ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Τι έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα;

Φωτογραφία αρχείου.


Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχει για θέμα της τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και η οποία προσυπογράφεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνεται ότι οι στόχοι που τέθηκαν στις αρχές του 2012 αναφορικά με τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών και τον έλεγχο φορολογούμενων «υψηλού πλούτου» δεν πρόκειται να επιτευχθούν και μάλιστα θα παρουσιαστούν και πολύ μεγάλες αποκλίσεις, ενώ σημειώνεται ότι οι προσπάθειες για περιστολή της φοροδιαφυγής έχουν εξασθενήσει.
Αυτά προμηνύουν νέα μέτρα σε βάρος των συνήθως φορολογούμενων. Δηλαδή των αδυνάτων κοινωνικών ομάδων. Η είδηση είναι ανησυχητική αφ΄ εαυτού της.
«Η αποστολή εκφράζει ανησυχία ότι οι εργασίες (σ.σ.: για την σύλληψη των φοροφυγάδων) έχουν υποπέσει σε απραγία και ότι η όρεξη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ατόμων υψηλού πλούτου και των ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος κινδυνεύει να εξασθενήσει».
Η χώρα έχει καλύψει μόλις το ήμισυ των στόχων που είχαν τεθεί για τα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για τον αριθμό των ελέγχων σε εύπορους πολίτες, αναφέρεται στην ίδια έκθεση, η σύνταξη της οποίας ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο και εδόθη μόλις  τη Δευτέρα, παραμονή Χριστουγέννων, στη δημοσιότητα.
Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν πραγματοποιήσει 440 ελέγχους σε υπόπτους για φοροδιαφυγή, συγκριτικά με ετήσιο στόχο για 1.300. Αντί για 2 δις. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τα τέλη του έτους, αναμενόταν να εισπραχθούν μόλις 1,1 δις. ευρώ.
Οι δανειστές παροτρύνουν την κυβέρνηση να βελτιώσει τους εισπρακτικούς της μηχανισμούς και να εστιάσει την προσοχή της σε υποθέσεις που μπορούν να αποδώσουν άμεσα έσοδα. Κι αυτό είναι που πρέπει να μας ανησυχεί καθ’ ότι στο στόχαστρο θα μπουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αλλά και άνεργοι των οποίων τα ελάχιστα επιδόματα θα σφαγιαστούν για το καλό της… πατρίδας!
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 53 δις. ευρώ, εκ των οποίων θεωρείται ότι μόνο τα 15-20% μπορούν να εισπραχθούν.
Επίσης απευθύνουν τη σύσταση, τουλάχιστον το 10% του προσωπικού των εφοριών να ασχολείται σε μόνιμη βάση για την είσπραξη των καθυστερούμενων οφειλών.
Δεν θα έλεγε κανείς όχι στην κατεύθυνση της περισυλλογής των φόρων και θα ήταν επιπόλαιο να υποστηρίξει ότι μπορεί μία χώρα να σταθεί χωρίς την επιβολή φόρου στους πολίτες της. Μόνον που από κεκτημένη ταχύτητα όλο οι ίδιοι πληρώνουν το μάρμαρο. Κι εδώ δεν κατανοώ τι αξία μπορεί να έχει η δημόσια αναφορά σε επαγγελματικές ομάδες. Αν κρίνουν ότι είναι συγκεκριμένοι αυτοί που φοροδιαφεύγουν, τότε ας τους τσιμπήσουν και δεν χρειάζονται κοκολοΐματα, σαν την κότα που χαλάει τον τόπο στις φωνές, αλλά αυγό δεν κάνει!
Πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία ότι προωθείται η απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες του δημοσίου. Και συστήνεται να γίνουν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα να είναι εφικτή η άμεση απόδοση στο δημόσιο υπολοίπων, όσων χρωστούν στην εφορία. Δηλαδή να τα αφαιρούν από τυχόν τραπεζικό λογαριασμό καθενός που χρωστάει.
Προβλέπω να χάνουν μισθούς οι μισθωτοί που αδυνατούν να αποπληρώσουν δόσεις της εφορίας. Τι έχεις; Γιάννη; Τι είχα πάντα;
Άντε και Καλή Χρονιά.

(Δημοσιεύεται στον εβδομαδιαίο  ΡΕΠΟΡΤΕΡ Πάτρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: