Αριστερά ο επίσκοπος Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου. |
"Αδικαιολόγητα καθυστερεί η έγκριση του Υπουργείου Άμυνας για το Μνημείο στο ΚΕΤχ" είπε ο πρόεδρος της ΕΣΔΙΑ Παν. Γεωργόπουλος
Εξήντα επτά χρόνια από την εκτέλεση των «15» Ναυπακτίων πατριωτών στην Πάτρα, που συμπεριλαμβάνονται στους πάνω από 180 εκτελεσμένους, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τα έτη 1943 και 1944, στο κτήμα Μουρτζούχου, ο Ναυπακτιακός Σύνδεσμος Πατρών Άγ. Χαράλαμπος, τέλεσε σήμερα στον ομώνυμο ιδιόκτητο ναό του, στα Ζαρουχλέικα, τα αποκαλυπτήρια απέριττου μνημείου προς τιμήν των.
Στο Αρχιερατικό Μημόσυνο, με το οποίο άρχισε η τελετή, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος, συνοδευόμενος από τέσσερις ιερείς της μητρόπολής του, ενώ παρουσία έδωσε και ο πάτερ Ερμόλαος Μασαράς, της Ι.Μ. Πατρών.
Παρόντες ήσαν ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης κ. Αλεξόπουλος, του Δήμου Πατρέων, του Εμπ. Συλλόγου Πατρών ο Γ. Ρώρος, του Συλλόγου Πολεμιστών Κύπρου ο αντιπρόεδρος Γ. Βουρλιόγκας, αντιπροσωπεία της «Αχαιών Ακτή» υπό τον πρόεδρο Τ. Στασή, οι δημ. σύμβουλοι κ. Μακρής και κ. Ράικος, ο βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου, διαμερισματικοί σύμβουλοι, συγγενείς των θυμάτων, εκπρόσωποι ναυπακτιακών συλλόγων, πλήθος Ναυπακτίων που διαμένουν στην Πάτρα κ.α.π.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ
Στο αναλόγιο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυπακτίων Πάτρας Ηλ. Δημηρόπουλος. |
Στον λόγο του ο πρόεδρος του Ναυπακτιακού Συνδέσμου Ηλ. Δημητρόπουλος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας με τα παρακάτω λόγια:
«Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Μαΐου 1944, ανήμερα της γιορτής Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Τη θέση στα καμπαναριά των εκκλησιών, που καλούσαν τους πιστούς, είχε πάρει ο τελάλης που διαλαλούσε τη διαταγή των Γερμανών. Να συγκεντρωθεί όλος ο ανδρικός πληθυσμός στην πλατεία του λιμανιού. Εκεί επέλεξαν 35 ομήρους, τους οποίους με καΐκι μετέφεραν στην Πάτρα. Τους στοίβαξαν στη βίλα Λυμπερόπουλου, που διατηρείται και σήμερα απέναντι από το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο 409, καθώς και στις φυλακές Μαργαρίτη. Εκεί βρίσκονταν κι άλλοι Ναυπάκτιοι κρατούμενοι, που είχαν συλληφθεί κατά καιρούς μεμονωμένα. Από τους συνολικά πενήντα Ναυπάκτιους ομήρους οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα δεκαπέντε, με μικρότερο σε ηλικία τον 17χρονο Αθαν. Πολίτη, που το αμάρτημά του ήταν ότι είχε αδελφό τον αντάρτη του ΕΛΑΣ Αθαν. Πολίτη, ο οποίος σε μάχιμη εμπλοκή στη Ρίζα Αντιρρίου, στις 11-7-43, είχε σκοτώσει Γερμανό αξιωματικό. Σχεδόν ξεχασμένες οι ψυχές των θυμάτων ζητούσαν δικαίωση. Αυτό το οφειλόμενο χρέος επωμίστηκε να εκπληρώσει ο Σύνδεσμός μας».
Ο κ. Δημητρόπουλος ευχαρίστησε δημοσίως την ΕΣΔΙΑ ν. Αχαΐας, για την βοήθειά της στην πλήρη αποκάλυψη των ονομάτων και έκφρασε «την ευχή να πραγματοποιηθεί η ανέγερση Μνημείου στο σημείο των εκτελέσεων των πατριωτών, στον διαχωριστικό μαντρότοιχο του ΚΕΤχ και του κτήματος Μουρτζούχου, θέμα που κατά καιρούς έχει εξαγγελθεί».
Η ΕΣΔΙΑ ν. ΑΧΑΪΑΣ
Ο πρόεδρος της ΕΣΔΙΑ ν. Αχαΐας. |
Ο πρόεδρος της ΕΣΔΙΑ Π. Γεωργόπουλος, στον χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη το Δ.Σ. του Ναυπακτιακού Συνδέσμου, τόνισε:
«Αυτή η υποχρέωση που η επίσημη Πολιτεία τόσα χρόνια δεν εκπλήρωσε, μα ούτε οι δημοτικές Αρχές που πέρασαν από την πόλη μας δεν επεδίωξαν να εκπληρώσουν, αποτελεί μέρος της Ιστορικής Μνήμης του τόπου μας.
Συναισθανόμενοι την ευθύνη που βαραίνει στους ώμους μας, ως ενεργοί πολίτες, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις» και ζητούμε «να προστρέξει και η επίσημη Πολιτεία».
«Οι επαφές μας, από έτους, με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, μέσω των άξιων διοικητών Ταξιάρχων του ΚΕΤχ, κ. Ιω. Σπανάκη και Θεόδ. Μπερέτη για την ανύψωση Μνημείου προς τιμήν των πάνω από 180 εκτελεσμένων, πλησίον του μαντρότοιχου του στρατοπέδου φάνηκαν να παίρνουν δρόμο καλό. Πλην όμως αδικαιολόγητα ή για λόγους που δεν γνωρίζουμε, τώρα χωλαίνουν.
Στην προσπάθεια αυτή συνοδοιπόρος μας είναι η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και ο Δήμος Πατρέων. Για την ευόδωση αυτού του έργου όμως - δηλαδή της ανύψωσης Μνημείου εντός του ΚΕΤχ, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά το Υπουργείο Άμυνας - χρειαζόμαστε και τη βοήθεια του Αχαιού Υφυπουργού Κ. Σπηλιόπουλου. Να ελπίσουμε ότι θα την έχουμε; Ο χρόνος θα δείξει».
Παρών έδωσαν οι επίσημοι του Δήμου Πατρέων. |
Οι εκτελεσθέντες Ναυπάκτιοι όμηροι ήσαν οι παρακάτω :
α/α ονοματεπώνυμο Ηλικία Ημερ. Εκτελ. Καταγωγή
1. Ασημακόπουλος Παναγ. Δημήτριος 18 13-7-44 Ναύπακτος
2. Ασημακόπουλος Ασημάκη Ιωάννης 22 " Ναύπακτος
3. Αντωνόπουλος Μιχ. Αντώνιος - » Ναυπακτία
4. Βουτσινάς Παναγ. Γεράσιμος 39 » Ναύπακτος
5. Γρηγορίου Θωμά Γεώργιος 23 » Ναύπακτος
6. Κοκκίνης Αθαν. Γεώργιος 59 » Ναύπακτος
7. Καλογεράκης Νικ. Ιωάννης 30 » Ναύπ.(Κρήτη)
8. Μαργώνης Αριστείδου Δημήτριος 22 4-12-43 Ασπριάς- Αίγιο
9. Μιχαλόπουλος Πέτρου Ανδρέας 20 13/7/44 Ναύπακτος
10. Μιχαλόπουλος Πέτρου Αριστομένης 21 » Ναύπακτος
11. Μπουτόπουλος Φωτίου Λάμπρος 23 » Μακύνεια
12. Παπανδρέου Αθαν. Αλέξανδρος 23 » Ναύπακτος
13. Παπανδρέου Αθαν. Κων/νος 23 » Ναύπακτος
14. Πολίτης Αθαν. Γεώργιος 17 » Ναύπακτος
15. Τσαγκανός Σταύρου Φώτιος 45 Ιούλ. 1944 Ασπριάς - Πάτρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου