Φωτογραφία αρχείου. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο βρίσκονται στο στόχαστρο. |
Ανάλογα με την απόδοση θα λαμβάνουν και μπαξίσι. - Καταργείται η ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη και το επίδομα γάμου, οι αποδοχές συνδέονται με την «αξιολόγηση» και τον βαθμό, με αποτέλεσμα για το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων να υπάρχουν δραματικές περικοπές
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία και το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς στο Δημόσιο οδηγεί σε νέα σφαγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών.
Οι βασικοί μισθοί που προβλέπονται βρίσκονται πολύ κάτω από τις τακτικές βασικές αποδοχές, τα γενικά και ειδικά επιδόματα καταργούνται, καταργείται η ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη και το επίδομα γάμου, οι αποδοχές συνδέονται με την «αξιολόγηση» και τον βαθμό, με αποτέλεσμα για το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στο Δημόσιο να υπάρχουν δραματικές περικοπές.
Η μεγαλύτερη καρατόμηση όμως γίνεται στους χαμηλόμισθούς υπαλλήλους της ΥΕ και ΔΕ κατηγορίας, στους νέους, στους εργαζόμενους με υψηλότερα επιδόματα καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
Μετά από μια πρώτη ανάγνωση των διατάξεων προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Ο υψηλότερος προβλεπόμενος μισθός (ΠΕ, 35 χρόνια υπηρεσία), είναι 2096 ευρώ μεικτά, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθαρός μισθός (μετά από εισφορές και φόρους) διαμορφώνεται σε λιγότερο από 1500 ευρώ καθαρά
Ο χαμηλότερος μισθός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ μεικτά, δηλαδή 550-560 ευρώ καθαρά (μετά από εισφορές και φόρους)
Καταργούνται, ταυτόχρονα, όλες οι πρόσθετες αμοιβες και επιδόματα που δεν προβλέπονται από το παρόν νομοσχέδιο, γεγονός το οποίο συνεπάγεται περαιτέρω δραματική συρρίκνωση των μισθών των εργαζομένων.
Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και των απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, το οικογενειακό επίδομα (μόνο ως επίδομα για ανήλικα τέκνα)! , το επίδομα θέσης ευθύνης, που θα το λαμβάνουν μόνο οι προϊστάμενοι και το επίδομα παραγωγικότητας, που θα καταβάλλεται μόνο στα τμήματα που αποδίδουν και εκπληρώνουν τους στόχους του «συμβολαίου αποτελεσματικότητας» που θα υπογράφουν.(άρθρα 12, 14, 15 16 και 27 β. παρακάτω)
Οι διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου επεκτείνονται συνολικά και στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ!
Οι επιλογές που γίνονται για το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και την εφεδρεία οδηγούν στην απόλυση και την εξαθλίωση δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο:
Το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς επεκτείνεται οριζόντια σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ευρυτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι μέχρι το τέλος του 2013 (31.12.2013) συμπληρώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης.
Για όσους ενταχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται ότι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, ενώ η ένταξή τους στο νέο καθεστώς δεν θα επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται.
Στις ρυθμίσεις αυτές δεν υπάγονται οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους, το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ, οι κληρικοί, οι υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο έχει αναπηρία 67%, καθώς και οι πολύτεκνοι. Επίσης, οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το ένστολο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και όσοι κατέχουν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης.
Καταργούνται κενές οργανικές θέσεις στο Δημόσιο και ταυτόχρονα καθιερώνεται ο θεσμός του Κρατικού Υπαλλήλου, πράγμα που σημαίνει ελεύθερη και ανεξέλεγκτη μετάθεση εργαζομένων όπου χρειάζεται να καλυφθούν κενά.
Οι διατάξεις για την κινητικότητα του προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών και η σύνδεση αμοιβής με την «αξιολόγηση» και τον βαθμό εκτός των άλλων θα εντείνει τα κοματικοπελατειακά φαινόμενα στο Δημόσιο τις διώξεις και το βόλεμα ημετέρων.
Επιπλέον, κατα απαράδεκτο τρόπο εκβιάζονται οι οργανισμοί οι οποίοι είναι προς συγχώνευση ή κλείσιμο να στείλουν καταλόγους πλεονάζοντος προσωπικού, -εφόσον δεν το έχουν πράξει ήδη- διαφορετικά το προσωπικό των οργανισμών που δεν θα στείλουν καταλογο θα θεωρηθεί στο σύνολό του πλεονάζον.
Τέλος, συστήνονται επιτροπές στα Υπουργεία οι οποίες θα εισηγηθούν την αναδιάρθρωση, κλείσιμο υπηρεσιών και οργανισμών, ακόμα και απολύσεις προσωπικού!
Η Κυβέρνηση της τρόικας και των δανειστών κάθε μέρα γίνεται και πιο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της Κυβέρνησης και όλων όσων την στηρίζουν αποτελεί πλέον τη μόνη επιλογή για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου