ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Με διαγραφή Παπακωνσταντίνου προσπαθούν να βγουν από τον κλοιό των σκανδάλων



Από την απολογία Παπακωνσταντίνου στην Εξεταστική της Βουλής.



 «Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η διαφθορά και η ελεγχόμενη ανομία» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ αναταράξεων με αφορμή την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» εισέρχεται, λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του 2012, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς οι πληροφορίες για «παραποιημένη αρχική λίστα», δημιουργούν τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση στο κυβερνητικό σχήμα. Η διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ του ενεχόμενου π. υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κρίνεται ως προσπάθεια εξόδου από τον ασφυκτικό κλοιό των σκανδάλων. Παράλληλα οι τρεις του περιφερόμενου κυβερνητικού θιάσου Σαμαρά μιλούν για προανακριτική, προκειμένου να τα ρίξουν όλα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και όχι στο σύστημα που κατασκεύασε ο  δικομματισμός. Λαγός σε αυτήν την προσπάθεια γίνεται ο Φ. Κουβέλης!  


ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη λίστα Λαγκάρντ αναφέρεται ότι: «Η διαφαινόμενη αλλοίωση της πρώτης λίστας Λαγκάρντ όπως προκύπτει από το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, επιφέρει τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες σε όσους την αλλοίωσαν, την απέκρυψαν και προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν». 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό λαό θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών». 
«Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η διαφθορά, η ελεγχόμενη ανομία και η παθογένεια του δικομματικού συστήματος των προηγούμενων δεκαετιών, έτσι όπως αυτό υπηρετήθηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα δύο κόμματα προσπάθησαν μάταια να κρύψουν την πολιτική προστασία που επεφύλαξαν σε όλους όσοι προσπάθησαν να θάψουν τα στοιχεία της λίστας, ενώ διαμόρφωσαν διαχρονικά ένα σύστημα ασυλίας των κομματικών ημετέρων, καθώς και σχέσεων διαπλοκής ισχυρών οικονομικών κέντρων με την πολιτική» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. 

Η υπόθεση της λίστας

Το πρωί της Παρασκευής σήμερα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, όπου εξετάζεται ο φάκελος με τα στοιχεία από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη στη «νέα λίστα Λαγκάρντ».
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης το έγγραφο των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη για τα αποτελέσματα της συσχέτισης που έγιναν για τη γνωστή «λίστα Λαγκάρντ».
Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης συνέκριναν την πρώτη «λίστα Λαγκάρντ» που είχε στην κατοχή του ο τέως υπουργός Οικονομικών και μεταγενέστερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος με αυτήν που έστειλε πρόσφατα το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Στη Βουλή η λίστα Λαγκάρντ

Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, ο φάκελος του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, περιλαμβάνοντας ένα αντίγραφο cd της αυθεντικής «λίστας Λαγκάρντ» και αρχεία που αφορούν τα τρία πρόσωπα που δεν περιέχονταν στην αλλοιωμένη λίστα που είχε αποσταλεί αρχικά στη Βουλή. Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου και τον σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη, καθώς και τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου (αδελφής της Ελένης Παπακωνσταντίνου), η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ. 
Στο φάκελο, περιλαμβάνονται επίσης, έξι αντίγραφα από το σύστημα TAXIS σχετιζόμενα με τα ως άνω πρόσωπα, τα πρωτόκολλα και οι εκθέσεις παράδοσης-παραλαβής της λίστας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς και δύο ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, μελών της επιτροπής του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που παρέλαβε στις 20 Δεκεμβρίου, το cd με τη λίστα Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
 Σημειώνεται πως με την συμπερίληψη των τριών νέων προσώπων, ο αριθμός των καταθετών που καταγράφεται στη λίστα, ανέρχεται σε 2062. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «κατά τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος, είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν». Ο φάκελος έχει ήδη τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες - και να τοποθετηθούν επί του ζητήματος της αλλοίωσης που διαπιστώνεται ότι επισυνέβη, στο περιεχόμενο της λίστας Ελλήνων καταθετών στην ελβετική HSBC, που είχε εγχειριστεί από την Κριστίν Λαγκάρντ, στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Διαγραφή Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ σήμερα, με το κόμμα να σημειώνει πως  πλέον «προκύπτει […] προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου» και σαφείς ενδείξεις πως υπήρξε αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.
 «Λυπάμαι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να αποδώσει ευθύνες για τυχόν αλλοίωση της ‘λίστας Λαγκάρντ’ σε εμένα προσωπικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως σε περίπτωση του «η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου».
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου περνά στην αντεπίθεση, τονίζοντας πως «επιτέλους, πρέπει να απαντηθεί το γιατί σταμάτησε η έρευνα» που είχε ο ίδιος ζητήσει για τα ονόματα που περιέχονται στη ‘λίστα Λαγκάρντ’ έπειτα από την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνη η κυβέρνηση για προανακριτική

 «Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.
Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχε νωρίτερα δηλώσει ο Φώτης Κουβέλης, απαντώντας κι εκείνος σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με την απόδοση ποινικών ευθυνών αναφορικά με την παραποίηση της «λίστας Λαγκάρντ».
Προκαταρκτική εξέταση για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα ζητήσει και το ΠΑΣΟΚ.
Η διευκρίνιση αυτή δινόταν από κύκλους του Κινήματος, που απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων «τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ όταν λέει ότι ζητεί να κινηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών».



ΝΔ: Βαρύτατες οι ευθύνες

«Η διαπίστωση από τη Δικαιοσύνη ότι η αυθεντική λίστα Λαγκάρντ διαφέρει από εκείνη που είχε παραδοθεί προ διμήνου στις αρμόδιες αρχές, εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα, που πρέπει άμεσα και πειστικά να απαντηθούν. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα αποκρυβέντα ονόματα είναι συγγενείς πολιτικού προσώπου που παρέλαβε και διαχειρίστηκε τη λίστα αυτή».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή η ΝΔ, μετά τη διαπίστωση πως το παλιό αρχείο της λίστας Λαγκάρντ ήταν «πειραγμένο».
Η ΝΔ τονίζει πως «οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας είναι βαρύτατες» και επισημαίνει πως «η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, όπως άμεση πρέπει να είναι και η απόδοση ευθυνών σε όποιον ανήκουν».
 
Το ΚΚΕ, όλα στη δημοσιότητα

Το ΚΚΕ εμμένει στη θέση ότι πρέπει να δοθούν όλα στη δημοσιότητα» επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.
 «Από τα έγγραφα που δόθηκαν στα κόμματα απουσιάζουν τα πιο ουσιαστικά, που είναι τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη νέα και την παλιά λίστα Λαγκάρντ.

Γιώργος Παπανδρέου: Ολα στο φώς

Το Γραφείο του Γ. Παπανδρέου, σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων από δημοσιογράφους, δόθηκε η ακόλουθη απάντηση: «Όλα στο φως. Πλήρης διερεύνηση. Αυτή ήταν και είναι η πάγια θέση του Γιώργου Παπανδρέου».





Δεν υπάρχουν σχόλια: