ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αντεργατικό κρεσέντο κατά της προστασίας των μισθών στη χώρα μας


Φωτογραφία αρχείου.

Η Τρόικα δηλώνει ότι θα πρέπει να μειωθούν τα όρια του κατώτατου μισθού (751 ευρώ μεικτά) τουλάχιστον κατά 200 ευρώ

Του Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
 Εργασιακή ζούγκλα σε κάθε επιχείρηση για να σωθεί... η χώρα εγκαθιστούν κυβέρνηση και Τρόικα οδηγώντας μετά τις ανεξέλεγκτες απολύσεις 250.000 εργαζομένων τον τελευταίο χρόνο, σε βίαιη φτωχοποίηση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που πλέον θα στερούνται βασικών προβλέψεων του εργατικού δικαίου (συνθήκες εργασίας), αλλά και της (τυπικής) προστασίας στις αμοιβές που υπαγόρευαν μέχρι σήμερα οι διαδοχικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης (Σύμβασης), το "πάγωμα" της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων (τυπικά για τα επόμενα δύο χρόνια) και η πλήρης επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων οδηγούν σε απαξίωση εργασία και μισθούς, ακυρώνοντας τις διαπραγματεύσεις και φυσικά τον ρόλο των συνδικάτων, κυρίως των δευτεροβάθμιων, που έχουν την ευθύνη σύναψης κλαδικών συμβάσεων. Ωστόσο το αντεργατικό κρεσέντο απειλεί και το τελευταίο ανάχωμα προστασίας των μισθών, με την τρόικα να δηλώνει ότι θα πρέπει να μειωθούν τα όρια του κατώτατου μισθού (751 ευρώ μεικτά) τουλάχιστον κατά 200 ευρώ, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι απέφυγε... τα χειρότερα, δηλαδή ότι διέσωσε τον κατώτατο μισθό.

"Τρίζει" ο κατώτατος μισθός

1. Στις προβλέψεις του αρχικού Μνημονίου (Ν.3845/2010) ρητά αναφέρεται: "Οι όροι των ομοιοεπαγγελματικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντιστοίχων όρων των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπως και οι όροι των κλαδικών συμβάσεων εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων των ΕΓΣΣΕ.
2. Την περασμένη εβδομάδα οι τροϊκανοί είχαν διαμηνύσει ευθαρσώς στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη ότι αν δεν τελεσφορήσουν ή αν καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, τότε η μείωση των μισθών θα πρέπει να προκύψει από νομοθετική πρωτοβουλία, κάτι που αποτελεί βέβαια "καραμπινάτη" παραβίαση του Συντάγματος, αλλά, εδώ που φτάσαμε, αυτά θεωρούνται... ψιλά γράμματα. Και αυτή η απαίτηση των δανειστών είναι επίσης αποτυπωμένη στο αρχικό Μνημόνιο.

Η αντιπρόταση του υπουργείου είναι η έμμεση μείωση κατώτατων μισθών, διά της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ για την κάρτα εργασίας, αλλά περιορίζεται στο 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: