ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Αντιδράσεις από τη συμμετοχή των ιερωμένων στο Υπουργείο Παιδείας


Στο Βατοπέδιο. Στο μέσον ο ΓΑΠ, πρώτος από δεξιά ο  Εφραίμ
  
Στους υπαλλήλους που μισθοδοτεί περιλαμβάνονται και 84.000 ιερείς


«Πότε επιτέλους θα βάλουμε θέμα στις συνελεύσεις να ζητήσουν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να βγούνε οι παπάδες από το Δημόσιο; Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να μειωθούνε οι μισθολογικές δαπάνες και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων παραπάνω απ' ότι ζητά η τρόικα. Αφού δεν το έχουμε κάνει ως τώρα για θεσμικούς λόγους (όπως θα έπρεπε) ας το κάνουμε για οικονομικούς.
Πόσοι από μας γνωρίζουν ότι οι ιερείς είναι ΔΥ και μισθοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας; Άραγε όταν η κυρία Διαμαντοπούλου στείλει τις λίστες με τους πλεονάζοντες και τα οργανογράμματα για τη μείωση των οργανικών θέσεων κατά 30% όπως έχει ζητηθεί, θα "θυμηθεί" ότι στους υπαλλήλους που μισθοδοτεί περιλαμβάνονται και 84.000 ιερείς ή θα σπεύσει να βγάλει στην εφεδρεία μόνο εκπαιδευτικούς; Πραγματικά αναρωτιέμαι...».

Τα παραπάνω αποτελούν διαλογικές συζητήσεις και προκαλούν προβληματισμούς ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα της Αχαΐας και όχι μόνον, ιδιαίτερα τώρα που η κρίση κτυπά την πόρτα και αυτής της επαγγελματικής τάξης.
Αφορμή για τους προβληματισμούς, που αναφέρονται ακόμη και σε επιπλέον 30% μείωση μισθού κάτι που δεν είναι ευκρινώς διακριτό σήμερα, όπως και το γεγονός ότι στο προσχέδιο περί Δ.Υ. λαμβάνονται υπόψιν μόνον περί τα επτά χρόνια από την αναγνώριση υπηρεσίας για να προσμετρήσουν μισθολογικώς, είναι καυτά σημεία που προκαλούν εύλογες ανησυχίες.
 Σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο πορτάλ protagon.gr στις 28-9-11 αναφέρεται στην μισθολογική συμμετοχή των ιερωμένων της χώρας. (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.anagnwstes&id=9074)
Η συντάκτης του άρθρου γράφει μεταξύ άλλων: «Το παιδείας είναι ο μεγαλύτερος Δημόσιος εργοδότης με πάνω από 223.000 υπαλλήλους! ο αμέσως επόμενος είναι το Υπ. Υγείας με 109.000!!».

Ράσο και δημοσιοϋπαλληλίκι;

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΝΟΥ

Πρόταση εξοικονόμησης έως και 3 δισ. € ετησίως από τις δαπάνες του κράτους

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τον προϋπολογισμό και αφορούν σε κατά προσέγγιση μέση  δαπάνη κατά κεφαλή, συγκεκριμένης κατηγορίας Δ.Υ. που μισθοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας.
(Για όσους δεν το γνωρίζουν Το παιδείας είναι ο μεγαλύτερος Δημόσιος εργοδότης με πάνω από 223.000 υπαλλήλους! ο αμέσως επόμενος είναι το Υπ. Υγείας με 109.000!!!   και παρόλα αυτά δεν έχουμε ούτε παιδεία ούτε δημόσια περίθαλψη της προκοπής!...)
 Στόχος της πρότασης είναι για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ

1) καμία περικοπή σε μισθούς Δ.Υ. και συντάξεις Δ.Υ και ιδιωτών.
2) κανένας Δ.Υ. να μη μπει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ή παρόμοιο τέχνασμα.
3) να αποσυρθούν οι απαράδεκτες έκτακτες εισφορές σε ακίνητα και εισοδήματα.

Παραμένει λοιπόν το πρόβλημα από που θα βρεθούν αυτά τα περίπου 3 δις € /ετησίως ,που χρειάζεται για να μειωθεί το Δημοσιονομικό Έλλειμμα τα επόμενα 3 χρόνια.
Σε περίπτωση που δε το γνωρίζετε οι Ιερείς όλων των βαθμίδων και θρησκειών είναι Δ.Υ!  Πληρώνονται από τους φόρους μας. Η μέση ετήσια μικτή δαπάνη για κάθε ιερέα (συμπεριλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές) ανέρχεται σε 36.000 € (περίπου 2.800 το μήνα ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΔΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ). Σύμφωνα με το προϋπολογισμό το σύνολο των Ιερέων κοστίζουν έως και 3,1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ (υπολογίζονται 84.000 ιερείς επί 13 μισθούς + επιδόματα. Αν κάποιος γνωρίζει κάποιο άλλο νούμερο για το σύνολο των ιερέων όλων των θρησκειών ας ενημερώσει).
Συνταγματικά είναι ασύμβατο το να είναι ο ιερέας ΔΥ, εφόσον είμαστε (και καλά) ανεξίθρησκο κράτος. Επιπλέον, από όσο γνωρίζω  συνιστά ποινικό αδίκημα , ένας ΔΥ να έχει επιπλέον εισοδήματα μέσω της ιδιότητάς του , τα οποία είναι και αφορολόγητα . Δηλαδή πληρώνουμε με τους φόρους μας ,τους ιερείς ν' ασκούν τα καθήκοντά τους και επιπλέον έχουν εισοδήματα ΑΔΗΛΩΤΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ από κηδείες, γάμους , βαφτίσια , εράνους κτλ,. Δεν θ' ασχοληθώ με την επιχειρηματική δραστηριότητα των ενοικίων και μετοχών τα οποία θεωρητικώς χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των ναών και την κοινωνική πολιτική προς απόρους.
Ερωτώ! Επιτρέπεται στο δάσκαλο, να πουλάει βιβλία στο σχολείο και επιπλέον χωρίς να δηλώνει αυτά τα έσοδα;  Στον εφοριακό να χρησιμοποιεί την ιδιότητα του ως ΔΥ και να πουλά λογιστικές υπηρεσίες στο φορολογούμενο που έχει δυσκολίες στη συμπλήρωση της δήλωσής του;
Γιατί είναι υποχρεωμένοι όλοι ως πολίτες, άσχετα αν πιστεύουν ή είναι μέλη άλλης θρησκείας , μέρος των φόρων τους να χρησιμοποιούνται για να πληρώνονται ως Δ.Υ οι ιερείς, των οποίων τις υπηρεσίες τους μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν κάνει ποτέ χρήση;
Γιατί πρέπει να υποφέρει ολόκληρη η κοινωνία , όταν μια μικρή μερίδα πολιτών μας χωρίς να εξοντωθεί οικονομικά (μιας και θα συνεχίσει να έχει αφορολόγητα έσοδα από τις δραστηριότητες στους ναούς), μπορεί να συμπεριφερθεί με κοινωνική συνυπευθυνότητα και να βοηθήσει στην προσπάθεια για μείωση των ελλειμμάτων, ώστε κάποιοι συμπολίτες μας να ανακουφισθούν και να διατηρήσουν τις εργασίες τους;  Και αν κάποιος παπάς σε κάποια ενορία δεν βγαίνει οικονομικά, ας το βοηθήσει το ποίμνιό του με ελεύθερη επιλογή και όχι εκβιαστικά μέσω της φορολόγησης και του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτή η πρωτοτυπία να είναι οι ιερείς Δ.Υ , νομίζω ότι ούτε στην Ιταλία δεν συμβαίνει. Καιρός είναι να επανέλθουμε προ της άθλιας απόφασης του Ανδρέα Παπανδρέου το 1983, να γίνουν οι ιερείς Δ.Υ λόγω ανταλλάγματος προς την εκκλησία. 
Είναι μια κοινωνικά δίκαιη, συνταγματικά ορθή και φορολογικά ξεκάθαρη επιλογή που θα ωφελήσει το σύνολο των Ελλήνων. Παρακαλώ μην αρχίσουμε τους αφορισμούς και μην εμπλέκουμε τη θρησκεία με την οικονομική πραγματικότητα και τα εξαιρετικά δύσκολα δεδομένα για όλους μας.
Πως σας φαίνεται σαν πρόταση; Να την προωθήσουμε στους φωστήρες που μας διοικούν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: