Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερες κινητοποιήσεις. |
Απόλυση χωρίς έστω την νόμιμη αποζημίωση που ισχύει για τον Ιδιωτικό τομέα
Της Μ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το μισθολόγιο-βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και την εργασιακή εφεδρεία. Άγριο "μαχαίρι" στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα άμεσα, αφού δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος, αυστηρές προϋποθέσεις που φτάνουν μέχρι το "πάγωμα" των προαγωγών, οι οποίες σχετίζονται πλέον άμεσα με τον μισθό, και πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο για χιλιάδες εργαζομένους μέσω της εφεδρείας είναι οι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου.
Μειωμένο θα δουν τον μισθό τους δημόσιοι υπάλληλοι σε αρκετά υπουργεία, αφού μπαίνει τέλος στα περισσότερα επιδόματα που λάμβαναν μέχρι σήμερα. Τέσσερα μόνο επιδόματα παραμένουν, αυτά της επικίνδυνης-ανθυγιεινής εργασίας (θα φθάνει μέχρι τα 150 ευρώ), των παραμεθορίων περιοχών (100 ευρώ), εορτών και αδείας (Χριστούγεννα: 500 ευρώ, Πάσχα και καλοκαίρι από 250 ευρώ), καθώς και το οικογενειακό, το οποίο όμως είναι "ψαλιδισμένο", αφού αφορά πλέον μόνο την ύπαρξη παιδιών. Παράλληλα, προβλέπεται ακόμη ένα επίδομα, αλλά μόνο για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης (τμηματάρχης, διευθυντής, γενικός διευθυντής), το οποίο μπορεί να φθάσει τα 700 ευρώ.
Ταυτόχρονα, παρελθόν αποτελεί το κίνητρο απόδοσης που λάμβαναν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, το οποίο αντικαθίσταται από το "κίνητρο επίτευξης στόχων". Αυτό θα κυμαίνεται από 10% έως 25% του ετήσιου βασικού μισθού και θα το λαμβάνουν μόνο όσοι υπάλληλοι ξεπερνούν το 90% των στόχων που θα θέτει η υπηρεσία. Ειδικά για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, θεσμοθετείται επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, που θα φτάνει στο 15% του μηνιαίου βασικού μισθού, με την προϋπόθεση ότι θα ξεπερνούν το 90% των στόχων που θέτει η υπηρεσία.
Έτσι, δώρον άδωρον αποτελούν οι μικρές αυξήσεις στους βασικούς εισαγωγικούς μισθούς. Με τα νέα δεδομένα, αυτοί διαμορφώνονται ως εξής: Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) στα 780 ευρώ από 711, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) στα 858 ευρώ από 830, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) στα 1.037 ευρώ από 938 και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) στα 1.092 ευρώ από 985. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να πάρει ένας υπάλληλος τα επιδόματα εορτών και αδείας, οι μηνιαίες του αποδοχές (βασικός μισθός και επιδόματα) δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.
Προαγωγές για λίγους
"Στενεύει" την ίδια ώρα η πόρτα των προαγωγών στο Δημόσιο. Με το νέο βαθμολόγιο μόνο από τον κατώτατο βαθμό (ΣΤ') στον αμέσως επόμενο (Ε') θα περνούν όλοι οι υπάλληλοι, ενώ μόλις δύο στους δέκα θα φθάνουν τον ανώτατο βαθμό (Α'). Η βαθμολογική εξέλιξη συνδέεται στο εξής και με τη μισθολογική, με αποτέλεσμα όσοι δεν προάγονται να βλέπουν στάσιμες και τις αποδοχές τους.
Οι προαγωγές θα γίνονται εφεξής με αυστηρές προϋποθέσεις - αξιολόγηση από υπηρεσιακό συμβούλιο μία φορά τον χρόνο, όπου θα λαμβάνεται υπόψη η απόδοση με βάση τον βαθμό υλοποίησης της στοχοθεσίας, οι διοικητικές ικανότητες, η συμπεριφορά στην υπηρεσία. Όσοι μάλιστα δεν θα προάγονται, θα χάνουν το δικαίωμα προαγωγής για τα επόμενα δύο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνουν και τις αντίστοιχες αυξήσεις.
Ακόμη, απελευθερώνεται η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τους υπαλλήλους να βρίσκονται πλέον στη διάθεση των υπουργών, οι οποίοι θα μπορούν να τους μετακινούν από υπηρεσία σε υπηρεσία και από υπουργείο σε υπουργείο.
Εφεδρεία όπως απόλυση
"Προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια" ομολογεί στο μεταξύ η κυβέρνηση ότι είναι η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, όπως δηλώνεται ευθαρσώς στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου φορέα που καταργούνται ή συγχωνεύονται μπαίνουν σε εφεδρεία, ενώ σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα εισέρχονται οι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα που βρίσκονται μέχρι δύο χρόνια πριν από τη σύνταξη.
Πιο συγκεκριμένα, άμεσα γίνονται "έφεδροι" οι εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που συμπληρώνουν 35 χρόνια υπηρεσίας και αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31.12.2013, όπως επίσης και εκείνοι που εργάζονται σε φορείς που καταργούνται. Από 1.1.2012 στην εφεδρεία τούς ακολουθούν όμως και οι εργαζόμενοι φορέων που συγχωνεύονται, οι οποίοι δεν έχουν μεταφερθεί σε άλλους φορείς μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Μόνο όσοι έχουν συζύγους που έχουν ενταχθεί σε εργασιακή εφεδρεία, είναι πολύτεκνοι ή έχουν σύζυγο ή τέκνο με αναπηρία 67% εξαιρούνται από την εφεδρεία. Για όσο διάστημα παραμένουν σ' αυτό το καθεστώς -24 μήνες το πολύ για όσους βρίσκονται δύο χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση και 12 μήνες για τους υπόλοιπους- οι "έφεδροι" θα λαμβάνουν αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού τους μισθού. Οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου θα καταβάλλονται από τον φορέα προέλευσης και στην περίπτωση που αυτός καταργηθεί από τον ΟΑΕΔ.
Ταυτόχρονα, σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα οδηγούνται οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που συμπληρώνουν 35 χρόνια υπηρεσίας και το 55ο έτος ηλικίας μέχρι τα τέλη του 2013 και δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται και οι ίδιοι λαμβάνουν στο διάστημα της διαθεσιμότητας το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν όταν μπήκαν σ’ αυτό το καθεστώς. Ο χρόνος διαθεσιμότητας λογίζεται ως συντάξιμος και δεν λαμβάνεται υπόψη για μισθολογική ή βαθμολογική εξέλιξη.
Εκπαιδευτικοί, ΕΣΥ, Πυροσβεστικό Σώμα
Από την εφεδρεία "γλιτώνουν" οι εκπαιδευτικοί μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι κληρικοί, οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών κλάδου Διοικητικού, το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιπέδου γεν. διεύθυνσης, οι υπάλληλοι των οποίων οι σύζυγοι έχουν ενταχθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εφεδρεία, οι υπάλληλοι με συζύγους ή τέκνα με αναπηρία 67% και οι υπάλληλοι με αναπηρία 67%.
Οι κενές οργανικές θέσεις σε δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ με τη δημοσίευση του νόμου καταργούνται, εκτός από αυτές για τις οποίες έχει εκδοθεί έγκριση πρόσληψης ή έχουν προκηρυχθεί ή αφορούν νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς.
Τέλος, από 1.1.12 τίθεται σε εφαρμογή διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από εξωτερικούς συμβούλους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2012. Η αξιολόγηση του προσωπικού τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Έτσι, το αργότερο έως τα τέλη του 2013 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, με κατάργηση μονάδων και διευθύνσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου