ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Χρειάζονται το δικαίωμα ασύλου σε όλη την Ευρώπη

Η Σία Αναγνωστοπούλου για πρόσφυγες και μετανάστες

Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου συμμετείχε στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου κατά την διάρκεια της τοποθέτησής της επισήμανε για το μεταναστευτικό ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές μετακινήσεις από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο».


Την ανησυχία της ότι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι παροδικό, αλλά πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, που θα διαρκέσει πολύ καιρό, εξέφρασε κάτα την τοποθέτησής της στην  Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Αυτό, που υπογράμμισε είναι ότι για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια στρατηγική που να ευθυγραμμίζεται με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως, όπως ανέφερε, «αντ' αυτού, όπως βλέπουμε στην πρώτη έκθεση, καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών που θα κρατήσουν τους μετανάστες, που θεωρούνται απειλή για τις ευρωπαϊκές αξίες, σε μεγάλη απόσταση από την Ευρώπη - παρά το γεγονός ότι εμείς στην Ευρώπη είχαμε μεγάλη ευθύνη για την δημιουργία της τρέχουσας κατάστασης. Η πρώτη έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις προτάσεις για την εξέταση αιτήσεων ασύλου εκτός Ευρώπης. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα είδος στρατοπέδων για μεγάλο αριθμό αυτών των ανθρώπων πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ευρώπης, όπου οι Ευρωπαίοι δεν θα χρειάζεται πλέον να τους βλέπουν ή να τους σκέφτονται. Πρόκειται για μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το πρόβλημα σε ασφαλή απόσταση, διότι θεωρείται απειλή». 
 
Η κ. Αναγνωστοπούλου θεωρεί ότι η έγκριση αυτών των προτάσεων θα οδηγούσε στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών που αποτελούν την βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε με ενιαίο τρόπο για το θέμα αυτό και να δείξουμε στους μετανάστες και στους πρόσφυγες ότι υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να φτάσουν στην Ευρώπη. Χρειάζονται το δικαίωμα ασύλου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
 
Τελικά μετά από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση (12 ωρών) των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία, όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στις Βρυξέλλες.
Τα κύρια σημεία της συμφωνίας, που κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είναι «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης» προσφύγων και μεταναστών, που διασώζονται στη θάλασσα εκτός της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για να αποτραπεί ο διάπλους της Μεσογείου. Οι διασωθέντες στην θάλασσα θα μπορούν να τοποθετούνται σε «ελεγχόμενα κέντρα» στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από όπου θα μπορούν να κατανεμηθούν εντός της Ένωσης, όταν θα δικαιούνται ασύλου ή θα επαναπροωθούνται στις χώρες τους. Βεβαίως η σύσταση τέτοιων κέντρων, που θα λειτουργούν με ευρωπαϊκά μέσα, θα εξαρτάται από την διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών και η κατανομή των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται σε εθελοντική βάση. Τέλος, αποφασίστηκε ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων παρέχοντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση.
 
 
Σ. Αναγνωστοπούλου: «Η συμφωνία των Πρεσπών θα υλοποιηθεί»
 
Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησε στη δημόσια τηλεόραση της πΓΔΜ, όπου αναφέρθηκε στην συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι αυτή θα υλοποιηθεί. «Πιστεύω ότι οι δύο λαοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ έχουν κατανοήσει καλά ότι αυτά τα 27 χρόνια αντιπαράθεσης, έχουν δημιουργήσει μια πραγματικότητα που πρέπει να τερματιστεί, για το καλό και των δύο χωρών. Επομένως θεωρώ, ελπίζω και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί και θα υλοποιηθεί τελικά και από τους δύο λαούς».
 
Ερωτηθείς για το που έγκεινται οι αιτίες για αυτήν την αντίσταση στην αποδοχή της συμφωνίας από μερίδα ατόμων και στις δυο χώρες, η κ. Αναγνωστοπούλου απάντησε ότι «ο πρώτος λόγος συνίσταται στο ότι στα Βαλκάνια είμαστε μάρτυρες ενός εθνικισμού που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν. Νομίζουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, για να φτιάξουμε ένα άλλο παρόν και μέλλον. Το δεύτερο είναι η άνοδος του εθνικισμού και του ακραίου εθνικισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτή την άνοδο των εθνικισμών, τόσο των παλιών όσο και των πολύ νέων, θα πρέπει να αντισταθούμε και να βρούμε τη δημοκρατικό δίοδο, καθώς οι διεθνείς σχέσεις, οι σχέσεις μεταξύ κρατών είναι και μπορούν να είναι δημοκρατικές. Επομένως κατά τη γνώμη μου, αυτή η συμφωνία είναι πάνω από όλα μία συμφωνία δημοκρατική που οι δύο λαοί μας οφείλουν να υπηρετήσουν , αφήνοντας στην άκρη τους εθνικισμούς που απομακρύνουν τους λαούς και οδηγούν τα κράτη σε μια αέναη σύγκρουση δίχως τέλος», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το λάθος δεν οφείλεται στην ιστορία, αλλά στους πολιτικούς, οι οποίοι προσπαθούν να απομονώσουν ορισμένα γεγονότα, ή αλλιώς να τα κατασκευάσουν. «Επομένως δεν είναι η ιστορία. Είναι η πολιτική βούληση που προσπαθεί να επωφεληθεί επιλεκτικά από ορισμένα γεγονότα και να υποβαθμίσει άλλα πολύ σημαντικότερα, όπως είναι η Διεθνής Συνθήκη του Βουκουρεστίου».
 
Αναφορικά με τις χώρες των Βαλκανίων, που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ΕΕ (Αλβανία και πΓΔΜ), υποστήριξε ότι τα βαλκανικά κράτη πρέπει να ενταχθούν, διότι η Βαλκανική χερσόνησος είναι πρώτα απ’ όλα ευρωπαϊκή χερσόνησος.  «Η ιστορία τους, το παρόν τους και το μέλλον τους είναι ευρωπαϊκά. Επομένως όλα τα κράτη της Ευρώπης πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, γιατί αν αποκλείσουν την Αλβανία, την πΓΔΜ από το ευρωπαϊκό μέλλον, εμποδίζουν το ευρωπαϊκό μέλλον γενικά. Διότι έτσι ο εθνικισμός, ο σωβινισμός στην Ευρώπη, που σήμερα είναι πραγματικότητα στην Ευρώπη, θα τραφούν από αυτήν την υπόθεση» κατέληξε η κ. Αναγνωστοπούλου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: