ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα με ελευθερία και δημοκρατία

Αριστείδης Μπαλντάς.


«Δεν πρόκειται για μια διαδικασία εν λευκώ ανάθεσης, αλλά για μια διαδικασία πραγματικής λαϊκής συμμετοχής» τόνισε ο Αρ. Μπαλντάς
Τη βασική λογική που διέπει το σχέδιο διακήρυξης έθεσε ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος είχε την ευθύνη σύνταξης του σχεδίου αυτού εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ο Αριστείδης Μπαλτάς τόνισε πως το κείμενο δεν υποκαθιστά ούτε το πολιτικό πρόγραμμα του φορέα ούτε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς. Το σχέδιο διακήρυξης θέτει τις βασικές αρχές, κατευθύνσεις και στρατηγική του φορέα, και ως τέτοιο επιδέχεται τροποποιήσεις.
Ο Αρ. Μπαλτάς στάθηκε ιδιαίτερα στην κοινωνική και πολιτική προέλευση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τονίζοντας ως βασικούς σταθμούς το εργατικό κίνημα, όπως αυτό συγκροτήθηκε τον 19ο αιώνα, την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917, τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, το αντιφασιστικό κίνημα, και τη νίκη αυτού κόντρα στις δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμα αναφέρθηκε στα κινήματα που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα μεταπολεμικά, δηλαδή τον Ανένδοτο, τους αγώνες για την ανεξαρτησία της Κύπρου, το «1-1-4», το αντιδικτατορικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες της Μεταπολίτευσης. Σ’ ό,τι αφορά το πολιτικό επίπεδο, ο Μπαλτάς αναφέρθηκε στην ίδρυση των σοσιαλδημοκρατικών και των μετέπειτα κομμουνιστικών κομμάτων σε διεθνές επίπεδο και, σ’ ό,τι αφορά τα «καθ’ ημάς», στον Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ο Σοσιαλισμός του 21ου αιώνα, ένας σοσιαλισμός με Δημοκρατία κι Ελευθερία, επεσήμανε ο εισηγητής. Ο στόχος αυτός όχι μόνο είναι εφικτός, αλλά υλοποιείται καθημερινά μέσα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις για δημόσιο χώρο και δημόσια αγαθά, μέσα από τα δίκτυα αλληλεγγύης, στα οποία συμμετέχουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι ανιδιοτελώς. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι να συμπυκνώσει και να συστηματοποιήσει όλη αυτή τη διαδικασία και να τη μετασχηματίσει σε πολιτικό πρόγραμμα, επεσήμανε.
Στον στρατηγικό ορίζοντα του σοσιαλισμού βρίσκεται μια κοινωνία πέραν του κέρδους, μια κοινωνία στην οποία τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνικοποιημένα κι όχι κρατικοποιημένα, υπογράμμισε. Η κοινωνία αυτή δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται μέσα από μάχες, τομές και ρήξεις.
Μιλώντας για την προοπτική της κυβέρνησης της Αριστεράς, ο Αρ. Μπαλτάς τόνισε πως δεν πρόκειται για μια διαδικασία εν λευκώ ανάθεσης, αλλά για μια διαδικασία πραγματικής λαϊκής συμμετοχής. Η μοναδική υπόσχεση η οποία μπορεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως εν δυνάμει κυβερνητική δύναμη είναι ότι θα βάλει οριστικό τέλος στα Μνημόνια κι ότι δεν θα υποχωρήσει μπροστά σε εκβιασμούς που τυχόν θα τεθούν από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, στη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Όπλο στη διαδικασία αυτή θα είναι η ενεργός λαϊκή στήριξη.
Τέλος, σ’ ό,τι αφορά τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως πολιτικού φορέα, ο εισηγητής υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα πολιτικό υποκείμενο που είναι με το μέρος του λαού, δεν στέκεται απλώς «δίπλα στον λαό», και είναι διαρκώς ανοιχτός σε νέες ιδέες και λαϊκές πρωτοβουλίες. Βασικά στοιχεία του φορέα είναι η δημοκρατία, η συνεχής κριτική και αυτοκριτική και ο πλουραλισμός, επεσήμανε.
(Πηγή: Χ. Σίμος από avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: