Σκοτούρα είναι το αποτέλεσμα που θα καταγράψει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και δεν μπορεί παρά να αποτελεί σε μεγάλο βαθμό και προσωπικό στοίχημα για τον νέο πρόεδρο του κόμματος. |
Σε σύσκεψη της ηγετικής ομάδας, αναγνωρίστηκε ομόφωνα ο "κίνδυνος" ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να μην συγκεντρώσουν μαζί 51%. Μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να υποστήριξε ότι «δεν θα υπάρξει πολιτική νομιμοποίηση αν τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώσουν μαζί το 51%»
Η συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. είναι για το ΠΑΣΟΚ (και αντίστροφα) η μοναδική λύση προκειμένου πρώτα και κύρια να διατηρήσουν τα δύο κόμματα την "ψαλιδισμένη" υπόστασή τους ως πυλώνων του δικομματικού συστήματος, που πρέπει πάση θυσία να συνεχίσει την πολιτική που συνδιαμόρφωσαν και συνυπέγραψαν υπό την ομπρέλα της κυβέρνησης συνεργασίας του Λ. Παπαδήμου.
Τα παραπάνω γράφει στην "ΑΥΓΗ της Κυριακής" σήμερα, ο αρθρογράφος της Νίκος Λιονάκης. Και συνεχίζει με τα παρακάτω;
Είτε η... πράσινη "μπίλια" "κάτσει" στα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είτε ξεπεράσει το "κομβικό" -ακόμα και για συμβολικούς λόγους- ποσοστό του 20% λόγω της συσπείρωσης που πάντοτε προκύπτει λίγο πριν από τις κάλπες, στο ΠΑΣΟΚ φοβούνται την "επόμενη ημέρα". Ότι η παράταξη θα έχει απολέσει στη συνείδηση των πολιτών, αλλά εν μέρει και των εγχώριων και διεθνών συνομιλητών του, το ειδικό βάρος ενός κόμματος εξουσίας και το πλεονέκτημα της "σταθερότητας" που εκπέμπει ως τέτοιο.
Τα ευρήματα των δύο τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ενδεικτικά τόσο για την εικόνα ενός καταρρέοντος δικομματισμού όσο και εκείνης που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, αλλά και δύο εβδομάδες μετά την ανάδειξη του Ευ. Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος. Τόσο στη μέτρηση της Metron Analysis όσο και σε αυτήν της Alco, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εμφανίζουν πτώση και σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν καν την αυτοδυναμία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Metron Analysis η Ν.Δ. βρίσκεται στο 20,8% και το ΠΑΣΟΚ στο 15%, με τον δικομματισμό να συγκεντρώνει μόλις 35,8%. Στη δε έρευνα της ALCO τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 41,5%. Μάλιστα, βάσει της συγκεκριμένης έρευνας και σε πλήρη αντιδιαστολή με μια μικρή ανάκαμψη που φάνηκε να σημειώνεται μετά τις 18 Μαρτίου, όταν... ξεκίνησε ξανά το ΠΑΣΟΚ με τον νέο του πρόεδρο, οι ψηφοφόροι του κόμματος σε ποσοστό 74% εκτιμούν ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα φέρει κάτι καινούριο στο ΠΑΣΟΚ.
Κορυφαίο κομματικό στέλεχος της ηγετικής προεκλογικής ομάδας που έχει συστήσει ο Ευ. Βενιζέλος, εκτιμούσε την Παρασκευή ότι η συσπείρωση θα αυξηθεί από τις 23 Απριλίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την "ώρα της αλήθειας", θεωρώντας βέβαια ότι οι εκλογές θα γίνουν την πρώτη Κυριακή του Μαΐου.
Υπό τα δεδομένα αυτά, σε σύσκεψη της ηγετικής ομάδας, στην οποία συμμετέχουν οι Ανδ. Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Ρέππας, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Ά. Διαμαντοπούλου, Χρ. Παπουτσής και Μ. Ανδρουλάκης, Π. Ευθυμίου και Χρ. Πρωτόπαπας και η εκπρόσωπος Φ. Γεννηματά, αναγνωρίστηκε ομόφωνα ο "κίνδυνος" ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να μην συγκεντρώσουν μαζί 51%. Μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να υποστήριξε ότι "δεν θα υπάρξει πολιτική νομιμοποίηση αν τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώσουν μαζί το 51%".
Πέρα από την πραγματικότητα που συμπυκνώνει αυτή η "διαρροή", με όλες τις προεκτάσεις της για το τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τα δύο κόμματα, δικαιολογεί και τον στόχο που ουσιαστικά θέτει ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας επανειλημμένα για "εθνική συνεργασία".
Δεν προκαλεί απορία που στο ΠΑΣΟΚ προκρίνουν ως μοναδική λύση μια κυβέρνηση συνεργασίας, καταρχήν με τη Ν.Δ. και σε δεύτερο επίπεδο με όσα "προοδευτικά" κόμματα "αναλάβουν τις ευθύνες τους". Σε αυτό το συμπέρασμα συντείνουν και σε αυτό αποσκοπούν οι ολοένα και πληθαίνουσες δημόσιες αναφορές ορισμένων εκ των παραπάνω κορυφαίων στελεχών (Δ. Ρέππας, Κ. Σκανδαλίδης, Α. Διαμαντοπούλου) για συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., χωρίς να αποκλείουν, "έστω και για το πρώτο διάστημα", την αποδοχή του Αντ. Σαμαρά ως πρωθυπουργού.
Επιπλέον ο παραπάνω "κίνδυνος" για μη συγκέντρωση 51% αθροιστικά με τη Ν.Δ., δίνει ίσως την απάντηση για τις πρόσφατες αναφορές που έχει εισαγάγει στον λόγο του ο Ευ. Βενιζέλος περί καθήκοντος τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. για "αναχαίτιση της Ακροδεξιάς". Παράλληλα με μια επικοινωνιακά αισθητή οπισθοχώρηση στο θέμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Πέρα από το αυτονόητο του χαρακτήρα τους, οι συγκεκριμένες πλην αργοπορημένες αναφορές μοιάζουν με προσπάθεια να διορθώσει το ΠΑΣΟΚ -εν είδει χείρας βοηθείας προς τη Ν.Δ.-, το αποτέλεσμα της επικέντρωσης της ατζέντας, που τα δύο κόμματα διαμόρφωσαν για προεκλογικούς και επικοινωνιακούς λόγους, στον φόβο της "λαθρομετανάστευσης".
Η ανάδειξη αυτής της ατζέντας ήδη κοστίζει ακριβά (περισσότερο από ό,τι στο ΠΑΣΟΚ) στο κόμμα του Αντ. Σαμαρά, καθώς οδηγεί ψηφοφόρους του σε πιο δεξιές ή ακροδεξιές πολιτικές επιλογές. Έτσι αποδυναμώνεται περαιτέρω ο έτερος πυλώνας στο δίπολο της "σταθερότητας".
Παράλληλα το αποτέλεσμα που θα καταγράψει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές δεν μπορεί παρά να αποτελεί σε μεγάλο βαθμό και προσωπικό στοίχημα για τον νέο πρόεδρο του κόμματος, διότι, ανάλογα και με το πόσο ραγδαίες μπορεί να είναι οι εξελίξεις που θα πυροδοτήσουν τα τελικά αποτελέσματα, ενδεχομένως να δώσουν "πάτημα" σε κορυφαία στελέχη που συμπορεύονται μαζί του στον δρόμο προς τις εκλογές να τον αμφισβητήσουν ευθέως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου