ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Σεμνή τελετή σήμερα στην μνήμη των πατριωτών της Πάτρας εκτελεσμένων κατά την Κατοχή

Από αριστερά, ο Κ. Μπουρδούλης εκπρόσωπος του Δημάρχου Γ. Δημαρά, στο μέσον ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γ. Αλεξόπουλος και δεξιά ο καταξιωμένος ταξίαρχος διοικητής ΚΕΤΧ και Ανώτερος διοικητής Φρουράς Πατρών Θεόδ. Μπερέτης.


«Προχωρούμε και ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε αυτή μας την υποχρέωση» είπε ο Κ. Μπουρδούλης για το μνημείο

Θεόδ. Μπερέτης Δ/της ΚΕΤχ.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο ΚΕΤχ, σεμνή εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Πάτρα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο που τέλεσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς μητρόπολης Πατρών και συνεχίστηκε με κύριο Ομιλητή τον Κων. Μπουρδούλη που εκπροσώπησε τον δήμαρχο Πατρέων, και  αναφέρθηκε στο νόημα της τελετής. Αναφερόμενος στο ιστορικό της θυσίας των αγωνιστών, έκανε ειδική αναφορά στο μπλόκο Προσφυγικών λέγοντας: 
 «Το σίγουρο είναι ότι ο αριθμός των εκτελεσμένων στην Πάτρα, πλησιάζει τις δύο εκατοντάδες, καθώς για παράδειγμα, έως σήμερα, από τους εκτελεσμένους της 4ης-12-1943, του μπλόκου των Προσφυγικών, έχουν εντοπιστεί τα ονόματα μόνον 56 πατριωτών προσφύγων από τους 63 πρόσφυγες που εκτελέστηκαν στο σύνολο των 84 εκτελεσμένων της περιοχής Προσφυγικών. Και αυτή είναι μόνον μια περίπτωση!».


Επίσης ο εκπρόσωπος του δημάρχου τόνισε ότι «το τέρας του ναζισμού που σήμερα αναβιώνει, ήταν αυτό που αιματοκύλησε τη χώρα μας. Και η Πάτρα πλήρωσε τον δικό της φόρο δίνοντας διαλεκτά παλληκάρια».
Και υπενθύμισε την δέσμευση του δήμου Πατρέων για την ανέγερση του μνημείου προς τιμήν όλων των εκτελεσμένων της Πάτρας κατά την γερμανική κατοχή: 
Κ. Μπουρδούλης.
              «Εμείς οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη αυτών των ηρωικών πατριωτών και εδώ θέλω να τονίσω ότι ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Εκκλησία έχουμε να διεκπεραιώσουμε μια εκκρεμότητα, αυτή της δημιουργίας μνημείου πεσόντων στον τόπο της θυσίας τους. Είναι ένα θέμα που το προχωρούμε και ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε αυτή μας την υποχρέωση» είπε.
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της βουλευτού Αχαΐας Μαρίας Κανελλοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, διάβασε μήνυμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονταν:
«Κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις εμπόδισαν την παρουσία μου στην σημερινή εκδήλωση. Επιτρέψτε μου ωστόσο τη διατύπωση μιας σύντομης σκέψης. Η περιοχή μας, η ευρύτερη Αχαΐα, κατά τη διάρκεια αυτού του δεκαημέρου, έχει την ευκαιρία να ξαναστοχαστεί πάνω στο φασισμό, παλιό και νέο. Εκτός από τη σημερινή εκδήλωση, στις 13 του μήνα, τα Καλάβρυτα ετοιμάζονται να τιμήσουν ίσως την πιο συμβολική επέτειο από το Ολοκαύτωμά τους.
Μέρες σαν και τη σημερινή, υπενθυμίζουν σε όλους, σε όσους έμαθαν, σε όσους αγνοούν και κυρίως σε όσους αμφισβητούν ή παραγνωρίζουν, ότι η Ιστορία γράφεται από τους αγώνες και από τους λαούς. Οι Ιστορία γράφεται από τις μάζες, είτε των ζωντανών είτε των νεκρών. Δεν τιμούμε τους εκετελεσμένους ως άτομα ή μόνο σαν ήρωες. Τους τιμούμε σαν τους πιο τραγικούς εκπροσώπους του πιο μεγάλου αγώνα της Δημοκρατίας και της Αριστεράς».
 Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων:
Εκ μέρους της αιρετής Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Αλεξόπουλος, εκ μέρους του ΚΕΤχ ο ταξίαρχος διοικητής Θεόδ. Μπερέτης και ανώτερος δ/της Φρουράς  Πατρών, εκ μέρους της Αστυνομίας ο Αστ. Δ/ντής Δημ. Χριστόπουλος, ο Περικλής Γεραλής εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας, ο Δημ. Νικολακόπουλος ως εκπρόσωπος της ΟΕΒΕΣΝΑ, ο Ηλίας Αντωνόπουλος εκπροσωπώντας τα Πέτρινα Χρόνια και ο Παν. Γεωργόπουλος για την ΕΣΔΙΑ Αχαΐας.
Η τελετή έληξε με ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο «Πέτρινα Χρόνια» και τον Δήμο Πατρέων.

Ο πρώην ΕΠΟΝίτης Ηλίας Αντωνόπουλος καταθέτει για τα Πέτρινα Χρόνια.
Ο  Παναγιώτης Γεωργόπουλος, γιος εκτελεσμένου, για την ΕΣΔΙΑ ν. Αχαΐας.
 Οι εκπρόσωποι φορέων τιμούν την μνήμη των εκτελεσμένων πατριωτών από τους ναζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: