ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 1/6/2017



Για το χρέος (σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στον ΣΕΒ)

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τους εταίρους και τους δανειστές της. Και για πρώτη φορά προσέρχεται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, διεκδικώντας από την άλλη πλευρά, να ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις. Και αναζητώντας μια συνολική συμφωνία, μια καθαρή λύση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όχι για λόγους επικοινωνίας ή μικροπολιτικής διαχείρισης, αλλά για να κλείσει οριστικά αυτό τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να διαβεί το κατώφλι των αγορών με αξιώσεις.
Με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και με βιώσιμο, καθαρό διάδρομο, σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά, είναι εκείνη η λύση που δεν θα δημιουργεί ή θα επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές. Καθαρή λύση είναι εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα, που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον.  Και αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, έχουν την δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση θα έλεγα, να αναζητήσουν και να δώσουν αυτή τη καθαρή λύση.

- Η λύση που μας προτάθηκε στο Eurogroup της 22ας Μάιου, δεν έγινε αποδεκτή για έναν και βασικό λόγο. Γιατί δεν εξασφάλιζε τα παραπάνω κριτήρια. Γεγονός που αναγνώρισαν και πάρα πολλοί από τους εταίρους μας. Διότι μια σειρά από χώρες,  όπως και η πλειοψηφία του διεθνούς Τύπου, αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της απέναντι στους δανειστές της. Και τώρα είναι καθήκον ηθικό, αλλά και νομικό, των δανειστών να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.

Για τις επενδύσεις (από τον Αλ. Τσίπρα)

Ξεκινώντας από το ΕΣΠΑ, καταφέραμε να ανεβάσουμε το ποσοστό απορρόφησης στο 11,4% από τον αρχικό στόχο του 7%. Τα προηγούμενα χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό, στην αντίστοιχη χρονική στιγμή στο προηγούμενο πακέτο ήταν στο 1,5%

Σημαντική αύξηση, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που πλέον, για πρώτη φορά μέσα στην κρίση, φτάνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τη συμφωνία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή,  το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα αυξάνεται κατά 300 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από το 2019 μέχρι το 2021. Δηλαδή ένα δις ευρώ στην τριετία και προσπαθούμε να βρούμε το δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει την επέκταση αυτής της αύξησης και τα επόμενα χρόνια.

Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί σε 26% από 29%.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υπάρχει η πρόβλεψη για ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο 5 δις ευρώ ως το 2021, που είμαστε σίγουροι ότι θα επιτευχθεί, το οποίο θέλουμε να χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, όπως η περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών, η παροχή κινήτρων και η βελτίωση των παρεχόμενων – με στοχευμένο τρόπο –κοινωνικών υπηρεσιών.

Εισάγουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Για παράδειγμα, η επενδυτική πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης Equifund, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Συνεπενδύσεων, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και το Ταμείο Μικροπιστώσεων. Όλα αυτά μαζί θα διαθέσουν συνολικά, μέσα στο 2017, ρευστότητα πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Για την απλή αναλογική στην ΤΑ (από την εισήγηση του Αλ. Τσίπρα)

Χρειάζονται προγραμματικές συγκλήσεις, όχι κάτω από το τραπέζι, αλλά πάνω από το τραπέζι για να κυβερνιέται η χώρα, πόσο δε μάλλον αυτό θα είναι απαραίτητο για να κυβερνιέται ένας δήμος, μια περιφέρεια. Ανοίγουμε τη συζήτηση για μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που θα εισάγει την αρχή της συνεννόησης και της συνεργασίας, μέσω της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Για το θέμα των συμβασιούχων (από την εισήγηση του Αλ. Τσίπρα)

Αυτό που προέχει είναι η διερεύνηση του πραγματικού περιεχομένου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων, ανεξάρτητα του ποιος τους διόρισε εκεί. Σχεδιάζουμε να γίνει από έναν ανεξάρτητο φορέα, που θα είναι είτε το ίδιο το ΑΣΕΠ, είτε κάποιο ειδικό ανεξάρτητο όργανο, που θα συγκροτηθεί από το ΑΣΕΠ. Η διερεύνηση  θα γίνει στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων που αφορούν τον χρόνο εργασίας και το περιεχόμενο της απασχόλησης.

Από τη συνέντευξη τύπου: Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές.  Θεωρώ ότι η σπουδή των διαρροών, πριν δούμε την απόφαση, σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, υποκρύπτει προφανή πολιτική σκοπιμότητα. Είναι ένα άλλο θέμα τα δεδουλευμένα των ανθρώπων. Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι δεδουλευμένα δεν πρέπει να αποδίδονται στους εργαζόμενους. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί σε καμία περίπτωση.

Για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών (από την εισήγηση του Αλ. Τσίπρα)

Θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων: Στόχος  είναι η διάχυση της οπτικής του φύλου σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής, αλλά και η λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών, ώστε να γίνει ένα μεγάλο βήμα από τη νομική ισότητα των φύλων που είναι κατοχυρωμένη, στην πραγματική ισότητα.

Ιθαγένεια: να απλοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (από την εισήγηση του Π. Σκουρλέτη)

Πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα έχουμε πάρει:  για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους και τους ορεινούς δήμους, έκτακτη επιχορήγηση των 20 εκατομμυρίων ευρώ,  στοχευμένες προσλήψεις που εγκρίναμε για ειδικό επιστημονικό προσωπικό σε αυτούς τους δήμους. Εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα βοηθήσει στην ωρίμανση μελετών, στην απορρόφηση κονδυλίων. Μια από τις αλλαγές και το πνεύμα των αλλαγών που θέλουμε να προωθήσουμε, είναι η κατηγοριοποίηση των σημερινών δήμων.

Η κυβέρνησή μας έχει αυτή τη στιγμή δρομολογήσει προγράμματα από τα ΕΣΠΑ της τάξης των 2,27 δισεκατομμυρίων τα οποία αφορούν τους δήμους. Υλοποιείται το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα ποσού 326 εκατομμυρίων, ενώ επιπλέον υπάρχει το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ», το οποίο αφορά στην εξόφληση υποχρεώσεων δήμων που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες. Μέσα από τις αλλαγές που προτείνουμε στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» είναι η συγκρότηση μιας Ειδικής Γραμματείας για την Ιθαγένεια. 

Για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη (από την εισήγηση του Αλ. Τσίπρα)

Η μεταρρύθμιση εκτείνεται σε τέσσερα πεδία:
Πρώτον, στον αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων, ανάμεσα στους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους δήμους και τις περιφέρειες και το κράτος. Δεύτερο, στον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα, το σύστημα εκλογής δημοτικών, περιφερειακών συμβουλίων και δημάρχων και περιφερειαρχών, το σύστημα διοίκησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη θέσπιση της κοινωνικής συμμετοχής και του ελέγχου των πολιτών απέναντι στον θεσμό. Το τρίτο πεδίο αφορά τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και το τέταρτο αφορά την αναπτυξιακή τους πολιτική.

Από τη συνέντευξη τύπου: Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη στόχος μας είναι τον Σεπτέμβρη του ’17 να είμαστε σε φάση που να μπορούμε να το καταθέσουμε στη Βουλή.

Για τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου & Νοτίου Αιγαίου (απάντηση του
Υπουργείου Οικονομίας στους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Κω, Λέρου και Σάμου)

Με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση των δημάρχων Λέσβου, Χίου, Κω, Λέρου και Σάμου που, δυστυχώς όχι για πρώτη φορά, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου είναι πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Πρόκειται για χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων που το Υπουργείο αξιοποιεί με προσοχή και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προώθηση της ανάπτυξης και τη στήριξη των νησιών του Αιγαίου. Τα Προγράμματα εξαγγέλθηκαν αρχικά από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση ήδη από τις αρχές Δεκέμβρη του 2016 και στη συνέχεια από τον Πρωθυπουργό και δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε συνάντηση ή συζήτηση δημάρχων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα δεν χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, άρα δεν θα μπορούσαν να αποτελούν πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φυσικά οποιαδήποτε πρωτοβουλία εκ μέρους της Επιτροπής για την ενίσχυση των νησιών, είναι καλοδεχούμενη. Η συνεργασία μας άλλωστε με τις σχετικές υπηρεσίες της Επιτροπής είναι άριστη. Συνιστούμε λοιπόν, στους πέντε δημάρχους (Λέσβου, Χίου, Κω, Λέρου και Σάμου) να μην καπηλεύονται τη δουλειά και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομίας, υποτιμώντας την νοημοσύνη των δημοτών τους και εκθέτοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά να δουλέψουν μαζί μας για την υλοποίηση ώριμων και χρήσιμων για τα νησιά μας έργων, μέσα από τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για την Ιόνια Οδό (ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών)

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοινώνει ότι παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία το υπολειπόμενο νότιο τμήμα της Ιόνιας Οδού και των ενδιάμεσων σηράγγων. Η πλήρης και οριστική σύνδεση του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού με τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου η οποία ολοκληρώνεται με το οδικό τμήμα που παραδίδεται σήμερα, θέτει ουσιαστικά σε πλήρη λειτουργία τις τρεις σήραγγες (Μακύνειας, Κλόκοβας-περιοχή Ρίζας και Καλυδώνας), δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο, σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, που εκτείνεται από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου έως και τον ανισόπεδο Κόμβο Αμφιλοχίας. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για την προστασία των παιδιών (σημεία από Χαιρετισμό της Θ. Φωτίου  σε ημερίδα με θέμα «Κοινωνίες σε μετάβαση-Παιδιά σε κίνδυνο»)

Για τα ανήλικα προσφυγόπουλα φτιάξαμε δυο εργασίες με τις προδιαγραφές για το επιστημονικό προσωπικό που πρέπει να συνοδεύει τα ανήλικα και τις τεχνικές προδιαγραφές των χώρων που θα τα υποδεχτούν.  Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάσαμε σχέδιο νόμου σχετικά με την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανήλικων.

Σήμερα, τα σχολικά γεύματα δίνονται σε 15.000 παιδιά. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε 125.000 παιδιά, δίνοντας 25 εκατ. ευρώ για το 2017, και σε 500.000 παιδιά το 2019, δηλαδή στον μισό πληθυσμό του δημοτικού και του γυμνασίου.

Ιδρύουμε ενιαία αρχή απονομής προνοιακών επιδομάτων. Ο νέος ΟΓΑ θα δίνει όλα τα επιδόματα ώστε να αποδίδονται όλα την ίδια μέρα με τα αρχεία τους κράτους διασυνδεδεμένα σε ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα. 

Μέσα στο μήνα φέρνουμε νέο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία.
Για περισσότερα, δείτε εδώ. 


Για τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (από τη συνέντευξη τύπου του Ν. Παππά στην Καρδίτσα)

Γίνεται πλέον συνείδηση όλων, ακόμη των επιχειρηματικών ομίλων, ότι η ιδιοκτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν μπορεί να συνυπάρχει με «δανεικά με αέρα», με απλήρωτους εργαζόμενους και χωρίς επενδύσεις.
Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, πέρυσι το καλοκαίρι, απέδειξε ότι υπάρχουν κεφάλαια που μπορούν να επενδυθούν και τα οποία μπορούν να στηρίξουν το οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Οι εποχές που οι ιδιοκτήτες σήκωναν το τηλέφωνο και ζητούσαν πολιτική παρέμβαση στις τράπεζες για «δάνεια με αέρα», ώστε να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί  

Για παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας (από τη συνέντευξη της Ε. Αχτσιόγλου)
Η κατάρρευση του εργατικού δικαίου τα χρόνια της κρίσης παρόξυνε και παραβατικότητα στους χώρους δουλειάς. Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν αφορά μόνο μικρές επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα. Πρόσφατα η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόστιμο 1,6 εκ. ευρώ σε τράπεζα για περισσότερες από 100 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Η πολιτική βούληση να συγκρουστούμε με αυτές τις πρακτικές αποτελεί το πρώτο και αναγκαίο βήμα. Το δεύτερο είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια εντοπισμού περιπτώσεων παραβατικότητας. Οι έλεγχοι γίνονται πιο στοχευμένοι και άρα πιο αποτελεσματικοί. Αυτό θα φανεί και από τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος σύμπραξης τεσσάρων ελεγκτικών σωμάτων που ήδη υλοποιείται στην περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα, είναι ήδη έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου για τον κλάδο του τουρισμού που θα υλοποιηθεί εντός του καλοκαιριού. Τρίτο βήμα είναι οι παρεμβάσεις σε νομοθετικό επίπεδο που θα καλύψουν κενά του συστήματος και θα ενισχύσουν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας. Από τις πιο σημαντικές, είναι η ρύθμιση που θα αποκλείει από τη δημόσια χρηματοδότηση επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τη στοχοποίηση του Π. Δαμιανού από τη Χ.Α. (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Δεν μας εκπλήσσει το ότι οι εγκληματίες νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής στοχοποιούν τον διευθυντή των Φυλακών Αυλώνα Πέτρο Δαμιανό και εχθρεύονται ανοιχτά το έργο και την προσφορά του. Οι αγώνες του Π. Δαμιανού για ένα σχολείο δημοκρατικό και ανοιχτό στην κοινωνία και τον πολιτισμό, ασφαλώς ενοχλούν όσους προτάσσουν το ρατσιστικό μίσος και την απάνθρωπη λογική που αντιμετωπίζει τους κρατουμένους ως μη πολίτες, ως ανθρώπους χωρίς δικαιώματα και ανάγκες. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και τις συλλογικότητες να σταθούν στο πλευρό του Π. Δαμιανού, ενάντια στο σκοτάδι του φασισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: