ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Ant. Σαμαράς: «Παράγοντες αστάθειας» Κ. Καραμανλής και Αν. Παπανδρέου

Οι δηλώσεις του τότε προέδρου της ΠΟΛ.ΑΝ. αποκαλύπτουν τον καιροσκοπισμό του - 

Το 1994 η Ν.Δ. καλούσε τον Αντ. Σαμαρά "να σταματήσει επιτέλους να κάνει τον υπερπατριώτη και να θεωρεί όλους τους Έλληνες ως ενδοτικούς στα εθνικά θέματα".



Ιδιαίτερη αίσθηση αλλά και πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε έμφαση στην παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου για να καταφερθεί κατά της συμφωνίας για το «Μακεδονικό». Πριν 25 χρόνια, όταν το εθνικό θέμα ήταν επίσης στην κορυφή της επικαιρότητας, ο Αντώνης Σαμαράς ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης διατηρούσε εντελώς διαφορετική στάση έναντι των δύο ηγετών.

Ενδεικτικά, στις 15 Σεπτεμβρίου 1994, εξαπέλυε επίθεση από τις εφημερίδες στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου θεωρώντας πως “δεν μπορούν πια να προσφέρουν στον τόπο». Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωνε επίσης πως «η Ελλάδα πρέπει να τρέξει... κι εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι μπορεί να τρέξει με πολιτικά κατάκοπες ηγεσίες» και καθιστούσε σαφές πως «η ΠΟΛ.ΑΝ. δεν δέχεται συμβιβασμό με τα Σκόπια ή οποιονδήποτε άλλο προκλητικό γείτονα».

Λίγες εβδομάδες αργότερα (10-10-1994), διατράνωνε την ανάγκη “να φύγει ο Καραμανλής” και την επόμενη ημέρα (11-11-1994) η Ν.Δ. του απαντούσε πως «ο πατριώτης έχει τουλάχιστον υποχρέωση να εκπληρώσει τις βασικές του υποχρεώσεις προς την πατρίδα, τις οποίες ο κ. Σαμαράς απέφυγε να εκπληρώσει”. Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση καλούσε τον κ. Σαμαρά “να σταματήσει επιτέλους να κάνει τον υπερπατριώτη και να θεωρεί όλους τους Έλληνες ως ενδοτικούς στα εθνικά θέματα».

Την ίδια περίοδο (13-10-1994), ο Αντώνης Σαμαράς θεωρούσε τους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου «παράγοντες αστάθειας». Δίνοντας διευκρινίσεις για τους χαρακτηρισμούς αυτούς και αναφερόμενος στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι όταν «επί μακρόν χρόνον η ύπατη εξουσία της χώρας αφήνει να εκκρεμούν πρωτοβουλίες ή αποφάσεις που επιβάλλει ο θεσμός, δημιουργείται τότε επικίνδυνη αδράνεια και κενό και δεν υπηρετείται η σταθερότητα αλλά η αστάθεια». Αυτές οι αναφορές είχαν πυροδοτήσει την έκρηξη του Ευάγγελου Βενιζέλου, που χαρακτήρισε «άκομψο, αγενή και πολιτικά προπετή» τον τότε πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης. Στις αντιδράσεις προστέθηκε και αυτή της Ν.Δ., που αφού κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι «αργά ανακάλυψε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι κατάκοπος», αναρωτήθηκε αν αυτό δεν το γνώριζε όταν πέρυσι έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ....

Την επομένη ωστόσο (14-10-1994), ο κ. Σαμαράς επανήλθε. Ανταπαντώντας σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., υπογράμμισε: «Όταν εκκρεμούν εκρηκτικά θέματα που η τελική τους εξέλιξη θα σφραγίσει την τύχη της Ελλάδας και του Ελληνισμού, ουδείς έχει το δικαίωμα -όποιος και αν είναι αυτός- να προτάσσει τους τύπους ή το πρωτόκολλο για να καλύψει την αδύναμη ή την ανεπαρκή στάση του». Πρόσθεσε δε ότι «υπέρτερο αγαθό και από τις λεγόμενες ‘ιστορικές ηγεσίες’ είναι και θα είναι η ασυμβίβαστη υπεράσπιση του μέλλοντος του τόπου».

Ένα μήνα αργότερα (16-11-1994), ο τότε πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. σε συνέντευξή του, στο “Mega”, τονίζει ότι “δεν μπορεί ο Κ. Καραμανλής να λέει ρητά του τύπου ‘ο κόσμος χάνεται και εμείς τραγουδάμε’, όταν δεν έχει αποπέμψει κανένα νομοσχέδιο... ή δεν έχει ακόμη προκαλέσει πανεθνική διάσκεψη για το Κυπριακό...»

Ο κύκλος αυτών των επιθέσεων του Αντώνη Σαμαρά κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή οδήγησε “κύκλους του Προέδρου” (4-12-1994) στη διαρροή πως ο κ. Καραμανλής “δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τις πρόσφατες επιθέσεις του κ. Σαμαρά εναντίον του»...

“Δεν άλλαξα στάση...”

Στις 3 Ιανουαρίου 1995, ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία» στην ερώτηση: «Έχετε αφήσει κατά μέρος τις οξύτατες επιθέσεις κατά των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου;” δίνει απάντηση που δεν αφήνει χώρο για παρερμηνείες: «Απορώ πού και πώς κρίνετε ότι υπάρχει αλλαγή στη στάση μας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: