμαρχος τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά για μένα να βρίσκομαι σε ένα χώρο ιστορικό, όπου στις 21 Απριλίου 1967, συνελήφθησαν αντιστασιακοί από τα αστυνομικά όργανα της χούντας, κρατήθηκαν και οδηγήθηκαν εξορία. Και είναι μεγάλη η χαρά μου, επειδή η σημερινή εκδήλωση συμπίπτει με την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος των αντιστασιακών αγωνιστών μας, την τοποθέτηση μαρμάρινων πλακών στο 26ο και 31ο Δημ. Σχολείο Αγ. Σοφίας και στο 15ο και 17ο Δημ. Σχολείο Δροσιάς, στη μνήμη όσων συνελήφθησαν και εξορίστηκαν στη Γυάρο».
Στο τέλος ο Ανδρ. Φίλιας ευχαρίστησε τους αγωνιστές κατά της χούντας των συνταγματαρχών «γιατί αφήνουν παρακαταθήκη στη νέα γενιά το παράδειγμά τους. Γιατί αποτελούν φωτεινούς σηματοδότες τόλμης, δύναμης, πίστης και πάλης», όπως ανέφερε με έμφαση.
Ο αγωνιστής Π. Κομματάς κατά τον χαιρετισμό του εκ μέρους των «Πέτρινων Χρόνων» αναφέρθηκε στις ζοφερές ημέρες της κράτησης των Πατρινών στα σχολεία, μέχρι την μεταφορά τους στο ξερονήσι, ενθυμούμενος και προσωπικές στιγμές. 
Την Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΝ εκπροσώπησε το μέλος της Γιώργος Μόσχος, ενώ παρών στις εκδηλώσεις ήταν και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκόβας.

Λίγο πριν την εκκίνηση της εκδήλωσης στα σχολεία Δροσιάς.
Γ. Μόσχος, Ηλ. Αντωνόπουλος, Π. Κομματάς, Γ. Γκόβας, Α. Φίλιας.
Λίγο μετά την αποκάλυψη στα σχολεία Δροσιάς
Η αναθηματική πλάκα στα σχολεία Δροσιάς.
Στα σχολεία Αγ. Αλέξη.
Η αγωνίστρια Κατίνα Αντωνοπούλου στα σχολεία Αγ. Αλέξη
Π. Κομματάς, Γιάννης Γκόβας, Α. Φίλιας, Δημ. Γιαλυψος.
Ο αγωνιστής Π. Κομματάς κατά τον χαιρετισμό του.
Οι αγωνιστές με τον αντιδήμαρχο Α. Φίλια σε στιγμιότυπο στη Δροσιά
Α. Φίλιας, Ηλ. Αντωνόπουλος, Κατίνα Αντωνοπούλου-Κομματά.
Ο αντιδήμαρχος Α. Φίλιας στην ομιλία του στα σχολεία Αγ. Αλεξίου
 Α. Φίλιας και  Ηλ. Αντωνόπουλος αποκαλύπτουν στα σχολεία Αγ. Αλεξίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: