ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Το ερώτημα δεν είναι γιατί αποφάσισε να πάει ο Αλ. Τσίπρας στη Βραζιλία και την Αργεντινή

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόεδρο της Βραζιλίας Ντ. Ρούσεφ.


Αλλά γιατί οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν πάει!
 «ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΕΣ και πολιτικές αρχές της Βραζιλίας, της πέμπτης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο, επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί να βρει ισχυρούς συμμάχους στη γεωπολιτική σκακιέρα εάν χαράξει ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, είναι ένα: η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας, παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής».


 Τα παραπάνω λόγια αποτελούν το μήνυμα που έστειλε στους Έλληνες από τη Λατινική Αμερική, ο πρόεδρος Τσίπρας, που βρέθηκε εκεί από τις 15 Δεκέμβρη μέχρι  χθες που επέστρεψε.

Εκτιμήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας σούμα στο πολιτικό σκέλος από την επίσκεψη συμπεραίνουν ότι με επιτυχία ολοκληρώθηκε η περιοδεία του κόμματος στις χώρες της Λ. Αμερικής Βραζιλία και Αργεντινή. «Οι μακρές συναντήσεις με τον τέως πρόεδρο Λούλα, τον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς, και τη σημερινή πρόεδρο Ντ. Ρούσεφ και άλλους θεσμικούς εκπροσώπους, έδειξε το περιθώριο που έχουμε σαν χώρα για ανάπτυξη φιλικών και συμμαχικών σχέσεων με τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.  Ειδικά ο  ρόλος της Βραζιλίας είναι κρίσιμος, καθώς ως μέλος των BRICS, παίζει πλέον ρόλο πολύ ευρύτερο» λένε κύκλοι του κόμματος.
Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό έστειλε από τηλεοράσεως με επίσημη δήλωσή του και ο πρόεδρος Λούλα συμβουλεύοντας τους Έλληνες «να είναι ψύχραιμοι, να έχουν μεγάλη θέληση και να αναζητήσουν λύσεις. Να μη γίνονται πολλά σχόλια για την κρίση, αλλά να συζητούν ποιες είναι οι λύσεις. Νομίζω ότι ούτε η Ελλάδα ούτε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα βίωνε τις σημερινές καταστάσεις αν είχαν παρθεί οι σωστές αποφάσεις πριν από τέσσερα χρόνια».
Και το ερώτημα δεν είναι γιατί πήγε ο Αλ. Τσίπρας στη Βραζιλία και την Αργεντινή, όπως προσπαθούν να το θέσουν οι ηρωδιάδες του φιλομνημονιακού Τύπου, αλλά γιατί οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν πάει. Γιατί εμφανίζονται αλλεργικοί και εχθρικοί σε δύο χώρες πειράματα, όχι του νεοφιλελευθερισμού της λιτότητας και του ΔΝΤ, αλλά της απαλλαγής από τα δεσμά τους. Με την ολοκλήρωση του «βραζιλιάνικου σκέλους» της περιοδείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οργανώνει πολυεπίπεδα την παρουσία και τις συνεργασίες του και αναζητεί τη συγκρότηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
Οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλούνται στις συναντήσεις με τους αρχηγούς κρατών. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε όταν στη Βραζιλία αλλά (και στην Αργεντινή) μπορεί κανείς να συναντηθεί με κινήματα και δυνάμεις εμβληματικές για τους αγώνες τους, δυνάμεις στις οποίες η σύγχρονη Αριστερά αναφέρεται, άνθρωποι, κόμματα, οργανώσεις και διαδικασίες που οργάνωσαν τις κοινωνικές αντιστάσεις των λαών τους υπό συνθήκες πολύ σκληρές και εξακολουθούν να παλεύουν για την κοινωνική χειραφέτηση.
Ενδεικτικά, στη Βραζιλία, εκτός από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βραζιλίας, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ συνάντησε και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, η οποία σημειώνεται πως παίζει έναν εξαιρετικά καταλυτικό ρόλο στο ΔΝΤ, αλλά και τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής της χώρας Μάρκο Μάγια και τον σύμβουλο της προέδρου Ντ. Ρούσεφ, Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία, για μια πολύ ουσιαστική συζήτηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσκλήθηκε από τον σύντροφο Ζοάο Πέντρο Στέντιλε, ιστορικό ηγέτη και ιδρυτή του κινήματος MST και εμβληματική φιγούρα της Λ. Αμερικής, να παρευρεθεί στην πανηπειρωτική συνάντηση των κινημάτων στο Σάο Πάολο. Σημειώνεται πως η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ταξίδεψε στη Βραζιλία ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του κυβερνώντος κόμματος.
Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλ. Τσίπρα στη Βραζιλία μαρτυρά πως η βραζιλιάνικη κοινωνία και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις παρακολουθούν συστηματικά, με θετικό ενδιαφέρον και αλληλεγγύη τους αγώνες του ελληνικού λαού και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Α) Από τη θερμή συζήτηση με τον υπουργό Άμυνας Σέλσο Αμορίμ, ο οποίος είπε πως "στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνιστούν σε Ελλάδα και Ευρώπη".
Β) Το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος στη χειραψία με τον Αλ Τσίπρα είπε χτυπώντας τον φιλικά στον ώμο "είστε σημαντική προσωπικότητα πρέπει να ξέρετε!".
Γ) Την έκκληση για αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και στον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ από την πρόεδρο της επιτροπής της Βουλής των Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, βουλευτή Περπέτουα Αλμέιντα, γνωστή και ως "αμαζόνα", καθώς προέρχεται από την επαρχία της Αμαζονίας.
Δ)  Αλλά και μέχρι τον εναγκαλισμό με τον τέως πρόεδρο Λούλα και τη ζεστή συζήτηση με την πρόεδρο Ντ. Ρούσεφ σε μια εκτός πρωτοκόλλου συνάντηση, αποδεικνύεται πως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα και στο ενδεχόμενο μιας αριστερής κυβέρνησης που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, όπως αυτή διαμορφώνεται με την επιβολή πολιτικών ακραίας λιτότητας.
Όλοι οι παραπάνω, άλλωστε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υποστήριξαν πως οι λύσεις για μια τέτοια συστημική κρίση πρέπει να είναι "πολιτικές". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: