ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Ιστοριογραφία του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος Ρόδου



Μια σημαντική εκδήλωση που αναδεικνύει το ρόλο των δημοσιογράφων της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

    Πρόκειται για την παρουσίαση μιας καλαίσθητης ιστοριογραφίας του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος του όμορφου νησιού, όπως αποτυπώνεται από τα αρχεία του δραστήριου Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου και φυσικά τα πολύτιμα ρεπορτάζ και τις λοιπές καταγραφές του τοπικού τύπου.


    Την επιμέλεια του όλου εγχειρήματος, είχε ένας αξιόλογος συνάδελφος τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ ο Μιχάλης Μαστής, αρχισυντάκτης της ημερήσιας εφημερίδας «Ροδιακή».

    Στην παρουσίαση στο θερινό κινηματοθέατρο «Ρόδον» που αποτέλεσε γεγονός για το νησί, παραβρέθηκαν εκτός από τους τοπικούς φορείς και περί τα 600 άτομα (!). Στην εκδήλωση ήταν παρόντες προσκεκλημένοι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, οι Πρόεδροι ΕΣΗΕΠΗΝ Κυρ. Κορτέσης και του ΤΕΑΣ Θαν. Μπαμπανέβας.

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ επεσήμανε την δυναμική που αναπτύσσουν στις τοπικές κοινωνίες οι δημοσιογράφοι και το ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάδειξη τοπικών προβλημάτων που τις περισσότερες φορές δεν φθάνουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας. Χαρακτήρισε τους επαγγελματίες συντάκτες εκτός από φορείς της ενημέρωσης και ανθρώπους που μοχθούν για την παιδευτική ανέλιξη της κοινής γνώμης, στηρίζοντας την παράδοση και τον πολιτισμό.

  Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΑΣ στο χαιρετισμό του επεσήμανε και τα εξής:  Η ΕΣΗΕΠΗΝ και το ΤΕΑΣ, τα συνδικαλιστικά όργανα έκφρασης, των δημοσιογράφων της Περιφερειακής Ελλάδας, είμαστε σήμερα ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς βρισκόμαστε στην όμορφη Ρόδο για να προλογίσουμε το δεύτερο ελπιδοφόρο βήμα, ενός αξιόλογου συναδέλφου του Μιχάλη Μαστή.

  Με τη νέα του συγγραφική προσπάθεια ο αγαπητός μας συνάδελφος, υπενθυμίζει ότι ο Τύπος και τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν μπορούν κατ’ ανάγκη να είναι μόνο όργανα εμπορικού κέρδους. Αλλά μέσα κουλτούρας, με αποστολή την καταγραφή γεγονότων που να βασίζονται σε ακριβείς πληροφορίες. Ταυτόχρονα ως δίαυλοι ενημέρωσης και επικοινωνίας,  έχουν καθήκον και υποχρέωση να υπερασπίζονται ιδέες και να υπηρετούν την πρόοδο του ανθρώπου.

    
Ιδιαίτερα  ο μαχόμενος δημοσιογράφος της Περιφέρειας   πάρα πολλές φορές επιβάλλεται να συγκρουστεί. Να πάει κόντρα στο κατεστημένο. Στους ισχυρούς. Στα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Όσο μπορεί κι όσο αντέξει.

   Κάποιες φορές απαιτείται να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Αν στραβοπατήσει, δεν υπάρχει άλλη προσπάθεια, ούτε και κανένα δίχτυ ασφαλείας. Είναι εντελώς μόνος.

    Τώρα σε ό,τι αφορά αυτό καθ’ αυτό το βιβλίο και ιδιαίτερα την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος οφείλουμε και πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα.

   Σήμερα που οι καιροί ου μενετοί, οι ημέρες χαλεπές, επιβάλλεται μια αναδιάταξη και ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος με επικεφαλής τα Σωματεία, τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες, στην κατεύθυνση μιας δυναμικής πορείας προς τα μπρος, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την αδήλωτη – μαύρη - εργασία, την υποαπασχόληση και την καταβαράθρωση των εργασιακών συμβάσεων.

Από την άλλη μεριά είναι ανάγκη να μην καταρρεύσει η κοινωνική συνοχή που μας διακατέχει, μας διαφοροποιεί και μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες.


Η συναδελφική αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, η ανθρωπιά επιβάλλεται να αποτελέσουν το επίκεντρο μέσα από ένα πλαίσιο διεκδικητικό με ταξική συνείδηση, αγωνιστικό φρόνημα, συλλογική και συνολική προσπάθεια, με μαζική συμμετοχή, χωρίς υπεκφυγές και κερκόπορτες.

  Οι νεκροί του Σικάγο, οι ήρωες της Καισαριανής, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, Καβάλας και όλες οι θυσίες των εργατών,  δείχνουν το δρόμο για την αταλάντευτη πορεία με πρόσημο την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισονομία, την ισοπολιτεία με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμειβόμενη, όχι ενοικιαζόμενη και αλά καρτ, ασφαλισμένη εργασία.

  Εμπεριστατωμένη εισήγηση και παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο επί σειράν ετών άλλοτε Δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Γιαννόπουλος ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων που οδήγησαν στην πρόοδο του νησιού, βεβαίως με την αμέριστη στήριξη του τοπικού τύπου και των λοιπών ΜΜΕ της περιοχής.

  Ο συγγραφέας και επιμελητής της έκδοσης «Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου (1948 – 2018) 70 χρόνια αγώνων και προσφοράς στην κοινωνία» Μιχάλης Μαστής,   μιλώντας στον κόσμο που είχε κατακλύσει από νωρίς το χώρο της εκδήλωσης, ευχαρίστησε όλους όσοι τον εμπιστεύτηκαν σε αυτή την πορεία και σημείωσε ότι «το ταξίδι της συγγραφής  κι  η «βουτιά»  στην ιστορία του εργατικού κινήματος, ήταν εξαιρετικό».

  Ανέλυσε τους σπουδαιότερους «σταθμούς» της 70χρονης πορείας του Εργατικού Κινήματος στη Ρόδο, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το «οικονομικό θαύμα»  της Ρόδου, έγινε από τους ανθρώπους του μόχθου και της εργατιάς που  σήκωσαν στις πλάτες τους όλο αυτό το οικοδόμημα που εξακολουθούν να το  κρατούν και σήμερα παλεύοντας ενάντια σε μνημονικές πολιτικές , εξοντωτικές και παράλογες τακτικές που μας επέβαλαν.»
 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Παναγόπουλος,  οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Ρόδου Σάββας Χατζησάββας, Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Κυκλάδων και Σερρών, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.  Παραβρέθηκε επίσης ο πρώτος μεταδικτατορικός γραμματέας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου Μιχάλης Κόκκινος καθώς επίσης και συγγενείς παλιών καταξιωμένων αγωνιστών.
  Η όμορφη βραδιά έκλεισε με εξαιρετικά τραγούδια και μουσικές από τον   Μιχάλη Καλαεντζή, τη Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου της Ρόδου και τη Μικτή Χορωδία του Δήμου της Ρόδου με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών.
Το βιβλίο – λεύκωμα, μοιράστηκε δωρεάν στον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

   Στα καθήκοντα της συντονίστριας της εκδήλωσης ανταπεξήλθε επάξια, η δημοσιογράφος τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ Ροδούλα Λουλουδάκη.
 
  Η ΕΣΗΕΠΗΝ, ευχαριστεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου για την αποστολή αντιτύπων του βιβλίου, τα οποία θα διατεθούν στα μέλη της Ένωσης Συντακτών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: